<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
A legfrissebb lízingpiaci adatok alapján 2011-ben tovább romlottak, így 100 milliárd forint alá csúszva évtizedes negatív rekordot döntöttek a lakossági gépjármű-finanszírozási piac eredményei. Az áfa-törvény változásának köszönhetően a nyíltvégű pénzügyi lízing pörgetheti fel a vállalkozások autóvásárlási kedvét.

A Lombard Lízing Csoport szakértője szerint a csökkenés közvetlen hátterében a használtautó-finanszírozási piac tavalyi, összesen 21 százalékos, az év második felében egyre gyorsuló visszaesése áll.

Az új autók finanszírozásában szinte egyáltalán nem történt elmozdulás 2010-hez képest. A flottafinanszírozásban bővülés volt tapasztalható; a kihelyezések 2011-ben 27 százalékkal nőttek, 34 százalékra emelve a szegmens súlyát a gépjármű-finanszírozáson belül. Míg a flottában rejlő növekedési potenciál várhatóan idén is felfelé húzza a piacot, a lakossági gépjármű-finanszírozás kilátásaiban egyelőre nem látszik érdemi változás.

A lassú, folyamatos évközi lecsorgást követően az év végére időlegesen magára talált a használtautó-piac - ehhez is köze van a végtörlesztésnek. A regisztrációs adó kedvező változása ellenére azonban várhatóan a jövő év első felében sem kap lendületet a piac, ami a gyenge forint miatt is szenved. Részletek >>

A lakossági gépjármű-finanszírozási piac válsága 2011-ben tovább mélyült, miközben az ügyfelek hitelfelvételi kedve nem mozdult el a mélypontról, sőt, a korábbi évekhez képest tovább csökkent. A szektor összes kihelyezése az elmúlt 10 év óta tavaly csúszott először 100 milliárd forint alá (96,72 milliárd). Ez tíz százalékot meghaladó csökkenés 2010-hez viszonyítva, míg közel 85 százalékos csökkenést jelent a válságot megelőző utolsó „békeévhez”, 2008-hoz képest.

Zuhan a használtautó-finanszírozás

Az előző évihez képest csökkenő kihelyezésért egyértelműen a használtautó-szegmens 21 százalékos szűkülése a felelős, míg az új autók finanszírozása gyakorlatilag az előző év szintjén maradt. A finanszírozott darabszám tekintetében a volumen enyhén csökkent, míg kihelyezésben – vélhetően az évközben megemelkedett gépjárműárak miatt – kismértékű, 4 százalékos emelkedés történt.

„Ha az utóbbi két évet folyamatában, a negyedéves számok alapján vizsgáljuk, világosan kirajzolódik: a használtautó-finanszírozás 2010 év elejétől kezdve trendszerűen csökken, de a negatív változás csak 2011 harmadik és negyedik negyedévében válik igazán szembeszökővé” – elemzi a helyzetet Anderle Ádám, a Lombard Lízing Csoport Igazgatóságának tagja. „Jól mutatja a tendenciát a volumen is, amely 2011 negyedik negyedévére a 2010. év első negyedévében mértnek gyakorlatilag a felére esett vissza.”

A szektoron belül a flottafinanszírozók pozitív eredményt produkáltak. Míg a lakossági gépjármű-finanszírozás továbbra is mély recesszióban van, a flottafinanszírozás piacán 2011-ben a kihelyezések 27 százalékkal nőttek. A flottafinanszírozás súlyának jelentős növekedését jól mutatja, hogy míg 2008-ban a teljes gépjármű-finanszírozási szektoron belül a flotta aránya alig érte el a 10 százalékot, ez az arány az elmúlt évben már 34 százalék volt.

A svájci frankot már hírből sem ismerik - új áfa-szabály pörgetheti fel az autócserét

A Lombard szakértőjének meglátása szerint a 2010-es év során bevezetett – az önerőhöz, a futamidőhöz és a devizafinanszírozáshoz kapcsolódó – jogszabályváltozások következtében 2011-ben a gépjármű-finanszírozás jól szabályozott keretek között, továbbra is erős verseny közepette, de moderált kockázatvállalás mellett folyt. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy 2011 a gépjármű-finanszírozási piacon a forintalapú hitelek éve volt: a svájci frank-alapú finanszírozás gyakorlatilag eltűnt a piacról, az euróalapú finanszírozás aránya pedig 20 százalék alá csökkent.

A 2012 elejétől életbe lépett szabályozások eredményeképpen az év nagy slágere a nyíltvégű pénzügyi lízing konstrukció lehet. Az áfa-törvény változása következtében ugyanis a nyíltvégű lízing havi díjainak áfa-tartalma 2012. január 1-től kezdődően levonhatóvá vált. Anderle Ádám szerint ez a változás – különösen, ha a makrokörnyezet pozitív változásaival párosul – várhatóan felgyorsítja a vállalkozások autócseréit, felfelé húzva mind az értékesítést, mind a finanszírozást. Ez utóbbit már csak azért is, mert az áfa-előny kizárólag finanszírozás esetében érvényesíthető, készpénzes vásárlás során nem.

A lakosságnak nincs pénze autóra

A lakosság gépjármű-vásárlási, és ehhez kapcsolódó hitelfelvételi kedve azonban még mindig mélyponton van; a 2011 utolsó két negyedévében tapasztalt további csökkenést figyelembe véve pedig egyelőre a kilátások sem javultak. Ahhoz, hogy ebben a szegmensben kézzelfogható növekedés induljon el, a háztartások jövőbeli kilátásaiban a 2012-es év folyamán érdemi változásnak kell bekövetkeznie, melynek hatására a lakosság pénzügyi döntései a jelenlegi adósságtörlesztő és megtakarítási pályáról a nagyobb fogyasztás irányába mozdulhatnak el - véli Anderle Ádám.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Kereskedői szolgáltatások: Amit a kiskereskedőknek tudniuk kell
Márkázott tartalom | 2022. augusztus 8. 15:44
Az ügyfelek szabadságot és rugalmasságot szeretnének élvezni a termékekért való fizetés módjának megválasztásában. 79%-uk az érintés nélküli fizetést részesíti előnyben, és a digitális pénztárcás fizetés gyorsan felváltja a készpénzt.
Vásárló Sosem került még ennyibe a családi nagybevásárlás – duplázódott a kenyér és a sajt ára
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2022. augusztus 8. 05:20
Augusztusban is 30 százalék fölötti éves áremelkedést mutat a Privátbankár Árkosár több mint 15 éve havi rendszerességgel elvégzett felmérése. Még soha nem fordult elő, hogy 30 ezer forint fölé kerüljön a családi nagybevásárlás átlagos ára, most ez is bekövetkezett. A sajt és a kenyér ára is megduplázódott egyetlen év alatt - összességében nehéz lenne azt mondani, hogy az árstopnak egy teljes bevásárlás árára lenne bármi érdemi hatása. 
Vásárló Miért válasszunk rozsdamentes acél mosogatótálcát?
Márkázott tartalom | 2022. augusztus 7. 12:46
A sokoldalúsága miatt a rozsdamentes acél mosogatótálca a legjobb választás lehet a lakástulajdonosok számára, ha konyhatervezésről vagy felújításról van szó. Amellett, hogy költséghatékony opció is, rengeteg előnnyel bír más anyagokkal szemben.
Vásárló Első lépés cipők járástanuláshoz
Márkázott tartalom | 2022. augusztus 7. 12:34
Már az első önálló lépések megtételét követően fontos, hogy minőségi cipő kerüljön a gyermek lábára. Ezzel minden szülő megalapozhatja a megfelelő mozgásfejlődést, és sokat tehet azért, hogy a gyermeknek a jövőben se legyenek egészségügyi problémái.  Nézzük meg, miért az első lépés babacipők a legmegfelelőbbek erre a célra!
Vásárló Futár vagy? Ezt olvasd el!
Márkázott tartalom | 2022. augusztus 7. 11:41
Eltűnődtél már azon, hogy egyszerű lenne az ismerkedés, ha már jóval előre tudnánk, hogy mivel foglalkozik az illető? Amolyan “mutasd a pólód, megmondom ki vagy” elven működnének a dolgok, és máris lenne közös téma. Persze a hétköznapok alatt nincs ilyen egyszerű dolgunk, de előfordulhat, hogy mi szívesen képviselnénk a szakmánkat, csak éppen nem tudjuk, hogyan.
Vásárló Otthoni kényeztetés hidromasszázs káddal
Márkázott tartalom | 2022. augusztus 6. 08:13
Mindannyian különbözőek vagyunk, de az egészen biztos, hogy közös bennünk, hogy lételemünk a víz. Az ember valószínűleg evolúciós okok miatt is vonzódik ehhez az ősi anyaghoz, amely testünk nagy részének is alkotóeleme. A kellemes hőmérsékletű vízben történő tartózkodás vitathatatlanul nagyszerű módja az idő eltöltésének, emellett pedig a testünk és lelkünk is megköszöni és meghálálja az így eltöltött időt.
Vásárló A tökéletes üzleti ajándék nyomában
Márkázott tartalom | 2022. augusztus 4. 11:50
Az üzleti ajándékok jelentősége nagyon is hangsúlyos, hiszen cégvezetőként ezek által fejezheted ki üzletfeleid, valamint munkatársaid felé megbecsülésedet, köszönetedet, további együttműködési szándékodat. Az ideális céges ajándék kiválasztása azonban nem egyszerű feladat, hiszen több szempontot is mérlegelni kell a döntés előtt. 
Vásárló Napi munkánkhoz nagy segítséget nyújt a rokon értelmű szavak gyűjteménye
Márkázott tartalom | 2022. augusztus 1. 08:19
A magyar nyelvről mi, magyarok tudjuk leginkább, hogy mennyire részletgazdag, kiterjedt szókinccsel rendelkezik. A mi nyelvünk annyira eredeti, hogy semmihez nem fogható, és még mindig kutatják az ősi nyelvemlékeinket. A külföldiek számára az egész egy katyvasz és szerintük nehezen tanulható, amivel teljes mértékben egyet lehet érteni. Bár, aki felismeri a mélyen benne rejlő logikát, az könnyebben el tudja sajátítani.
Vásárló A nap képe: ezt láttuk egy budapesti benzinkúton az üzemanyagár-stop szigorítása után
Privátbankár.hu | 2022. július 30. 15:34
A rendkívüli, szombati Kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely, hogy szűkül a jogosultak köre.
Vásárló A bentlakásos terápia nem büntetés, hanem esély egy új életre!
Márkázott tartalom | 2022. július 13. 10:52
Amikor valaki a függőségével odáig jut, hogy már nem elegendő a heti néhány alkalmas konzultáció egy szakemberrel, akkor a legjobb választás részt venni egy több hetes bentlakásos terápián. Ez elsőre rémisztőnek tűnhet, de ha megtesszük az első lépést, akkor már csak nyerhetünk vele.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG