Hirdetés
Hirdetés

Forradalom a kkv-k életében – ez már nem sci-fi, hanem a valóság

2018. november 05., 17:05

A Dolgok Internete egyre inkább része a hétköznapi életünknek, a legújabb generáció számára teljesen természetes, hogy eszközeink kommunikálnak egymással és információt osztanak meg velünk. Az IoT a kkv-k számára is rengeteg lehetőséget hordoz: hatékonyabban és olcsóbban működve nagyobb bevételt érhetnek el, köszönhetően a szenzoroknak és az információnak.

A Dolgok Internete, avagy az Internet of Things (IoT) azt a digitális vívmányt takarja, amikor okos eszközök milliárdjai kapcsolódnak hálózatba, hogy adatokat gyűjtsenek és osszanak meg egymással és a felhasználókkal. Ezek az okos eszközök lehetnek akár autók, háztartási gépek, mezőgazdasági szenzorok – tulajdonképpen bármi, aminek adatait felhasználva gyakorlatilag össze lehet kapcsolni a digitális világot a fizikaival, vagy ha úgy tetszik: forradalmasítani lehet az életünket.

Az IoT már most is része mindennapi életünknek: amikor okos karkötőnkkel vagy óránkkal monitorozzuk edzésünket vagy akár alvásunkat. Az okos otthon sem sci-fi már, amikor a hálózatra kapcsolt eszközök segítségével távolról is láthatjuk a lakásban felszerelt kamerák képét, szabályozhatjuk a fűtést, vezérelhetjük az árnyékolókat. De mire lehet jó az IoT egy kkv-nak?

Hirdetés

Az, hogy hasznos (vagy inkább elengedhetetlen) eszköz az IoT, az nem is kérdéses. Az Intel előrejelzése szerint 2020-ra az IoT eszközök száma eléri majd a kétszázmilliárdot világszerte – az általuk generált adattömeg pedig sosem látott lehetőséget rejt magában a cégeknek arra, hogy javítsák hatékonyságukat, jobban megismerjék ügyfeleiket és vásárlóikat, csökkentsék költségeiket, felismerjék a változó trendeket és jobb üzleti döntéseket hozzanak.

Az IoT a cégek szempontjából alapvetően egy olyan rendszer, ami az eszközökbe épített szenzorok adatait gyűjti és közvetíti egy intelligens hálózatban. Az óriási adattömeg egyben azt is jelenti, hogy az IoT és a Big Data kéz a kézben járnak, vagy ha úgy tetszik, ugyanannak az érmének a két oldala – az IoT által gyűjtött adatok modern (hardverek és szoftverek komplex, jellemzően a kkv-k számára felhőszolgáltatás segítségével elérhető) rendszerekkel történő strukturált elemzése hozhat korábban elképzelhetetlen eredményeket a cégeknek. Lássunk néhány lehetséges felhasználási területet!

Kiskereskedelem – üzletek

Minden kereskedőcégnek megvannak a maga saját jellemző vonásai, az intelligens szenzorok pedig képesek ezeket monitorozni. Az üzletekben a stratégiai pontokon elhelyezhetőek az érzékelők, hogy felmérjük a vásárlók mozgását, a népszerű és kevésbé népszerű termékeket, milyen vásárlókat milyen árucikkek érdekelnek. Így lehetővé válik a vevők szegmentálása, így akár a személyre szabható kedvezmény-rendszer kialakítása is.

Raktárak és termelés

A raktár-üzemeltetésben, a gyártósorokon is rengeteg lehetőséget kínál az IoT. Folyamatosan figyelhetik a mozgásokat, az adatok segítségével optimalizálható az egyes egységek elhelyezése, meghatározhatóak a leghatékonyabb épületen belüli útvonalak és átjárók. Emellett az eszközök figyelmeztethetnek, ha valamilyen raktározott áruból vagy felhasznált nyersanyagból a készletek kezdenek kifogyni – ezek feltöltésére pedig akár automatikusan is ajánlhatnak ütemezési terveket.

Üzemeltetés, működés

Az intelligens irodák alapjait a gyártásból, értékesítésből és marketingből származó adatok adják. Mindezen adatok integrálásával lehetővé válik új termékek és szolgáltatások bevezetése is. A termelésből érkező adatok feldolgozása segíthet a folyamatok optimalizálásában és az alkalmazottak képzésében is. Az ügyfelekről megszerzett adatok segítségével pedig megismerhetjük preferenciáikat, összességében pedig átalakíthatjuk termék- vagy szolgáltatási struktúránkat, a lehetőségeinknek és a vevői igényeknek megfelelő módon – így a bevételek növelhetőek, miközben költséget is megtakarítunk.

Megelőző karbantartás

Ha egy, a kkv szempontjából kulcsfontosságú termelőeszköz vagy berendezés váratlanul meghibásodik, kiesik a termelés vagy értékesítés folyamatából, az nagyon komoly veszteségeket jelenthet rövid idő alatt – képtelenek leszünk kiszolgálni ügyfeleinket, ami nem csak bevételkieséssel jár, hanem akár kötbérigények teljesítésére is kényszerülhetünk. A cégek mégis hajlamosak spórolni a karbantartáson, kissé a vakszerencsére bízva, hogy mikor üt be a baj. A megfelelő szenzorok azonban még időben figyelmeztetéseket küldhetnek, ha egy gép vagy alkatrész javítása vagy cseréje elkerülhetetlenné válik.

…és minden más

Nem kérdés, hogy ezek a példák a feldolgozóiparban, a logisztikában kincset érő lehetőségeket rejtenek. De a tárház nagyjából végtelen: az egészségügyben az IoT segíthet egy páciens állapotáról valós időben információkhoz juttatni az orvosokat, a mezőgazdaságban pedig szintén valós időben jelenthetnek a szenzorok az időjárásról, a talaj hőmérsékletéről, tápanyagtartalmáról. Automatikusan jelentéseket kaphatunk informatikai eszközeink állapotáról, hibáiról, vagy akár arról, ha bekapcsolva maradt a klímaberendezés a hosszú hétvégére az irodában…  Legyen szó energiamonitoringról, flottakövetésről, távfelügyeletről és távvezérlésről, látogatószámlálásról, termelésirányításról, alig van olyan vállalkozás, amely ne tudna hatékonyabban működni az IoT segítségével. Ráadásul az elérhető szenzorok és szoftverek köre egyre bővül, miközben az árak is csökkennek a piacon.

A cikk támogatója a Vodafone Ready Business Index. Töltse ki a kérdőívet és tudja meg, vállalkozása felkészült-e a jövő kihívásaira!
Tovább a kérdőívre >>
Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Diana kiütötte Gotovina tábornokot

Diana kiütötte Gotovina tábornokot

A háború mindig jó téma a filmművészetben. A 66. Pólai Filmfesztiválon is két háborús film versengett egymással. Az egyik tízezer szerb gyermek megmentéséről szólt, a másik pedig több mint kétmillió euróba került. Az utóbbiból Ante Gotovina tábornok köszönt vissza. Ennek ellenére nem a horvátok többsége által nemzeti hősként tisztelt tábornok nyert. Sőt: a Tábornok című film egyetlen fődíjat sem vitt el.

Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX41338.01-0.89%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?