Advertisement
Hirdetés

„Politikai prostituált”, az oroszok nagy ellenlábasa - ki Trump kedvenc nagykövete?

Kollár Dóri, 2017. szeptember 18., 12:30

Nagy pillanatra készülődik Donald Trump, elnöki pályafutása során először fog az ENSZ-küldöttek előtt beszélni a héten, ugyanakkor bőven lehet, hogy a reflektorfény messze nem rajta lesz. Vele tart ugyanis az a Nikki Haley is, aki bár hivatalosan „csak” Amerika ENSZ-nagykövete, valójában egyre inkább az amerikai külügy főszereplőjévé válik.

EPA/SHAWN THEW
EPA/SHAWN THEW

A 45 éves volt dél-karolinai kormányzó az egyik legnépszerűbb amerikai politikus, és Donald Trump teljes adminisztrációjának talán legelismertebb tagja, aki egyre inkább vezeti az amerikai diplomáciát a tényleges külügyminiszter, Rex Tillerson helyett.

Összerúgta a port Észak-Koreával

Csak hogy egy példát említsünk, a nagykövet öt hét alatt kétszer is meggyőzte a 15 tagú ENSZ BT-t a szankciók szigorításáról Észak-Korea ellen, igaz az általa használt finomkodás nélküli nyelvezet több diplomatát is kiakasztott.

A diktatúrában sem csípik, ahogy arról korábban mi is írtunk, Észak-Korea egy közleményében „politikai prostituáltnak” nevezte, akinek „vigyáznia kellene a nyelvére, még akkor is, ha valószínűleg bolond. Az amerikai adminisztráció drágán megfizet majd Észak-Korea pocskondiázásáért.”

Hirdetés

A nagykövet többször nekiment Oroszországnak is, az egyik első volt Trump stábjából, aki köntörfalazás nélkül azt állította, hogy tényleg beavatkoztak az oroszok az elnökválasztásba, illetve, hogy ezt rendszeresen megteszik más országokkal is.

Trump leendő utódja?

A Reutersnek egy EU-s diplomata névtelenül úgy fogalmazott, hogy Nikki Haley egészen kiemelkedő alakja Trump adminisztrációjának, megközelíthető és tehetséges politikus. A lap forrása szerint nem lenne meglepő, hogyha Haley előbb Rex Tillerson, hosszútávon pedig akár Donald Trump helyére is léphetne.

A nagykövet egyelőre visszautasította mindkét spekulációt, a CNN-nek adott nyilatkozatában azt mondta, hogy „Tillerson nem megy sehová, én pedig továbbra is kiválóan tudok vele együttdolgozni.”

Haley januárban érkezett meg a 193 fős testületbe, ahol egyebek mellett megfogadta, hogy kiszűri Amerika „rossz szövetségeseit” is, akik nem támogatják a washingtoni döntéseket. Az elnök egyébként kiemelkedően elégedett a munkájával, rendszeresen tárgyalnak, nem túlzás azt állítani, hogy talán a jelenlegi adminisztráció legstabilabb tagja.

Richard Gowan ENSZ-szakértő szerint bár Haley nyilatkozataiban látványosan támogatja Donald Trumpot, sikerei előbb-utóbb idegessé tehetik az elnököt. Ezért ha a nagykövet előbb-utóbb ténylegesen megkapná Rex Tillerson külügyminiszteri székét, elvesztené jelenlegi függetlenségét, és szorosabban Trump keze alatt kellene dolgoznia. Bármennyire ironikusan is hangzik, Donald Trump legjobban az előléptetésével tudna ártani Nikki Haley-nek.

Nem ijed meg a balhéktól

A nagykövet egyébként nem fél nyíltan szembe menni Donald Trumppal, 2016-ban még a választási kampány idején neki is ugrott a későbbi elnöknek a bevándorlási politikája miatt, valamint azért, mert Trump nem ítélte el elég erősen a fehér felsőbbrendűséget hirdetőket.  Emellett egyébként a charlottesville-i események idején is kiállt, egyrészt állítása szerint „elbeszélgetett” az elnökkel a témáról, másrészt saját ENSZ-stábját is a gyűlölet elítélésére szólította fel.

Szintén komoly népszerűséget hozott neki az, hogy mikor egy rasszista támadó egy afro-amerikai templomi gyülekezet 9 tagját meggyilkolta, kisebb felháborodás ellenére is eltüntette a konföderációs zászlókat Charlestonból.

A TIME 2016-ban beválasztotta a világ 100 legbefolyásosabb embere közé, és a jelenlegi tendenciát figyelve egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy Trump elnökség végének közeledtével a külügyminisztert előbb-utóbb Nikki Haley-nek fogják hívni.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Napon belüli BUX-rekord, kiskereskedelmi armageddon

Napon belüli BUX-rekord, kiskereskedelmi armageddon

A BUX a nap elején, közepén soha nem látott szinten mozgott, de az amerikai nyitás után visszaesett. Az MNB kamatdöntése nyomán viszont erősödött a forint, majdnem két forinttal lett olcsóbb az euró. Az USA-ban a hagyományos kiskereskedelmi cégek nagy pofonokat kaptak, volt, amelyik majdnem 19 százalékkal esett.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Hirdetés

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX43618.78-0.57%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?