1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az utóbbi hónapokban a hazai focit is elérte a fogadási csalások lavinája. A megbundázott meccsenként minimum euró százezreket kasszírozó maffia egyre kifinomultabb módszerekkel dolgozik. Mindenki azt találgatja, ki lesz a következő. Ebben a hangulatban éli mindennapjait a magyar futball, amióta november 30-án bilincsben vitték el Aczél Zoltánt, a szombathelyi csapat edzőjét – írja a Figyelő.

A lap két nappal az eset előtt kapott átfogó sajtóközleményt a Központi Nyomozó Főügyészségtől (KNYF). Eszerint az addigi gyanúsítások 11 „megvett” mérkőzésre vonatkoznak: 3 nemzetközi barátságos, 2 finn elsőligás, 4 magyar felnőtt bajnoki, egy Magyar Kupa és egy magyar U19-es válogatott összecsapásra. Az öt, sűrűn teleírt oldal végén ez állt: „Mind a gyanúsítások, mind a gyanúsítottak köre bővülhet.”

Korábban a fogadási csalássorozattal kapcsolatban a KNYF az NNI-vel közösen idén június 28-án hajtotta végre az eddigi legjelentősebb, összehangolt akcióját. Ezen a napon három volt, illetve aktív futballistát, valamint négy bírót vettek őrizetbe, illetve hallgattak ki gyanúsítottként, többrendbeli, bűnszervezetben, üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és vesztegetés bűntette miatt. „Az ügyészség és a rendőrség ekkor egyidejűleg 12 helyen tartott házkutatást, amelynek során számos bizonyítási eszköz, így okirat, elektronikus adathordozó mellett közel 100 millió forint értékű külföldi fizetőeszközt is lefoglaltak” – tájékoztatta a lapot Fazekas Géza, a KNYF szóvivője.

A szindikátus egy-egy mérkőzésnél a játékosok vagy a futballbírók manipulálására 40 és 85 ezer euró közötti összeget fordított. A bűnszervezet egy-egy mérkőzés sikeres manipulálása révén összesen 400–600 ezer euróval károsította meg az érintett fogadóirodákat – állapította meg a főügyészség. A bíróság döntése nyomán az edző egyébként már szabadlábon védekezhet az ellene felhozott vádakkal szemben. A hatóságok az edzőt kötelességszegéssel elkövetett üzletszerű vesztegetés bűntettével, négyezer euró bundapénz átvételével gyanúsítják.

Európát beterítette a fogadási csalások lavinája. Az összekötők sohasem találkoznak futballkörnyezetben a csaló játékosokkal. Éjszakai bárok, szállodák, éttermek adnak helyt a megbeszéléseknek. A 2000-es évek elején Európa-szerte szelvénnyel, a fogadóirodákban tették meg tétjeiket a csalók, de csak nagyon ritkán személyesen. Az internetes forma elterjedésével egyfelől még inkább anonimmá válhatott a fogadás, ugyanakkor a lebukás veszélyét növelte, hogy itt azonosítót, valamint a nyeremények kifizetéséhez bankszámlaszámot is meg kell adni. Éppen ezért az ismertté vált csalások jó része – ezt a magyar nyomozóhatóság is megerősítette a Figyelő számára – távol-keleti, zömében illegális fogadóirodákon keresztül zajlott.

„Előfordult az is, hogy a szervezők egyazon mérkőzéseket akár a világ több száz irodájában is megjátszották, így az egy helyen megtett összegek nem voltak kiugróak, összességében azonban több tízezer vagy több százezer euróra is rúghattak” – tájékoztatott egy informátor, hozzátéve: egyetlen fogadási napon, csupán 3–4 magyar mérkőzés megvételével is sok tízmillió forintos haszonra lehetett szert tenni. Világméretekben pedig több tízmilliárd eurós ügyről van szó.

