1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Habár a vizsgálódás még javában folyik, úgy tűnik, az európai politikusok máris eldöntötték, hogy tovább pénzelik Görögországot - véli Jens Weidmann német jegybankelnök, aki egyben az Európai Központi Bank kormányzótanácsának is tagja. Weidmann azonban arra figyelmeztet: a hitelezőket képviselő trojkának továbbra is őszinte és kozmetikázatlan jelentést kell készíteniük az ország pénzügyeiről.

A Rheinise Post német újságnak nyilatkozó szakember szerint a politikusok jól láthatóan Görögország további pénzelése mellett döntöttek. Éppen ezért problémás lehet a görög pénzügyeket vizsgáló - az IMF, az Európai Bizottság és az EKB képviselőiből álló - trojka számára független jelentést összeállítani. "Hogyan lehet objektíven megítélni egy program teljesítését, ha közben rettegünk egy esetleges negatív eredmény következményeitől?" - tette fel a kérdést Weidmann. A szakember bízik benne, hogy a hitelezők kozmetikázatlanul és őszintén tárják fel a görög helyzetet, mielőtt további pénzeket utalnának az országnak.

A válságkezelés miatt nem szabad eltéríteni az euróövezeti jegybankok figyelmét elsődleges feladatukról, az infláció féken tartásától - nyilatkozott korábban Weidmann. Részletek >>

A Reuters beszámolója szerint az EKB és a nemzeti bankok a görög adósság jelentős részét felvásárolták, így Görögország legnagyobb hitelezőinek minősülnek, de az érintett adósság esetében haircutról (az adósság egy részének elengedéséről) nem lehet szó. Ha ugyanis a központi bankok elengednék a görög adósságot, az Weidmann szerint közvetlen finanszírozásnak minősülne, ami az uniós szabályok szerint tilos.

Weidmann cáfolta, hogy lemondással fenyegetett az EKB kötvényvásárlási tervei miatt. Amikor elvállaltam ezt a munkát, tudtam, mire számíthatok - mire lenne jó, ha lemondanék? - tette fel a kérdést Weidmann. A szakember nem érzi úgy, hogy Angela Merkel magára hagyta volna: szerinte egyserűen csak arról van szó, hogy a kormányzatoknak és a jegybankoknak eltérő feladatköreik és érdekeik vannak.

Weidmann biztos benne, hogy az euró még 10 év múlva is létezni fog - tisztán látszik ugyanis a politikai akarat az övezet egybentartására.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valami félrement márciusban a magyar külkereskedelemben
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 08:31
15, illetve 20 százalékos a visszaesés az egy évvel korábbihoz képest.
Makro / Külgazdaság Az izraeli kormány jóváhagyta az al-Dzsazíra bezárását Izraelben
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 15:53
Az izraeli kormány jóváhagyta a katari székhelyű al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió bezárását Izraelben, a csatorna jogászai válaszra készülnek.
Makro / Külgazdaság Litván startup tarol a használt ruhák piacán
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 11:13
Meddig tart ki a lendülete?
Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG