5p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Valami történt a magyarok boldogságérzetével: elégedetlenebbek és bizalmatlanabbak lettünk, de a biztonságérzetünk is valamelyest csökkent tavalyhoz képest. Röviden ez olvasható ki a Központi Statisztikai Hivatalnak a magyarok életkörülményeit vizsgáló friss felméréséből. Hol érzik magukat leginkább biztonságban az emberek? Mennyire félnek este az utcán a nők?
A Fővárosi Kéményseprőipari Kft. kéményseprő mesterei Áder János köztársasági elnöknél a Sándor-palota teraszán (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) idén is megvizsgálta a magyarok szubjektív jóllétét az elégedettségre, a bizalomra és a biztonságérzetre kiterjedve. (A 2018-as eredményekről ebben a cikkben írtunk.)

Hogy mennyire vagyunk elégedettek, ennek mértékét egy 0-tól 10-ig terjedő skálán fejezhették ki a megkérdezettek. Eszerint 2013 és 2017 között a mutató átlagértéke stagnált (6,1 körül alakult), 2018-ban egy nagyobb növekedés volt (6,51), majd 2019-re az elégedettség átlagértéke csökkent (6,33-ra).

Elégedettebbek a férfiak

Az adatok szerint az elmúlt évben nőtt a különbség a férfiak és a nők elégedettsége között: a férfiak elégedettebbek (6,4), mint a nők (6,27). Korcsoport alapján a 16-24 év közöttiek a leginkább, a 75 éves és annál idősebbek a legkevésbé elégedettek életükkel.

Elégedettségünket az iskolai végzettség is nagymértékben befolyásolja. A tendencia itt a korábbi évek eredményeihez igazodik. A legfeljebb alapfokú végzettséggel rendelkezők átlagosan 5,56-ra, az érettségivel nem rendelkező középfokúak 5,99-ra, az érettségizett emberek 6,59-ra, a felsőfokú végzettségűek pedig 7,09-ra értékelték átlagosan az élettel való elégedettségüket.

Nem jelent ám mindent Budapesten élni

A területi különbségeket vizsgálva is elmondható, hogy régiónként igen eltérő a lakosság elégedettsége. A legkevésbé az Észak-Magyarországon élők (5,83) elégedettek (ez nyilván összefüggésben áll azzal is, hogy országos átlagban itt a legalacsonyabb az átlagfizetés és a munkaerőpiac is sokkal problémásabb), a legelégedettebbek pedig a dél-alföldiek (6,55).

A településtípustól sem független az elégedettség mértéke. A budapestiek elégedettsége (6,46) szinte megegyezik a kisebb városokban élőkével (6,48), náluk kevésbé elégedettek a megyei jogú városban élők (6,32), a legkisebb érték a községben élők körében figyelhető meg (6,09).

Elégedetlenséget valószínűsítő tényezők:

  • 75 éves vagy annál idősebb
  • Alapfokú iskolai végzettségű
  • Lakóhelye község
  • Családi állapota házas, de nem él együtt házastársával
  • Egészségi okból munkaképtelen
  • Alacsonyabb jövedelmű háztartásban él

Elégedettséget valószínűsítő tényezők:

  • 24 éves vagy annál fiatalabb
  • Férfi
  • Felsőfokú iskolai végzettségű
  • Lakóhelye Budapest
  • Családi állapota nőtlen, hajadon
  • Gazdaságilag aktív, egyéni vállalkozó
  • Magasabb jövedelmű háztartásban él

A KSH azt is felmérte, mennyire bízunk meg embertársainkban. Az elmúlt években az emberekbe vetett általános bizalom átlagértéke 5 pont körül alakult, egyedül 2013-ban volt ennél magasabb a mutató értéke (5,27). 2019-ben az eddigi legalacsonyabb érték figyelhető meg: 4,86 pontra esett vissza a mutató.

A korábbi évekhez képest megváltozott a tendencia: a legmagasabb bizalmi szint már nem a fővárosban élőkre (4,82) igaz, hanem a községben lakókra (4,99). Utóbbi adat némiképp visszaigazolja a vidéken élők összetartását, közvetlenségét, kisebb fokú elidegenedését, közönyét a másik irányába.

A fővárosban élők egyre kiterjedtebb kapcsolati hálóval rendelkeznek, ám ezek feltehetően sok esetben felszínes, valamilyen érdeken alapulnak, míg a községben élők kapcsolatai mélyebb bizalomra épülhetnek – jegyzik meg a felmérés készítői. A megyeszékhelyen, megyei jogú városban élők bizalmi szintje is magasnak mondható (4,93), az egyéb városokban pedig a legalacsonyabb (4,72).

Nemcsak a bizalom tekintetében, de a biztonságérzetünkben is változás történt. 2013-tól 2018-ig (83 százalék) folyamatosan emelkedett, addig 2019-ben kicsit csökkent azok aránya, akik úgy nyilatkoztak, hogy biztonságban érzik magukat (81 százalék).

Mennyire félnek a nők sötétedés után az utcán lenni?

A nemek szerint továbbra is szignifikáns különbség rajzolódik ki a biztonságérzetet tekintve. A nők közel 55 százaléka mondta azt, "eléggé biztonságban érzi magát", ha egyedül sétál lakóhelye környékén sötétedés után. 27 százalékuk viszont úgy nyilatkozott, inkább veszélyben érzi magát az utcán sötétedés után. Ez az arány a férfiak körében a 10 százalékot sem éri el.

Településtípus szerint a községben élők érzik leginkább biztonságban magukat (84 százalékuk), a fővárosban élők a legkevésbé (77 százalékuk). A megyeszékhelyen, megyei jogú városban, valamint az egyéb városban élők közel azonos arányban számoltak be biztonságérzetről. Az előző évhez képest viszont romlott a tendencia.

Régiók tekintetében a dunántúli régióban kiugróan magas azok aránya, akik biztonságban érzik magukat közterületen. Ezzel szemben évek óta változatlanul az Észak-Magyarország régióban élők érzik a leginkább veszélyben magukat lakóhelyük környékén – mutatott rá a KSH felmérése.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Putyin magatartása megváltozhat, fenyegetőbbé válhat az orosz elnök
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:49
A nyugati országoknak arra kellene használniuk az oroszországi elnökválasztás kínálta alkalmat, hogy illegitimmé nyilvánítják Vlagyimir Putyin hatalmon maradását – javasolja egy brit szakértő.
Makro / Külgazdaság A sor végére zavarták a forintot
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 06:40
A zloty és a cseh korona is jobban teljesít az idén, mint a forint. 
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor elszámította magát az akkugyárakkal, bukhatjuk a terveket
Király Béla | 2024. március 19. 05:42
Az elektromos autók piaca közel sem bővül úgy a világban, ahogy az előzetes elemzések jósolták. Ez pedig a magyar gazdaságra is hat, ahol a kormány komoly kockázatot vállalva óriási tétet tett az akkumulátorgyártásra.
Makro / Külgazdaság Utoléri -e Európa Oroszországot lőszergyártásban ASAP, azaz „sürgősen”?
Bózsó Péter | 2024. március 18. 19:03
Vajon mennyire segíthet az Európai Bizottság által múlt pénteken bejelentett félmilliárd eurós európai lőszergyártási program a lőszerhiánytól szenvedő Ukrajnának?
Makro / Külgazdaság Újabb vészjósló adat árnyékolja be a magyar gazdaság kilátásait
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 18:06
Romlott az üzleti hangulat a német kiskereskedelemben februárban.
Makro / Külgazdaság Putyinnak adót kell emelnie, különben bajban lesz
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 17:24
A még több pénzt felemésztő háborúhoz új források kellenek Putyinnak, mivel a nyersanyagok eladásából származó bevételek megcsappantak. Csökkenteni kell a jóléti alapokat is és magasan kell tartani az alapkamatot, hogy ne szabaduljon el az infláció. Emellett a hazai lakáspiac megélénkülésének feltételeiről és akadályairól is beszélt felelős szerkesztőnk, Mester Nándor a Trend FM Reggeli monitor című adásában.
Makro / Külgazdaság A gázra léphet Putyin Ukrajnában
Wéber Balázs | 2024. március 18. 15:04
Az ukrajnai offenzíva erősítését ígérte győzelmi beszédében Vlagyimir Putyin, aki az eddiginél is nagyobb önbizalommal vághat bele ötödik elnöki ciklusába. Mindez pedig nem jó hír a lőszer- és emberhiánnyal küzdő ukrán hadsereg számára. A hivatalos adatok szerint Putyin utcahosszal nyerte az elnökválasztást, valódi ellenfelei azonban nem voltak – azok ugyanis börtönben vagy külföldön vannak, vagy már halottak.
Makro / Külgazdaság Több pénz jött be Európába, mint amennyi kiment
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:47
Legalábbis a külkereskedelem területén. Pozitív mérleggel zárta a januárt az eurózóna és az Unió is.
Makro / Külgazdaság Így is lehet: a törvényt betű szerint betartva sztrájkolnak a román köztisztviselők
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:31
Azzal lassítják a munkát, hogy betartják a határidőt.
Makro / Külgazdaság Tárgyal a kormány a tiltakozó orvosokkal, elejét vennék a tömeges felmondásnak - Koreában
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 11:47
Sztrájkolnak az orvosok, március végén tömegesen fel is mondanának, egy hónap után már kénytelen volt leülni velük az elnök is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG