3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az európai politikusok gyakran beszélnek arról, hogy fel kell gyorsítani az elutasított menedékkérők visszatoloncolását hazájukba, ám a számok egyáltalán nem biztos, hogy emelkedni fognak. Eddig ugyanis a balkáni országokba mentek vissza sokan, ahonnét azonban most jönnek, ott az államok nem együttműködők.
Az olasz parti őrség egyik mentőhajójában a dél-olaszországi Corigliano kikötőjében, miután kimentették őket a tengerből. (Kép forrása: MTI/EPA/Francesco Arena)

Európa legnagyobb önbecsapásának nevezi a menekültkérdésben a német Die Welt az elutasított menedékkérők kitoloncolásának alig-alig működő rendszerét. Egész Európa arról beszél, hogy gyorsítani kell a kiutasításokat, Angela Merkel német kancellár is nemzeti erőfeszítésre hívott fel még tavaly szeptemberben. Az emberek visszaküldése hazájukba mégis nagyon alacsony szinten van és lehet, hogy még csökkenni is fog.

Marco Minnitti olasz belügyminiszter is a kiutasítások számának szisztematikus növelésére tett ígéretet márciusban, és azt mondta, hogy ezzel világos jelzést küldenének azoknak, akik Európába akarnak jönni. Stefan Löfven svéd miniszterelnök egy áprilisi merénylet után szintén a kiutasítások lehetőségének javítását ígérte.

Kéne az együttműködés

Az egész kontinenset érintő kiutasítási offenzíva mögött az van, hogy a nyitott határok idején beáramlott menekültek mintegy felét várhatóan nem is ismerik el menedékkérőkként. Így vissza kéne őket küldeni hazájukba, akár akaratuk ellenére is. Ennek ellenére nem nő a visszaküldöttek száma, hanem csökken, és ez még fokozódhat is.

Tavaly Németországból 25 375 embert küldtek vissza hazájába, ám ennek nagy része a viszonylag együttműködő európai balkáni országokba ment, csak 7451 embert küldtek más államokba.

Nincs is rá kapacitás?

A Európai Stabilitási Kezdeményezés (ESI) számai szerint Olaszország, Németország, Svédország kissé növelni tudta a kiutasítottak számát 2014-2016-ban, Franciaország csökkentette. Eközben azonban nagy mértékben nőtt azok száma, akiknek elvileg el kellett volna hagyniuk Európát, a németeknél mintegy harmadával. Az ESI szerint az európai országok nincsenek is abban a helyzetben, hogy ennyi embert visszavigyenek a származási országba.

Többen fulladnak meg

Aki most érkeznek, a legtöbbször már nem a Balkánról jönnek, hanem afrikai, ázsiai országokból, amelyek egyáltalán nem működnek együtt a polgáraik visszafogadásában. A cikk szerint a legtöbben most Nigériából jönnek. Tavaly Olaszországban csak 521 nigériait ismertek el menekültnek, 4198-an átmeneti védettségi státuszt kaptak, majdnem 14 ezer kérelmet elutasítottak.

Ennek ellenére csak 120 főt toloncoltak ki az országból. Így tavaly 181 ezer 431 főre nőtt az olaszoknál élő nigériaiak száma, a szám az idén is tovább nőtt.

A Földközi-tengerben megfulladtak száma is növekvő tendenciát mutat, tavaly 4576 fő volt.

(Líbia maga a pokol – miért nem tudják lezárni a földközi-tengeri utat? - írtuk nemrég.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG