5p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

KKV
A Dolgok Internete egyre inkább része a hétköznapi életünknek, a legújabb generáció számára teljesen természetes, hogy eszközeink kommunikálnak egymással és információt osztanak meg velünk. Az IoT a kkv-k számára is rengeteg lehetőséget hordoz: hatékonyabban és olcsóbban működve nagyobb bevételt érhetnek el, köszönhetően a szenzoroknak és az információnak.

A Dolgok Internete, avagy az Internet of Things (IoT) azt a digitális vívmányt takarja, amikor okos eszközök milliárdjai kapcsolódnak hálózatba, hogy adatokat gyűjtsenek és osszanak meg egymással és a felhasználókkal. Ezek az okos eszközök lehetnek akár autók, háztartási gépek, mezőgazdasági szenzorok – tulajdonképpen bármi, aminek adatait felhasználva gyakorlatilag össze lehet kapcsolni a digitális világot a fizikaival, vagy ha úgy tetszik: forradalmasítani lehet az életünket.

Az IoT már most is része mindennapi életünknek: amikor okos karkötőnkkel vagy óránkkal monitorozzuk edzésünket vagy akár alvásunkat. Az okos otthon sem sci-fi már, amikor a hálózatra kapcsolt eszközök segítségével távolról is láthatjuk a lakásban felszerelt kamerák képét, szabályozhatjuk a fűtést, vezérelhetjük az árnyékolókat. De mire lehet jó az IoT egy kkv-nak?

Az, hogy hasznos (vagy inkább elengedhetetlen) eszköz az IoT, az nem is kérdéses. Az Intel előrejelzése szerint 2020-ra az IoT eszközök száma eléri majd a kétszázmilliárdot világszerte – az általuk generált adattömeg pedig sosem látott lehetőséget rejt magában a cégeknek arra, hogy javítsák hatékonyságukat, jobban megismerjék ügyfeleiket és vásárlóikat, csökkentsék költségeiket, felismerjék a változó trendeket és jobb üzleti döntéseket hozzanak.

Az IoT a cégek szempontjából alapvetően egy olyan rendszer, ami az eszközökbe épített szenzorok adatait gyűjti és közvetíti egy intelligens hálózatban. Az óriási adattömeg egyben azt is jelenti, hogy az IoT és a Big Data kéz a kézben járnak, vagy ha úgy tetszik, ugyanannak az érmének a két oldala – az IoT által gyűjtött adatok modern (hardverek és szoftverek komplex, jellemzően a kkv-k számára felhőszolgáltatás segítségével elérhető) rendszerekkel történő strukturált elemzése hozhat korábban elképzelhetetlen eredményeket a cégeknek. Lássunk néhány lehetséges felhasználási területet!

Kiskereskedelem – üzletek

Minden kereskedőcégnek megvannak a maga saját jellemző vonásai, az intelligens szenzorok pedig képesek ezeket monitorozni. Az üzletekben a stratégiai pontokon elhelyezhetőek az érzékelők, hogy felmérjük a vásárlók mozgását, a népszerű és kevésbé népszerű termékeket, milyen vásárlókat milyen árucikkek érdekelnek. Így lehetővé válik a vevők szegmentálása, így akár a személyre szabható kedvezmény-rendszer kialakítása is.

Raktárak és termelés

A raktár-üzemeltetésben, a gyártósorokon is rengeteg lehetőséget kínál az IoT. Folyamatosan figyelhetik a mozgásokat, az adatok segítségével optimalizálható az egyes egységek elhelyezése, meghatározhatóak a leghatékonyabb épületen belüli útvonalak és átjárók. Emellett az eszközök figyelmeztethetnek, ha valamilyen raktározott áruból vagy felhasznált nyersanyagból a készletek kezdenek kifogyni – ezek feltöltésére pedig akár automatikusan is ajánlhatnak ütemezési terveket.

Üzemeltetés, működés

Az intelligens irodák alapjait a gyártásból, értékesítésből és marketingből származó adatok adják. Mindezen adatok integrálásával lehetővé válik új termékek és szolgáltatások bevezetése is. A termelésből érkező adatok feldolgozása segíthet a folyamatok optimalizálásában és az alkalmazottak képzésében is. Az ügyfelekről megszerzett adatok segítségével pedig megismerhetjük preferenciáikat, összességében pedig átalakíthatjuk termék- vagy szolgáltatási struktúránkat, a lehetőségeinknek és a vevői igényeknek megfelelő módon – így a bevételek növelhetőek, miközben költséget is megtakarítunk.

Megelőző karbantartás

Ha egy, a kkv szempontjából kulcsfontosságú termelőeszköz vagy berendezés váratlanul meghibásodik, kiesik a termelés vagy értékesítés folyamatából, az nagyon komoly veszteségeket jelenthet rövid idő alatt – képtelenek leszünk kiszolgálni ügyfeleinket, ami nem csak bevételkieséssel jár, hanem akár kötbérigények teljesítésére is kényszerülhetünk. A cégek mégis hajlamosak spórolni a karbantartáson, kissé a vakszerencsére bízva, hogy mikor üt be a baj. A megfelelő szenzorok azonban még időben figyelmeztetéseket küldhetnek, ha egy gép vagy alkatrész javítása vagy cseréje elkerülhetetlenné válik.

…és minden más

Nem kérdés, hogy ezek a példák a feldolgozóiparban, a logisztikában kincset érő lehetőségeket rejtenek. De a tárház nagyjából végtelen: az egészségügyben az IoT segíthet egy páciens állapotáról valós időben információkhoz juttatni az orvosokat, a mezőgazdaságban pedig szintén valós időben jelenthetnek a szenzorok az időjárásról, a talaj hőmérsékletéről, tápanyagtartalmáról. Automatikusan jelentéseket kaphatunk informatikai eszközeink állapotáról, hibáiról, vagy akár arról, ha bekapcsolva maradt a klímaberendezés a hosszú hétvégére az irodában…  Legyen szó energiamonitoringról, flottakövetésről, távfelügyeletről és távvezérlésről, látogatószámlálásról, termelésirányításról, alig van olyan vállalkozás, amely ne tudna hatékonyabban működni az IoT segítségével. Ráadásul az elérhető szenzorok és szoftverek köre egyre bővül, miközben az árak is csökkennek a piacon.

A cikk támogatója a Vodafone Ready Business Index. Töltse ki a kérdőívet és tudja meg, vállalkozása felkészült-e a jövő kihívásaira!
Tovább a kérdőívre >>
A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG