Hirdetés

A jövő évre csúszhat a kórházak adósságának rendezésére

Baka F. Zoltán, 2019. december 12., 12:16

Időről időre óriási adósságot halmoznak fel a korházak, most ismét fojtogató ennek a szintje. Gyulyás Gergely ennek rendezéséről azt mondta, hogy csomagban vizsgálja a kérdést a kormány.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatót tart a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2018. augusztus 14-én.
MTI Fotó: Kovács Attila
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatót tart a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2018. augusztus 14-én. MTI Fotó: Kovács Attila

Nem kaptak jó hírt a kórházak a mai Kormányinfón, a kormány ugyanis még mindig nem hozott döntést az adósságállomány rendezéséről, és megvan az esélye annak, hogy erre idén már nem kerül sor. Valójában a beszállítók lehetnek csalódottak.

Az egészségügyben évről évre tetemes, 50-60 milliárd forintos adósság halmozódik fel a finanszírozási anomáliák miatt. Ez arra vezethető vissza, hogy nincs összhangban a kórházakban nyújtott ellátások és az ahhoz biztosított költségvetési fedezet. Több helyen nyújtanak fenntarthatatlan szolgáltatásokat, máshol az alapfeladatok ellátásához sem elég a pénz.

Hirdetés

Az eddigi években a kormány rendre november táján rendezte az adósság java részét, elsősorban a hosszabb ideje meglévő adósságokat. Idén ilyen döntés még nem született, és a mai Kormányinfón elhangzottak szerint lehet, hogy nem is fog.

Gulyás Gergely miniszter ezzel kapcsolatos kérdésünkre elmondta, hogy a kormány idén még foglalkozik az egészségüggyel. Nem csak az adóssággal, hanem az ágazat finanszírozási alapkérdéseivel, amely során választ próbálnak adni az egészségügyben jelentkező problémákra. E csomag részeként kerül sor az adósság megvizsgálására, de a kérdés komplexitása miatt erre lehet, hogy csak a jövő évben kerül sor.

Felhívtuk a miniszter figyelmét, hogy ez a helyzet  jobban sújtja a beszállítókat, rajtuk csattan az ostor, mert hitelezni kénytelenek a kórházakat, mire Gulyás azt válaszolta, hogy van, ahol ez a helyzet, máshol meg nem ez.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Élőben az operatív törzs tájékoztatója

Élőben az operatív törzs tájékoztatója

A kijárási korlátozások első napja - élőben az operatív törzs tájékoztatója

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?