BUX
36 346.09
+0.72%
+261.00
OTP
10 450.00
+2.05%
+210.00
MOL
1 993.00
-1.04%
-21.00
RICHTER
6 945.00
+0.58%
+40.00
MTELEKOM
399.00
+1.14%
+4.00
 
2019. október 11. 14:30

Hova is tettük a szemüvegünket? Nem, nem azt, amit most használunk. Hol vannak a régiek? Amit tavaly hordtunk, meg előtte és még korábban. Talán a fiókban vannak, esetleg a ruhásszekrény aljába zsúfolt dobozokban vagy a tavalyi karácsonyi üdvözlőlapok mellett. De miért ott vannak, és nem máshol, ahol jó helyen lennének? Furcsán hangzik, de az összes eddigi szemüvegünk új életet kezdhetne.

A szemüvegpiac legmeghatározóbb résztvevője elképesztő mennyiségű szemüveget gyárt le évente. Tavaly egyesült a szemüvegipar két jelentős cége, a francia lencsegyártó Essilor és az olasz keretgyártó, a Luxottica. Az így kialakult óriáscég értéke körülbelül 50 milliárd dollár. De miért is? A szektor immár legjelentékenyebb szereplője évente nagyjából 1 milliárd szemüveget gyárt és dob piacra. És mi évről évre megvesszük, mert szükségünk van rá.

Nem véletlen, hogy ilyen hatalmas értékű lett a fúzió után látásproblémáinkra megoldást kínáló vállalat. A fejlett országok felnőtt népességének körülbelül 70%-ának van szüksége szemüvegre. Ez az arány hatalmas, és mint ideális célcsoport, meg is veszik a látáskorrekciós eszközöket, amiket évente, kétévente lecserélnek. Úgy tűnhet, viszonylag gyakran váltogatjuk a szemüvegeinket, de valójában megvan rá az okunk. Orvosi szempontból nézve azért ajánlott évente megvizsgáltatni a szemünket, mert ennyi idő alatt változhat annyit, hogy más dioptriájú vagy (szemtengely-ferdülés esetén) másmilyen cilinderrel ellátott lencsére van szükségünk.

Felnőttnek és gyereknek egyaránt minden évben javasolt elmenni látásvizsgálatra

A másik ok picivel felszínesebbnek tűnik, de ez a fogyasztói társadalom egyik fő ismérve. Nem nehéz kitalálni, hogy ez a bizonyos második ok a divat. Ha a szemvizsgálaton azt állapítanák meg, hogy még nincs szükség új lencsére, valószínűleg mi akkor is befizetnénk legalább egy új keretre, és ha lehetséges, a lencse keretbe csiszolására. A szemüvegtrend is pont olyan rohamosan változik, mint a cipő-, ékszer-, játék- vagy a ruhadivat. Így történik meg az, hogy amikor mondjuk valamiért elő kell kaparnunk a nem túl gyakran használt születési anyakönyvi kivonatunkat, hirtelen rábukkanunk 1-2-3 dobozba vagy fiókba száműzött, lecserélt szemüvegre. Közben pedig hihetetlen hasznot termelünk a szemüvegiparnak ahelyett, hogy egy életre leszámolnánk a problémával.

A hosszútávon a legpraktikusabbnak és leggazdaságosabb megoldás a lézeres szemműtét, amivel egy életre megoldódhatnak a látásgondok. Ez az eljárás ugyan nagyobb egyszeri befektetés, mint egy szemüveg, de akár 3-4 éven belül is megtérülhet az ára. Ma már a lézerek rövidlátóknál -12 dioptriás fénytörési hibákat is biztonsággal képesek korrigálni.

A világon eddig több mint 30 millió lézeres szemműtétet végeztek

De mit tegyünk a leselejtezett szemüvegeinkkel?

Egyes statisztikák szerint a világon több mint 30 millió új szemüveget vásárolnak az emberek évente. Ez azt jelenti, hogy megközelítőleg ennyi látáskorrekciós eszközt küldenek egyúttal nyugdíjba. Természetesen ez csak hozzávetőleges érték, mert napszemüveget mondjuk gyakrabban vásárolunk, mint hagyományos szemüveget, és ez is növeli a fogyasztást.

A cégek tehát ontják a látáskorrekciós eszközöket, a fogyasztók tonnaszámra veszik, mert a technológia fejlődésének, az életmódbeli változásoknak és a környezeti tényezőknek köszönhetően egyre több embernek van és lesz szüksége szemüvegre vagy kontaktlencsére.

Van azonban a világnak egy másik oldala is

Bizonyos területeken kritikus méreteket ölt a szemüveghiány. Ezek a területek elsősorban a fejlődő országokat takarják, ahol mintegy 607 millió ember szenved szemüveghiányban. Esetükben a szemüveg a megélhetést jelentheti, hiszen ha nem látnak jól, nehezebben kapnak munkát (ha kapnak), és nehezebben látják el a családjukat. De ha egy generációval lejjebb megyünk, látszik, hogy a társadalom fejlődése is akadályoztatva van, ha a gyermeket a látásproblémái meggátolják a tanulásban, vagy esetleg ki is esik az oktatásból.

A szemüveghiány megoldásaként, a nyugati túlfogyasztást és a fejlődő országok hiányát összekapcsolva találták ki azt, élen Hardi Richárd, magyar származású szemészorvossal, hogy a régi, használaton kívüli szemüvegeinket adományozzuk oda a rászorulóknak. Az ilyen szemüveggyűjtő akcióknál a szakemberek bemérik a lencséket, szelektálják őket és felcímkézve küldik el a csomagot a fejlődő országokba.

Az adományozással tehát a feleslegest hasznossá alakítjuk, és még segítünk is vele másokon. Tudjuk, hogy a bolygónk nem bír el mindent, és a fogyasztói társadalom nem nagy barátja a Földnek. Ha viszont okvetlenül szükségünk van életünk során pár garnitúra szemüvegre, legalább gondoskodjunk az újra hasznosulásukról is.

A legkörnyezettudatosabb megoldás a lézeres szemműtét

Ha látáskorrekcióról van szó, a legkörnyezettudatosabb megoldásnak tehát a lézeres szemműtét tűnik. Mivel a lézeres látásjavítás véglegesen megoldja a problémát (szemben a szemüveggel vagy a kontaktlencsével, amely csak addig jó, amíg viseljük), nincs szükség újabb és újabb vásárlásra és gyorsan szükségtelenné váló eszközök megvásárlására. Ha pedig a lézeres szemműtét árát vetjük össze az évente, kétévente megvett szemüvegekével, gyorsan kiderül, hogy kifizetődőbb a lézeres beavatkozás. Bár nagyon drámainak hat a „lézeres szemműtét” kifejezés, valójában egy foghúzás is kellemetlenebb. A műtét maximum 15 perc alatt lezajlik. Mivel a kezelt területen nincsenek érzőidegek, az eljárás fájdalommentes és természetesen biztonságos. Ugye nem is éri meg félni tőle?

A környezettudatosság tehát nem áll meg a műanyagmentesítésnél és a használtruha-vásárlásnál. Ha a szemünk egészségéről van szó, még csak nem is fájdalmas a végleges, környezetet is kímélő megoldás - gondoljunk erre, mielőtt megvesszük a legújabb trendnek megfelelő szemüvegünket!

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Címkék: Vásárló

Vásárló A budapesti plázázók fele már vissza is tért természetes élőhelyére
MTI | 2020. május 22. 07:58
Néhány hét, és visszatér a másik felük is.
Vásárló Műanyagok betiltása: megmagyarázták, miért vonta vissza a kormány a törvényjavaslatot
Valkai Nikoletta | 2020. május 20. 15:36
A szaktárca szerint a munka folytatódik az egyszer használatos műanyagok 2021-ben megkezdődő kivezetéséhez. 
Vásárló Jönnek a támogatások - mekkora összegre pályázhat, aki elektromos autót venne?
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 20. 13:36
Ötmilliárd forintos keretösszegű pályázat indul szerdán a tisztán elektromos autók és segédmotoros kerékpárok beszerzésének támogatására - jelentette be Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára.
Vásárló Közterületeket kaphatnak a budapesti vendéglátósok
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 19. 20:31
A fővárosi önkormányzat így segítené a vendéglátás újraindítását. 
Vásárló Váratlanul visszavonta a kormány a műanyagok betiltásáról szóló javaslatot
Privátbankár.hu | 2020. május 19. 19:48
Múlt héten nyújtották be a tervezetet az egyszer használatos műanyagok jövő évi betiltásáról, ezt most egyszer csak visszavonták. Még dolgoznak rajta. 
Vásárló Szájmaszkkal fedett citylight posztereken hirdetik a magyar árut
Márkázott tartalom | 2020. május 19. 15:55
Izgalmas, a járványhelyzetre közvetlenül reagáló plakátkampánnyal jelentkezik Budapest közterein a „Vedd a hazait! Védd a hazait!” mozgalmat elindító Magyar Termék Nonprofit Kft. Szájmaszkkal ellátott citylight posztereken hirdeti most a kezdeményezést a plakátkampányban résztvevő húsz magyar cég részvételével.
Vásárló Drágul a postai csomagküldés
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 15. 12:28
A Magyar Posta  június elsejétől átlagosan 6,1 százalékkal emeli a belföldi és a nemzetközi csomagfeladás díjszabását a költségek növekedése és a nemzetközi szállítási díjak drasztikus emelkedése miatt - közölte a társaság.  
Vásárló Elszálló árak, kígyózó sorok: ilyen lehet a repülés a koronavírus után
Privátbankár.hu | 2020. május 14. 20:01
A légiközlekedés már a pandémia előtt is macerás, kényelmetlen és drága folyamat volt, és ennél a jövőben valószínűleg csak macerásabb, kényelmetlenebb és drágább lesz.
Vásárló Karácsony Gergely bejelentette: hétvégén a gyalogosoké a pesti alsó rakpart
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 14. 15:38
A hétvégén lezárják a gépjárműforgalom elől a pesti alsó rakpartot és átadják a gyalogosoknak, kerékpárosoknak a városvezetés újranyitási politikájának részeként, bővítve a kikapcsolódásra használható közterületeket - jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester.
Vásárló Jövőre tényleg vége az egyszer használatos műanyagoknak Magyarországon
Valkai Nikoletta | 2020. május 13. 13:03
Egy éve tudni lehet, hogy 2021-től idehaza is be kell tiltani egyes egyszer használatos műanyagok forgalmazását. Minderről végre egy kormányrendelet és egy törvényjavaslat is napvilágot látott. 
hírlevél