Hirdetés
Hirdetés

Egymás torkának esett Moszkva és London - Putyin megtorlásra készül?

2018. március 16., 12:34

Tovább göngyölödik a Szkripal-ügy, a megmérgezett kettős ügynök ügyében maga Vlagyimir Putyin dönthet személyesen a Nagy-Britannia elleni válaszlépésekről. Az már biztos, hogy a két ország kölcsönösen diplomatákat utasított ki, kérdés csupán az, hogy megállnak-e itt, vagy esetleg további romlás várható-e a brit-orosz kapcsolatokban.

Vlagyimir Putyin. Kép forrása: EPA
Vlagyimir Putyin. Kép forrása: EPA

Ahogy arról már korábban írtunk, Theresa May brit miniszterelnök meglátása szerint Oroszország állhat Szergej Szkripal megmérgezése mögött, erre válaszlépésként Nagy-Britannia összesen 23 orosz diplomatát utasított ki szerdán. Az ügy ráadásul nem csak a két ország közötti kapcsolatokban lángolt fel, összesen négy nagyhatalom, köztük az Egyesült Államok utasította Moszkvát arra, hogy vizsgálják ki, pontosan ki állt a hírhedten kettős ügynökként dolgozó férfi megmérgezése mögött - nyomatékként Washington további szankciókat hozott Oroszországgal szemben.

Az amerikai pénzügyminisztérium közleménye szerint a szankcióval sújtottak között orosz személyek, vállalatok és szervezetek szerepelnek, érintik az FSZB orosz szövetségi biztonsági szolgálatot, a GRU katonai hírszerző szolgálatot, a katonai hírszerzésnek dolgozó hat személyt, öt csoportot, valamint további 19 oroszt, köztük Jevgenyij Prigozsin üzletembert is.

Hirdetés

Eddig tűrte Moszkva

A Kreml tájékoztatása szerint maga Vlagyimir Putyin személyesen dönt majd a Nagy-Britanniával szembeni ellenlépésekről, az már biztos, hogy több brit diplomatát is hazaküldtek, jelentette be Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. Arról azonban egyelőre nem érkezett tájékoztatás, hogy pontosan hányat utasítottak ki. Mindez arra volt válasz, hogy Therese May szerdán a 23 orosz diplomata hazaküldése mellett felfüggesztette a magas szintű kétoldalú diplomáciai érintkezéseket, emellett bejelentette, hogy az angol királyi család bojkottálja az oroszországi labdarúgó-világbajnokságot.

Oroszország természetesen mindvégig tagadta a vádat, hogy ők állnának a kettős ügynök megmérgezése mögött, Moszkva állítása szerint ugyanis “nem fűződött érdekük a gyilkossághoz”. Mindemellett az orosz diplomácia szerint London megtagadja az ügyben az együttműködést, amelyre a vegyifegyver-tilalmi egyezmény keretében köteles lenne, ugyanis nem bocsátanak rendelkezésre vizsgálható mintát a méregből, és nem engedik, hogy az orosz állampolgárságú Julija Szkripal konzuli segítséget kapjon.

Kicsoda Szergej Szkripal?

A dél-angliai Salisbury kórházában március 4-e óta válságos állapotban kezelt két ember egyike a 66 éves Szergej Szkripal, a brit külső hírszerzés (MI6) által beszervezett ügynök, egyben az orosz katonai hírszerzés egykori ezredese, a másik pedig 33 éves lánya, Julija Szkripal. Szkripalt 2006-ban Oroszországban 13 év fegyházra ítélték, de 2010-ben, egy orosz-amerikai kémcsere során ő is távozhatott Oroszországból, és később Nagy-Britanniában telepedett le.


Kapóra jön Putyinnak?


Az biztos, hogy az angol szankciók és a kialakult helyzet valamilyen formában kapóra jönne Vlagyimir Putyinnak, aki most vasánap indul az elnökválasztáson, egy oroszellenes konspiráció pedig könnyen megszerezhetné neki az újabb győzelmet. Erre utalnak az eset kapcsán felmerült kommünikék is, az orosz diplomácia vezetője egyebek mellett reagált a Nyugat válaszlépéseire is. Elmondása szerint Oroszország nem konfrontációt, hanem kölcsönös tiszteletet, valamint érdekegyensúlt és az általánosan elfogadott megközelítések keresésén alapuló együttműködés lehetőségét keresi.

Az amerikai szankciók kapcsán leszögezték: "annak, ami most történik az a kvintesszenciája, hogy az Egyesült Államok és nyugati szövetségesei nem kívánnak beletörődni abba, hogy dominanciájuk 500 éves időszaka a vége felé közeledik". Lavrov hozzátette: hosszú lesz az átmenet "a sokpólusú, demokratikus és igazságos új világrendbe", és a mostani folyamat fájdalmas azok számára, akik sok száz éve megszokták a az uralmat, és azt, hogy "ők rendeljék a nótát".

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Erősödik a forint, nagyon vették a hazai részvényeket

Erősödik a forint, nagyon vették a hazai részvényeket

Hirtelen minden szép és jó lett a világban a múlt heti összeomlás után: visszatértek az amerikai tőzsdeindexek a kritikus szintek fölé, és Európában is nagyot mentek a tőzsdeindexek. A nyertesek közt van a BUX, legtöbbet a Mol emelkedett a nagy papírok közül.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?