A csalássorozat hazai szálainak felgöngyölítéséhez az első lökést a bochumi ügyészség iratai adták meg, azok több magyar vonatkozású ügyet is tartalmaztak. Ezt követően indult meg a felderítő munka, amelynek során állítólag titkosszolgálati módszereket is bevetettek a hatóságok. Mindemellett a magyar hatóságok több országgal közvetlenül is együttműködnek a szálak felgöngyölítésében, a rendőrség így első kézből értesül arról, ha valahol gyanús fogadások történtek. Az eddig kipattant magyar ügyek csupán a jéghegy csúcsát jelentik - írja az újság csütörtöki száma.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Egyértelmű mondás jött a magyar Tesco sorsáról
Buksza blog | 2024. április 16. 07:29
Bár legutóbb a Sparral csapott össze a kormány, de a Tesco is az "örök" felvásárlási célpontok között szerepel. Úgy tűnik, marad ebben a státuszban.
Vásárló Észrevette? Szép csendben tovább kúszik felfelé a családi nagybevásárlás ára
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. április 10. 05:44
Idén szinte minden hónapban drágább lett egy kicsit a nagybevásárlás, nincs ez másképp áprilisban sem - megint feljebb kúsztak az árak az előző hónaphoz képest. Tavaly ilyenkor viszont még drágábban vásárolhattunk, így a bázishatás továbbra is kitart: éves szinten árcsökkenésről számolhatunk be, és pár hónapig ez így is marad még. Míg azonban 2 évvel ezelőtt még a 30 ezer forintos kosárérték is brutálisan drágának tűnt, most a 35 ezer is realitás. Itt a Privátbankár legfrissebb Árkosár-felmérése.
Vásárló Vége lett a marakodásnak, visszatértek a kiebrudalt termékek a carrefouros polcokra
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:51
Róka fogta csuka, csuka fogta róka helyzetbe kerültek a kiskereskedők és a legismertebb élelmiszer- és italmárkák tulajdonosai azzal, hogy a felek médiapartnerekké is váltak.
Vásárló Új frontot nyitott a Temu
Buksza blog | 2024. április 8. 11:51
A Temu csak másfél éve jelent meg a Kínán kívüli online piacon, ám máris csavar egyet azon a stratégián, hogy nagyon alacsony áraival elszívja a vevőket versenytársaitól.
Vásárló Megbukott a kísérlet a boltok pénztárainál
Buksza blog | 2024. április 8. 08:55
Az áruházláncok folyamatosan keresik a módját annak, hogy összekapcsolják a várlást és a mobilfizetési lehetőségeket, ám úgy tűnik göröngyös útra léptek kísérleteikkel.
Vásárló Hogyan befolyásolja a máj egészsége az epe működését?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 19:01
Az emberi test egy meglehetősen komplex felépítésű rendszer, melynek a működését még máig sem sikerült a tudósoknak teljes egészében megfejtenie. Az azonban már világos, hogy szinte minden mindennel összefügg, és ha egy szerv működése rendellenessé válik, az akár a teljes szervezetre, fizikai és mentális állapota is kihathat.
Vásárló Mit jelent valójában a szeretet, és hogyan függ össze az önzetlenséggel?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 10:17
Tetszik vagy sem, voltaképpen az egész életünk egy olyan út, amin folyamatosan fejlődünk, részben az eleve bennünk lévő vonásokból kiindulva, másrészt az életünk ránk gyakorolt hatásai által.
Vásárló A Lidl nagyobbat harapott az osztrák piacból
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 18:36
Az osztrák Lidl növelte piaci részesedését Ausztriában. 
Vásárló A környezettudatos stretchfóliák alkalmazásának előnyei
Márkázott tartalom | 2024. április 4. 12:57
Biztosan te is láttál már olyan videót a közösségi média platformokon, amelyekben fóliák és műanyag flakonok között úszkáló állatok láthatók. Ezek ékesen bizonyítják, hogy égető szükség van a hatékony és környezettudatos megoldásokra az ipari fóliázás terén is.
Vásárló A jakuzzi külseje is fontos
Márkázott tartalom | 2024. április 3. 12:49
A masszázsmedence pozitív tulajdonságai akkor érvényesülnek igazán, ha rendszeresen sor kerül a használatára. Ehhez pedig elengedhetetlen, hogy a külsejében is örömét lelje mindenki. Fontosak a tetszetős formák, a modern színek és az időtállóság. A cikkben minden fontos kérdést megválaszolunk a témával kapcsolatban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG