Hirdetés

Rettentő szomorú, ami itthon zajlik: kiakadt a híres magyar tévés

2018. november 23., 13:08

A magyar közélet megosztottságáról, a félelemmel való manipulációról és a tudattalan öncenzúráról is beszélt Al Ghaoui Hesna egy interjúban.

A Trend FM elhozza Hollandiából Marco van den Akkert, a felhő-korszak utazó nagykövetét, aki rendhagyó módon mutatja be világszerte a cloud megoldások jelenét és jövőjét.
Részletek: konferencia.trendfm.hu >>

Forrás: Instagram/Al Ghaoui Hesna
Forrás: Instagram/Al Ghaoui Hesna

„A magyar közélet polarizációja mindent felemészt” – jelentette ki az ismert külpolitikai újságíró,  a Magyar Televízió egykori riportere a Magyar Narancsnak adott interjúban. Arra biztatott mindenkit, hogy próbáljon árnyaltabban gondolkozni.

„Eltűntek a színek a gondolkodásból, bármilyen ügyben kizárólag kétféle vélemény létezik, fekete és fehér. Aki egy kicsit is árnyaltabban alkot véleményt, azt mindkét csoportból kitaszítják.”

Hirdetés

Véleménybuborékba zárva

Al Ghaoui Hesna szerint hiba, ha önmagunkat cenzúrázzuk azáltal, hogy elzárkózunk más vélemények elől.

„Észre sem vesszük, hogy egyfajta véleménybuborékba zárjuk magunkat, amire az algoritmusok is rájátszanak – a Google, a Facebook olyan tartalmakat dob elénk, ami egyezik a világnézetünkkel.”

Soros az óvodában

Szerinte a félelemmel való manipuláció, ami Magyarországon és a világon zajlik, évszázadok óta az egyik leghatásosabb befolyásolási eszköz. Ma azonban ez – az internetnek és a közösségi oldalaknak köszönhetően – sokkal erősebben és alattomosabban hat ránk, mint korábban. Például a menekültválság kapcsán elképesztő mértékben lettek összemosva az olyan alapfogalmak, mint a menekült, a migráns és a bevándorló.

„A gyerekeinkre is sokkal jobban kellene figyelnünk, hogy milyen ingerek érik őket, mert amikor már az óvodában is Soros Györgyről beszélgetnek a kicsik, az rettentő szomorú.”

Fásult társadalom

Úgy véli, hogy a többség tud a manipulációról, de belefáradt abba, hogy védekezni akarjon ellene. „Hihetetlen lelki fásultság van az emberekben” – fűzte hozzá.

Felidézte azt is, hogy mennyire kiszolgáltatottnak érezte magát, amikor egy forgatás során, egy társadalompszichológiai kísérlet keretében rosszullétet színlelt világvárosok forgalmas részein. Volt, hogy tíz emberből nyolc továbbment, San Franciscóban pedig turisták szelfiztek mellette, miközben "ájultan" feküdt a földön.

„Azt mondják, az emberek ott szinte második bőrt növesztettek, tudatosan leépítették magukban az empátiát a rengeteg inger hatására és a sok nyomorúság láttán. Ez az, amitől leginkább félek, és féltem a gyerekeimet is. Magyarország is afelé tart, hogy az emberek elnyomják magukban az együttérzést, felszámolják azokat a hidakat, amelyek kapcsolódásként szolgálnak a másik emberhez, és megadják a közösséghez tartozás elengedhetetlenül fontos érzését. Amikor valaki fél, elkezdi  körülbástyázni magát, kizárja a szerinte veszélyes ingereket, de ezzel saját magát is bezárja. Az izoláció pedig a lehető legrosszabb irány.”

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Beszorulva Putyin és az EU közé – az információs háború tűzvonalában

Beszorulva Putyin és az EU közé – az információs háború tűzvonalában

Egy évtized után úgy tűnik, hogy az EU keleti partnerségében részt vevő államok inkább a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésével jutottak előrébb, és maga a partnerség nem sokat hozott a konyhára. A tegnapi konferencia térségbeli előadói főként a Moszkvából kiinduló hibrid háború információs aspektusát tárták a hallgatóság elé. Káncz Csaba jegyzete.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Videók

Hirdetés

Utánajártunk

Privátbankár Árkosár

Hirdetés

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • március 4
  KSH: Külkereskedelmi mérleg
  március 5
  KSH: Kiskereskedelmi forgalom
  Szolgáltatóipari BMI
  Szolgáltatóipari BMI
  GDP
  Kiskereskedelmi forgalom
  ISM szolgáltatóipari index
  március 6
  Bézs könyv
  március 7
  KSH: Ipari termelés
  Deutsche Post (2018 Q4)
  GDP
  EKB kamatdöntés
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  március 8
  KSH: Fogyasztói árindex
  Államháztartási egyenleg
  Munkanélküliségi ráta

Szavazás

Ön szerint mi a legnagyobb gond Magyarországon?