Hirdetés

A szaúdiak nem tudják már diktálni az olajárat

2019. szeptember 09., 09:12

Elbocsátották Szaúd-Arábia energiaügyi miniszterét, mert hiába próbálkozott az olajár felhajtásával.

Forrás: EPA/MOHAMED MESSARA
Forrás: EPA/MOHAMED MESSARA

Szaúd-Arábia az elmúlt évtizedekben nem egyszer rengette meg a világgazdaságot, amikor szövetségeseivel összefogva visszavették az olajtermést s így ijesztően felszöktek az árak. Rijádnak azonban újabban azt kell tapasztalnia, hogy nem tudja már kedvére mozgatni az olajárat, írja a Der Spiegel. A szaúdiak az elmúlt hónapokban ismételten arra ösztönöztek más olajtermelő országokat, hogy a termelést visszafogva a jelenlegi hordónkénti 60 dollárról 80 dollárra hajtsák fel az árat. Az egyeztetések nem csak az OPEC, az olajtermelők kartellja keretében folytak, Khalid al-Fatih energiaügyi miniszter az oroszokkal is megegyezett a legutóbbi, augusztusi termelés-csökkentésben.

Az új a dologban, hogy mindez nem volt hatással az olajárra: az továbbra is 60-70 dollár között mozog, ami azt jelenti, hogy a szaúdi uralkodó fiának, Mohamed bin Szalmán koronahercegnek nem lesz elég pénze nagyra törő tervei megvalósításához. Kivételes áremelkedéseket csak válságok okoztak, amikor kiéleződött az amerikai-iráni feszültség, illetve zűrzavaros lett a helyzet Venezuelában.

Hirdetés

Az árak alakulása miatt a 2016 óta hivatalban lévő  szaúdi energiaügyi miniszter most elveszíti állását. A Financial Times forrása szerint ez további növeli majd a feszültségeket a világ energia-piacán. A posztot a szaúdi uralkodó egy másik fia, Abdulaziz herceg veszi át, aki már hosszú ideje dolgozik a tárcánál. Abdulaziz korábban átvette a Saudi Aramco felügyeletét is.

A vezetés tőzsdére akarja vinni az óriásvállalatot, hogy így teremtsék meg az anyagi alapokat a programhoz, amellyel 2030-ra függetlenné akarják tenni az országot az energiahordozókból származó bevételektől. Ehhez persze megfelelő keretfeltételekre, főleg magas olajárra van szükség.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

A Trianon-képünket is kiegészítheti a digitalizáció

A Trianon-képünket is kiegészítheti a digitalizáció

Elképzelhető, hogy a big data által kínált komplex technológiai környezet lesz az, mely lehetőséget kínál a magyar történettudomány számára, hogy a jelenlegi, a politika és diplomáciatörténeti narratívát előtérbe helyező kanonizált Trianon-kép mellé odahelyezzünk kiegészítésül egy másik, főleg a gazdaságra fókuszáló megközelítést is.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?