Hirdetés

Erzsike néni egy startupnál adminisztrátor - mennyire vált be a nyugdíjasok dolgoztatása?

Kollár Dóri, 2018. január 24., 19:19

Még tavaly decemberben indult el a nyugdíjasok munkavállalása szövetkezeteken keresztül, az ötletet már akkor is komoly lelkesedés fogadta. A Privátbankár.hu megkeresett több nyugdíjas-szövetkezetet is, most kiderül, hogy vált be a cégeknek az idősebb generáció foglalkoztatása.

A cikk megszületéséhez a Harmadik Kor Nyugdíjas Szövetkezetet, a Szomszédok Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetet és a Nyugdíj-kiegészítés Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetet kérdeztük meg.

Aktív nyugdíjasok, hányan vagytok?

A szövetkezetek válaszaiból az derül ki, hogy a nyugdíjasokat igen is érdekli a munkavállalás, a Szomszédok tagsága már közel 3500 főnél jár, míg a Harmadik Kornak 1000-nél több tagja van, de a NYUSZ is dinamikusan bővülő tagságról számolt be.

Ugyan a szövetkezetek tagsága már egész jelentős, a folyamat még csak most kezd igazán beindulni, jellemzően a tagok kevesebb, mint fele végez aktív munkát, de a szövetkezetek arra számítanak, hogy a közeljövőben ugrásszerűen megnőhet ez a szám, ahogy egyre több cég fedezi fel ezt a lehetőséget.

Hirdetés

Hol találkozhatunk nyugdíjas dolgozókkal?

Szinte bárhol. Alapvetően az irodai, kiskereskedelmi, portás, személy- és vagyonőri, betanított munkák, konyhai kisegítés a jellemzőek, de olyan magasan kvalifikált és szakképzettséget igénylő munkakörbe is közvetítettek már ki munkavállalót, mint amilyen az építész, a könyvelő, a műszaki ellenőr, az elektroműszerész, és az élelmiszermérnök.

Mit szólnak a cégek?

A szövetkezetek válaszából kiderült, hogy összesen több mint 230 céget érdekelt eddig a szépkorúak foglalkoztatása, és alapvetően hosszú távra terveznek velük: döntő többségben határozatlan idejű szerződéseket kötnek.

Felmerül a kérdés, hogy hogyan tudnak beilleszkedni a nyugdíjasok a fiatalabb kollégák közé, ám emiatt egyáltalán nem kell aggódni, a partnercégek kiemelkedően elégedettek a kiközvetített szövetkezeti munkavállalókkal. A nyugdíjasoknak egyébként az egészen fiatalos légkör sem jelent problémát – Erzsike néni 64 évesen például egy startupnál adminisztrátor.

Meglepően jól keresnek

Mint mindenhol, a nyugdíjasok munkavállalásánál is Pesten jobbak a fizetések. A minimálbér és a garantált bérminimum itt is kötelező, de jellemzően ennél jobb fizetést tesznek zsebre a nyugdíjasok

Az egyszerű betanított munkák órabére nettó 700 Ft-tól kezdődik, az átlagos órabér nettó 800-900 Ft, de komolyabb szakmai munkákért nettó 1500-2000 Ft-os órabért is kifizetnek (pl. élelmiszermérnök, bérszámfejtő). Vannak kiugró esetek is, egy volt főkönyvelőnek szakterületén bruttó 3000 forintos órabért fizettek, de más, szintén piacképes, tapasztalt szakmákért is adtak 400-500 ezer forintot havonta.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Panamai helyett mikor lesz magyar dinnye a boltokban? Megnéztük, milyen lesz az idei szezon

Panamai helyett mikor lesz magyar dinnye a boltokban? Megnéztük, milyen lesz az idei szezon

Míg tavaly a korán jött nyár, most a hűvös és csapadékos május okozott gondot a magyar dinnyetermelőknek, de állítják: a minőséggel idén nem lesz probléma. A boltok zöldséges standjain a görög görög és új vetélytársként megjelenő marokkói import mellett lassan felbukkan a magyar is, elsőként a sárgadinnye, míg a görögdinnye július közepére várható. Az áruházláncok ígérik, ha már lesz magyar is, leállnak az importtal.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Hirdetés

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX40064.92+0.01%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?