4p
Tovább göngyölödik a Szkripal-ügy, a megmérgezett kettős ügynök ügyében maga Vlagyimir Putyin dönthet személyesen a Nagy-Britannia elleni válaszlépésekről. Az már biztos, hogy a két ország kölcsönösen diplomatákat utasított ki, kérdés csupán az, hogy megállnak-e itt, vagy esetleg további romlás várható-e a brit-orosz kapcsolatokban.
Vlagyimir Putyin. Kép forrása: EPA

Ahogy arról már korábban írtunk, Theresa May brit miniszterelnök meglátása szerint Oroszország állhat Szergej Szkripal megmérgezése mögött, erre válaszlépésként Nagy-Britannia összesen 23 orosz diplomatát utasított ki szerdán. Az ügy ráadásul nem csak a két ország közötti kapcsolatokban lángolt fel, összesen négy nagyhatalom, köztük az Egyesült Államok utasította Moszkvát arra, hogy vizsgálják ki, pontosan ki állt a hírhedten kettős ügynökként dolgozó férfi megmérgezése mögött - nyomatékként Washington további szankciókat hozott Oroszországgal szemben.

Az amerikai pénzügyminisztérium közleménye szerint a szankcióval sújtottak között orosz személyek, vállalatok és szervezetek szerepelnek, érintik az FSZB orosz szövetségi biztonsági szolgálatot, a GRU katonai hírszerző szolgálatot, a katonai hírszerzésnek dolgozó hat személyt, öt csoportot, valamint további 19 oroszt, köztük Jevgenyij Prigozsin üzletembert is.

Eddig tűrte Moszkva

A Kreml tájékoztatása szerint maga Vlagyimir Putyin személyesen dönt majd a Nagy-Britanniával szembeni ellenlépésekről, az már biztos, hogy több brit diplomatát is hazaküldtek, jelentette be Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. Arról azonban egyelőre nem érkezett tájékoztatás, hogy pontosan hányat utasítottak ki. Mindez arra volt válasz, hogy Therese May szerdán a 23 orosz diplomata hazaküldése mellett felfüggesztette a magas szintű kétoldalú diplomáciai érintkezéseket, emellett bejelentette, hogy az angol királyi család bojkottálja az oroszországi labdarúgó-világbajnokságot.

Oroszország természetesen mindvégig tagadta a vádat, hogy ők állnának a kettős ügynök megmérgezése mögött, Moszkva állítása szerint ugyanis “nem fűződött érdekük a gyilkossághoz”. Mindemellett az orosz diplomácia szerint London megtagadja az ügyben az együttműködést, amelyre a vegyifegyver-tilalmi egyezmény keretében köteles lenne, ugyanis nem bocsátanak rendelkezésre vizsgálható mintát a méregből, és nem engedik, hogy az orosz állampolgárságú Julija Szkripal konzuli segítséget kapjon.

Kicsoda Szergej Szkripal?

A dél-angliai Salisbury kórházában március 4-e óta válságos állapotban kezelt két ember egyike a 66 éves Szergej Szkripal, a brit külső hírszerzés (MI6) által beszervezett ügynök, egyben az orosz katonai hírszerzés egykori ezredese, a másik pedig 33 éves lánya, Julija Szkripal. Szkripalt 2006-ban Oroszországban 13 év fegyházra ítélték, de 2010-ben, egy orosz-amerikai kémcsere során ő is távozhatott Oroszországból, és később Nagy-Britanniában telepedett le.


Kapóra jön Putyinnak?


Az biztos, hogy az angol szankciók és a kialakult helyzet valamilyen formában kapóra jönne Vlagyimir Putyinnak, aki most vasánap indul az elnökválasztáson, egy oroszellenes konspiráció pedig könnyen megszerezhetné neki az újabb győzelmet. Erre utalnak az eset kapcsán felmerült kommünikék is, az orosz diplomácia vezetője egyebek mellett reagált a Nyugat válaszlépéseire is. Elmondása szerint Oroszország nem konfrontációt, hanem kölcsönös tiszteletet, valamint érdekegyensúlt és az általánosan elfogadott megközelítések keresésén alapuló együttműködés lehetőségét keresi.

Az amerikai szankciók kapcsán leszögezték: "annak, ami most történik az a kvintesszenciája, hogy az Egyesült Államok és nyugati szövetségesei nem kívánnak beletörődni abba, hogy dominanciájuk 500 éves időszaka a vége felé közeledik". Lavrov hozzátette: hosszú lesz az átmenet "a sokpólusú, demokratikus és igazságos új világrendbe", és a mostani folyamat fájdalmas azok számára, akik sok száz éve megszokták a az uralmat, és azt, hogy "ők rendeljék a nótát".

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
Makro / Külgazdaság A magyar útra lépnek a franciák, jön a bolti szigor
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 09:22
Sokat várnak Franciaországban attól, hogy a kormány kötelezi a kiskereskedőket az áruzsugorítások feltüntetésére. Ez a burkolt áremelés jó ideje bosszantja az áruházak vásárlóit.
Makro / Külgazdaság Fordulat jöhet a lakossági napelemes piacon
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 08:49
Pályázati támogatások nélkül bajba kerülhet a piac. 
Makro / Külgazdaság Korlátozzák a szabadságukat és durván bánnak az adósokkal a kínai hatóságok
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 08:16
Akinek tartozása van, az nem utazhat a vonatok egy részén. Ez csak egy dolog a sok közül. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG