4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Lassul a gazdasági növekedés, ha pedig a Brexit is bekövetkezik, komoly kockázatok jelentkeznének a brit pénzügyminiszter szerint.

 

A brit gazdaság a kedvezőtlenné vált külső környezet miatt a korábban vártnál lassabban növekszik, de még nagyobb kockázatok terhelnék a növekedési kilátásokat, ha Nagy-Britannia kilépne az Európai Unióból - mondta a következő pénzügyi év költségvetési tervezetét ismertetve szerdán a brit pénzügyminiszter.

Nem jöttek be a jóslatok

George Osborne, aki a londoni alsóházban terjesztette elő a 2016-2017-es pénzügyi év költségvetési javaslatát, elmondta: a kormány mellett működő Költségvetési Felelősség Hivatalának (OBR) előrejelzései szerint - amelyekre a költségvetési tervezés épül - az idei naptári évre 2 százalékos, 2017-re 2,2 százalékos, az utána következő három évre egyaránt 2,1 százalékos gazdasági növekedés várható.

Az idei növekedési prognózis 0,4 százalékponttal gyengébb a korábbi előrejelzésnél. Tavaly 2,2 százalékkal nőtt a brit hazai össztermék (GDP). Osborne kijelentette: az OBR felülvizsgált növekedési prognózisa is arra a feltételezésre alapul, hogy Nagy-Britannia az EU tagja marad.

Nem politizálnak, de azért ne legyen Brexit

Az OBR nem kíván részt venni a brit EU-tagságról június 23-ra kiírt népszavazás kampányának politikai vitájában, így nem készített tételes mérleget a további brit EU-tagság gazdasági előnyeiről és költségeiről. Azt azonban a testület elemzése megállapítja, hogy ha a referendumon a kilépést pártolók kerülnek többségbe, azt hosszan elhúzódó bizonytalanság követné, különösen abból a szempontból, hogy Nagy-Britannia milyen új viszonyrendszert tudna kiépíteni az unióval - hangsúlyozta szerdai előterjesztésében a brit pénzügyminiszter. Hozzátette: az OBR megítélése szerint egy ilyen hosszas bizonytalan időszaknak negatív hatásai lennének az üzleti és a fogyasztói bizalomra, és jelentős piaci árfolyamkilengéseket is okozna.

Nagy-Britannia távozása az Európai Unióból független londoni elemzőházak szerint is jelentősen megterhelné a brit gazdaság növekedési kilátásait, sőt egyes citybeli elemzői vélemények szerint ez a kockázat már most is lassítja a növekedést.

Egyébként sem jók a kilátások

Az egyik legtekintélyesebb londoni gazdasági-üzleti elemzőház, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) központi előrejelzési forgatókönyve szerint a brit gazdaság növekedése máris folyamatosan lassul: a ház az idén 2 százalékos, jövőre 1,7 százalékos növekedést vár Nagy-Britanniában, vagyis jóval gyengébbet a szerdán ismertetett költségvetési tervezetben szereplő ütemnél.

A CEBR elemzői szerint ugyanakkor ezeket az előrejelzéseket is lefelé ható kockázatokkal terheli a Brexit lehetősége, mivel Nagy-Britannia kilépése az EU-ból legalábbis rövid távon komoly zűrzavarral járna. Brexit esetén a CEBR a font további meredek gyengülésére számít, és valószínűsíti azt is, hogy a brit EU-tagság megszűnése negatív hatással lenne a működőtőke-beáramlásra és a külföldi befektetői keresletre a brit ingatlanpiacon.

Már most húznak a nadrágszíjon

A brit pénzügyminiszter a költségvetési tervezet szerdai előterjesztésében ugyanakkor kijelentette, hogy a meghozott takarékossági intézkedések eredményeként változatlanul cél az államháztartási többlet elérése a 2019-2020-as pénzügyi évre. Osborne szerint a brit kormány abban az évben és a következő évben is a hazai össztermék 0,5 százalékának megfelelő többletet tervez az államháztartási egyenlegben.

A pénzügyminiszter felidézte, hogy amikor a Konzervatív Párt 2010-ben kormányra került, munkáspárti elődjétől 11,1 százalékos - békeidőben példátlan mértékű - GDP-arányos államháztartási hiányt örökölt. Osborne közölte: az azóta végrehajtott költségvetési konszolidáció révén a deficit a következő pénzügyi évben várhatóan már csak 2,9 százalék lesz.

A vártnál gyengébb gazdasági növekedés miatt ugyanakkor az államadósság-ráta a módosított előrejelzés szerint a GDP-érték 82,6 százaléka lesz a 2016-2017-es pénzügyi évben az eredeti célkitűzésben szereplő 81,7 százalék helyett. Ez azt jelenti, hogy nem teljesül a konszolidációs program elején meghirdetett cél, amely minden pénzügyi évre az államadósság-ráta csökkenését irányozta elő.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG