Hirdetés
Hirdetés

Majdnem eltűnt a süllyesztőben a műfaj - aztán előkerült egy hatalmas kalap pénz

2017. augusztus 16., 17:04

A világrengető sikernek köszönhetően két hónapra újra színpadra kerül Alice őrült utazása a Royal Ballet tolmácsolásában. Az előadás óriási hatást gyakorolt a szakmára és a közönségre is, nem túlzás azt állítani, hogy korunk egyik legfontosabb, korszakalkotó produkcióját láthatja a közönség. Az előadást a Royal Ballet sztárjai teszik teljessé.

Mindannyiunk nagy boldogságára szeptember 27. és október 28. között a Royal Ballet ismét műsorra tűzi az Alice Csodaországban című regényen alapuló Alice’s Adventures balettet. Azt az előadást, melynek 2011. február 28-ai bemutatója megrengette a balett világát és új fejezetet nyitott a klasszikus balett történelmében. A premier óta töretlen sikerrel tűzik időnként műsorra, a fél világon bemutatták már.

Az alapműről már korábban értekeztünk egy olyan darab kapcsán, ami igazi hiánypótló ifjúsági előadásként robbant be a színházvilágba: Így még senki sem beszélt a gyerekeinket fenyegető legnagyobb veszélyről >>

Hirdetés

Mitől olyan különleges?

Az előadás könyvét Nicholas Wright adaptálta az eredeti regényből, Joby Talbot írt hozzá nagyszerű zenét és Christohper Wheeldon rendezte-koreografálta, a főszerepekben pedig a Royal Ballet legnagyobb sztárjai lépnek színpadra.

Az előadás elképesztően látványos, nagyon humoros és teljességgel varázslatos. A laikus szem nem feltétlenül veszi észre, de a darab eszméletlen technikai tudást igényel a táncosoktól - mégsem veszik túl komolyan magukat, a darab tele van szőve humorral, saját magát neveti ki. Azt pedig külön fontos kiemelni, hogy a cselekmény végig tökéletesen követhető és érthető.

Vegyünk egy példát: a harmadik felvonás nyitóképe, a Queen of Hearts szólója egy az egyben az eredeti Petipa koreografálta Csipkerózsikából Auróra szólójának paródiája. Igen nehéz mozdulatsor, nagyon kevés táncos képes megcsinálni. A szólistának szinte végig egy lábon, tökéletes spiccben, a lábujjhegyén kell egyensúlyoznia. Ebből a helyzetből kell kiindulnia majd ide kell visszatérnie. Ez akkor is borzasztó nehéz, ha komolyan veszik, de ha eltúlozzák, groteszkké, nevetségessé teszik, és meghintik komoly bizalmat igénylő mozdulatokkal, akkor szinte lehetetlen. Nagy szerencséje hát a Royal Balletnek, hogy a társulat tagja Zenaida Yanowsky.

Fejedet veszik, ha nem imádod

Az orosz-spanyol táncosnő Lyonban született, szülei is táncosok voltak. Apja híres balettmester lett, testvérei pedig nagynevű társulatok szólistái - Yury Yankowsky a Boston Ballet, Nadia Yankowsky pedig a Holland Nemzeti Ballet tagja.

Zenaida Yankowsy nem csupán lenyűgöző táncos, de kiváló színésznő is. Íme egy részlet a harmadik felvonás nyitóképéből, amikor is a királynő udvarlói nem igaz szívvel és nem önzetlenül rajonganak szívük választottjáért. (Talán még annyit tennénk hozzá, hogy Yankowsky 41 éves és két gyermek édesanyja.)

A darab követi az eredeti regény cselekményszálát, és Bob Crowley látványtervezőnek hála a csodák valóban megszületnek a színpadon. Félelmetes dolgokat produkál a díszlet, többszöri megtekintés után sem érti az ember, hogyan működik a masinéria.

A balett visszatalál a közönséghez - a pénz pedig a baletthoz

Az előadás rávilágított arra a tényre, hogy nem a nézők azok, akik elkezdtek elpártolni a balettől, hanem a balett kezdett távolodni a közönségétől. Nem lehet még ma is a 100 éves koreográfiákat táncolni eredeti mondanivalóval és mozdulatsorral. Rengeteget fejlődött a balett a 20. és 21. században, rengeteget fejlődtek a színpadok, a színház - és ezt fel is kell használni. Az Alice’s Adventure áttörte a falat, és mind az anyaszínházában, mind pedig a nagy európai kultúrfővárosokban elkezdődött egy újfajta munka: új, egész estét betöltő produkciókat mutatnak be az etűdök helyett, végre a dramaturgiai munkára is komoly súlyt fektetnek és a táncosoktól színészi vénát is elvárnak. Ezek a produkciók új közönséget nyertek meg, így a balett úgy tűnik, túléli a modern kort. (Nem itt. Ott.)

Persze nem volna szép elhallgatni, hogy ez nem olcsó mulatság: az irdatlan mennyiségű munka mellett elképesztő pénzre is szükség van ahhoz, hogy egy ilyen produkció színpadra kerülhessen. Nem véletlen, hogy a cári oroszország (Csajkovszkij és Petipa) óta nem nagyon láthatott ilyesmit a közönség.

A darabot szinte teljesen az eredeti szereposztásban tűzik színpadra – leszámítva Szergej Polunyint, aki otthagyta a társulatot. Mint az közismert.

A Royal Balett társulata fénykorát éli. Kevin O’Hare igazgató munkája beérett. A balett világában igen kivételes módon egy erős, egységes jó hangulatú csapatot hozott létre. A világ legjobb táncosait szerződteti - akár még olyan neveket is, mint Roberto Bolle.

Jegyek 6 - 125 font közötti áron kaphatóak - az előadás honlapja >>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Nem kéne mégis atomerőművekkel megmenteni a Földet?

Nem kéne mégis atomerőművekkel megmenteni a Földet?

Nagyon ketyeg az óra, lehet, hogy minden eszközt be kéne vetni a Föld megmentése érdekében. Erről tárgyal holnap a német kormány is. A fosszilis energiahordozók az üvegház-hatású gázok háromnegyedéért felelősek. Vajon ki lehetne-e ezeket váltani mind atomerőművekkel?

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?