Hirdetés
Hirdetés

A célzott titkosszolgálati kivégzések időszaka jött el a Közel-Keleten

Káncz Csaba, 2018. augusztus 10., 12:40
Cimkék
Moszad
, Izrael
, Közel-Kelet

A szír vezető fegyvertudós célzott kivégzése azt mutatja, hogy már nemcsak a gyártóüzemek vannak veszélyben, hanem a Moszad mindenkit el akar riasztani, akik fejlett fegyverrendszerek kifejlesztésén dolgoznak a térségben. De mi a Moszad célzott likvidálásainak szabályrendszere?

60 éve a Moszad - Izrael nemzeti hírszerző szolgálatának - akkori főigazgatója dolgozta ki a külföldi terroristák „kivégzési eljárásmódjait” a célzott kiiktatás témakörében. Ezt a dokumentumot minden „gyilkológéppé” kiképzett izraeli titkosszolgálati tiszt megkapja a Tel-Aviv mellett fekvő Moszad Akadémia két éves kiképzésének végén. A szabályrendszer része például, hogy politikai vezetőt nem végezhetnek ki és a terrorista családját is csak akkor bánthatják, ha közvetlenül részt vett terrorista cselekményben.

A Moszad újra lesújt

Hirdetés

Az 1972-es müncheni olimpiai túszejtési terrortámadás jelentette a pszichológiai fordulópontot, amelynek során a palesztinok több izraeli sportolót kivégeztek. Olyan elementáris volt a felháborodás Izraelben, hogy a Moszad ezután szabad kezet kapva egyenként vadászta el az elmenekült palesztin elkövetőket. Az „Isten Haragja” fedőnevű büntető akció két évtizedig tartott.

Az utóbbi napokban a Moszad újra bekerült a világ hírfolyamába, amikor egy közel-keleti magas rangú hírszerző megerősítette a New York Timesnak, hogy az izraeliek a felelősek az Aziz Azbar szír tudós múlt szombati autóbombás kivégzéséért. Azbar volt a Szír Tudományos Kutató Intézet (SSRC) 4-es osztályának a vezetője, és egy földalatti fegyvergyár felépítésén dolgozott a tavaly Izrael által lerombolt létesítmény pótlására. Ez az osztály a felelős az úgynevezett „4000-es Intézetért” is, amely több vegyifegyver programot futtat.

Vegyi fegyvereket fejlesztett

Azbar állítólag kapcsolatokkal rendelkezett a szíriai és iráni kormányok legmagasabb szintjeihez és saját testőrsége is volt. Azbar egyben az iráni forradalmi gárda elit egysége, a Kudsz-erők parancsnoka, Kasszim Szuleimáni tábornok mellett dolgozott, hogy a szíriai SM600 Tishreen rakéták modernizálásával megkezdjék a precíziós irányítású rakéták gyártását Szíriában. A Tishreen az iráni Fateh-110 szíriai verziója, amely egy 200 kilométer hatótávolságú rakéta.

Nyugati tisztviselők szerint Azbar vezette a vegyi fegyverek kifejlesztését is – beleértve a szarin gázt –, annak ellenére, hogy az ország 2013-ban elkötelezte magát vegyifegyver készleteinek felszámolására. Izraeli tisztviselők korábban többször hangot adtak aggodalmaiknak, hogy a fejlett fegyverrendszerek Iránhoz és aztán a Hezbollah kezeibe kerülnek. Az izraeli hadsereg már többször támadta ezt a katonai kutatóintézetet, legutóbb július 22-én, amikor arab híradások szerint a harci gépek eltalálták az intézet egyik fegyver-előállító üzemét.

A Precíziós Projekt szétverése a cél

Káncz Csaba
Káncz Csaba

A bombázások véget akarnak vetni a közös szír-iráni-Hezbollah „Precíziós Projekt”-nek, amelynek célja a szír és Hezbollah rakéták pontosabbá tétele. Ez siker esetén stratégiailag ásná alá Izrael regionális katonai fölényét. Azbar célzott kivégzése azt mutatja, hogy már nemcsak a gyártóüzemek vannak veszélyben, hanem a Moszad mindenkit el akar riasztani, akik fejlett fegyverrendszerek kifejlesztésén dolgoznak a térségben.

Mintegy 10 éve éve a Moszad számos iráni atomtudóst végzett ki saját hazájukban, így próbálva hátráltatni a perzsa állam nukleáris programjának megvalósítását. Ezekért a kivégzésekét Meir Dagan, a Moszad akkori főnöke volt a felelős, akit 2012-ben, nyolc év szolgálat után állítottak föl székéből. Bukásának fő oka az volt, hogy Dagan állította: Iránnak még hosszú évekre van szüksége ahhoz, hogy atombombát állítson elő. Ráadásul azt is kijelentette, hogy a teheráni vezetők racionálisan gondolkodnak – bár szavaik gyakran nem ezt tükrözik – és tisztában vannak vele, mit jelentene, ha hazájuk háborúba keveredne a Nyugattal.

Káncz Csaba jegyzete

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Melyik ülés a legbiztonságosabb? Hasznos tippek repülés előtt

Melyik ülés a legbiztonságosabb? Hasznos tippek repülés előtt

Emberek milliói repülnek rendszeresen a légitársaságok utasszállítóival és bár a statisztikák szerint veszélyesebb kiautózni a reptérre, mint maga a repülőút, sokak még mindig idegenkednek a dologtól. Sok esetben sajnos nincs mit tenni, de egy "szerencsésebb" balesetnél előfordulhat, hogy a saját ismereteinknek és felkészültségünknek köszönhetjük életünket. Ehhez írtunk össze pár hasznos tanácsot.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?