Hirdetés
Hirdetés

Bepánikoltak a globalizáció urai – jöhet az erőszak örvénye

Káncz Csaba, 2018. január 22., 14:30

Davosban a globalizáció urai a megoldás részeként akarják beállítani magukat széteső világunkban. Washington elhagyja azt a nemzetközi rendet, amelyet ő maga hozott létre a második világháború végén. Ha a győztes mindent visz egy társadalomban, akkor a politikai vitát felváltja az erőszak.

A Világgazdasági Fórum logója egy konferenciaterem ablakán a 48. fórumnak otthont adó kongresszusi központban, a svájci Davosban 2018. január 21-én. (Fotó forrása: MTI/EPA/GLaurent Gillieron)
A Világgazdasági Fórum logója egy konferenciaterem ablakán a 48. fórumnak otthont adó kongresszusi központban, a svájci Davosban 2018. január 21-én. (Fotó forrása: MTI/EPA/GLaurent Gillieron)

Holnap kezdődik a svájci síparadicsomban a Davosi Világgazdasági Fórum, ahol 2500 világpolitikai vezető és multinacionális vezérigazgató próbálja meggyőzni a világot, hogy a globalizáció uraiként ők nem a probléma részei, hanem a megoldásé. Ez nem lesz egyszerű PR-feladvány, hiszen a többségük aktívan vett részt a világ jelenlegi geopolitikai és ökológiai fejreállásában. 70 állam- és kormányfő is jelen lesz, köztük a hindu nacionalista Narendra Modi indiai miniszterelnök és a Rothschild-bankárból átbucskázott centrista politikus, Emmanuel Macron.

Washington kivonulása

Csütörtökön maga Trump elnök fog beszélni a fórumon, aki előzetes beszámolók szerint az „Amerika Mindenekelőtt” jelige alatt fogja kifejteni, miért is hagyja ott Washington azt a nemzetközi rendet, amelyet ő maga hozott létre a második világháború végén. Kormányzásának első éve alatt Trump kivonult a Transz-Pacifikus (TPP) egyezményből és faképnél hagyta a Párizsi Klímamegállapodást. Jelenleg pedig egyoldalúan újratárgyalná az iráni nukleáris megállapodást, a szabadkereskedelmi egyezményt Dél-Koreával és az Észak-Amerikai Szabadkereskedelmi Egyezményt (NAFTA).

Hirdetés

Tavaly a globális világrend fejesei ezen a fórumon a globalizáció elleni, egyre szélesebb körű elégedetlenségi hullámot tárgyalták meg. Addigra nyilvánvaló lett ugyanis, hogy a fennálló nemzetközi status quo ellen erősödik az utazóközönség ellenállása, ahogy azt a Brexit és Trump megválasztása is világosan jelezte. Hszi Csin-ping elnök a globalizáció reformjáról beszélt és figyelmeztetett, hogy a populista válaszok „háborúhoz és szegénységhez vezethetnek”.

A szétesett világrend

A fórum idei fő témája „A közös jövő létrehozása a széttöredezett világban” címet viseli. A „széttöredezett világ” helyett természetesen korrektebb lett volna „szétesett világrendről” beszélni, de az urak nyilván nem akarnak pánikot kelteni. Mindazonáltal aki veszi a fáradtságot és magát a jelentést is elolvassa, az egy meglepően világos gondolkodású és őszinte beszámolót talál.

A jelentés négy fő aggodalmat tárgyal ki:
(a) tartós társadalmi különbségek és igazságtalanságok
(b) belföldi és nemzetközi politikai feszültségek
(c) környezeti veszélyek és
(d) kiber sérülékenységek.

A jelentés levonja a politikai következtetést: „A gazdasági-, kulturális- és technológiai szétszakadás már komoly feszültséget kelt a demokráciákban. De sokkal mélyebb sérülés is benne van a pakliban: a társadalmi és politikai rend ugyanis összeomolhat. Ha a győztes mindent visz egy társadalomban, akkor a politikai vitát felválthatja a szeparatizmus vagy a fizikai konfrontáció.”

Káncz Csaba
Káncz Csaba

Csillagos ötös

A jelentés így folytatja: „Ilyen körülmények között elérhetjük a billenési pontot. Elindulhat az erőszak örvénye, különösen, ha a hatóságok elvesztik az ellenőrzést és egyoldalúan avatkoznak be aránytalan erővel. Egyes országokban – ahol sok fegyver van közkézen vagy a politikai erőszaknak hagyománya van – fegyveres polgári konfliktus törhet ki. Más országokban az állam a hatalmát erőszakkal kényszerítheti ki, messze ható következményekkel: szükségállapottal, a polgári szabadságjogok korlátozásával, sőt közrend érdekében a választások elhalasztásával.”

Nos, a jelentésre kétségtelenül meg kell adnunk a jelest. Annak ellenére, hogy nem vesézi ki kellően a jelenlegi elit felelősségét a 2008-as globális pénzügyi válsághoz vezető úton és az azt követő fedezetlen pénznyomás-cunamiban (QE). De azt legalább feltárja, hogy az elitek mértéktelensége és szűklátókörűsége milyen kísérteties pályára kényszerítette a világot.

Káncz Csaba jegyzete

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a Budapest Bank Online Prémium kölcsönének törlesztőrészlete 60 596 forint, a THM 7,90 százalék. A CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 62 130 forintos törlesztőrészlettel és 9,74 százalékos THM-mel érhetjük el. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Lerohanták a tavakat a magyarok, milliókkal a zsebükben

Lerohanták a tavakat a magyarok, milliókkal a zsebükben

Túlzás nélkül lerohanták a nyaralók kínálati piacát a leendő vásárlók - ismertette legfrissebb elemzését az ingatlan.com, amely a Balaton és a Velencei-tó melletti települések és az érintett megyékben eladásra kínált lakóingatlanok - lakások, házak és nyaralók - kínálatát és árát vizsgálta több ezer hirdetés adatai alapján.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Az Európai Parlament megszavazta az óraátállítás eltörlését. Ön szerint a téli vagy a nyári időszámítás maradjon érvényben Magyarországon 2021-től?