5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az elemzők úgy látják, visszatérőben a fenntartható növekedés Magyarországon.

A részletes GDP-adatokból arra lehet következtetni, hogy a magyar gazdaság fokozatosan visszaáll a fenntartható növekedési pályára - vélekedtek a második negyedévi teljes kifejtésű GDP-adatsor szerdai közzététele után londoni pénzügyi elemzők.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) ismertetése szerint a magyar hazai össztermék 0,5 százalékkal emelkedett az idei második negyedévben az előző év azonos időszakához képest, és 0,1 százalékkal nőtt az előző negyedévhez viszonyítva a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok alapján. A részletes GDP-számok megegyeznek az augusztusi első becsléssel.

Fél százalék idén

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays felzárkózó piacokra szakosodott elemzői a szerdai adatismertetés után adott értékelésükben kiemelték azt a véleményüket, hogy a számok mindent egybevetve fokozatos kilábalási folyamatra vallanak a magyar gazdaságban.

A ház közgazdászai közölték, hogy jelenlegi előrejelzésük 2013 egészében 0,5 százalékos, 2014-ben 1,0-1,5 százalék közötti gazdasági növekedést valószínűsít Magyarországon.

Jóllehet a negyedéves összevetésű GDP-növekedés üteme jelentősen csökkent a második negyedévben - 0,1 százalékra az első három hónapban mért 0,6 százalékról -, ezt azonban a Barclays elemzői szerint részben éppen a nagyon magas első negyedévi bázis magyarázza. A cég szakértői az első negyedévi növekedés szerkezete alapján várták is a lassulást a második negyedévben, mivel az első negyedévi növekedés hajtóerejét teljes egészében reziduális tényezők - például a raktárkészlet-kiigazítási folyamatok - adták.

A fogyasztás és a beruházás jó alapot adhat

A múltbeli tapasztalatok alapján a reziduális tényezők nem megbízható forrásai a gazdasági növekedésnek, és éppen e tényezők visszaszorulása okozta a második negyedévi lassulást - fejtegették szerdai értékelésükben a Barclays londoni elemzői.

A ház szerint a második negyedévben a magyar gazdasági növekedés alaptényezői erősebbek voltak, például a magánszektorbeli fogyasztás és a beruházások értéke egyaránt nőtt. A Barclays szakértőinek véleménye szerint ez erős alapokat teremt az idei második félévi gazdasági növekedéshez.

Még messze vagyunk a csúcstól

A ház szerint más jelzőszámok is alátámasztják, hogy fokozatos növekedési kilábalás kezdődött a magyar gazdaságban. Fokozatos ütemben javul az ipari termelés - ennek húzóereje a német gazdaság -, csakúgy, mint a kiskereskedelmi értékesítés, emellett az üzleti és a fogyasztói bizalmi mutatók is erősödtek.

A Barclays londoni elemzői kiemelték ugyanakkor azt is, hogy a magyar hazai össztermék reálértéken számolva még mindig 5,5 százalékkal elmarad a 2008-ban mért legutóbbi csúcstól, a magánfogyasztás 10 százalékkal, a beruházások értéke 25 százalékkal alacsonyabb az akkori szintnél, és az alacsony állóeszköz-beruházási ráta valószínűleg korlátozza a növekedési potenciált.

A vállalati terhek féket jelentenek

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó szakelemzői a szerdai GDP-ismertetés utáni értékelésükben szintén kiemelték azt a véleményüket, hogy az állóeszköz-beruházások 2008 első negyedéve óta nem tapasztalt ütemű élénkülése "biztató". Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy e bővülés jelentős részét a kormányzati szektor adta, például a vasúti fejlesztési programok és a stadionépítkezések révén.

A ház londoni elemzői szerint a vállalati szektorra nehezedő, változatlanul magas adóteher és a gazdaságpolitika kiszámíthatatlansága továbbra is nyomást gyakorol a hitelellátásra, ami hátráltatja a magánszektorbeli beruházásokat.

A fogyasztói kiadások kilátása mindazonáltal kedvező; a fogyasztást akadályozó "ellenszél" enyhül, a foglalkoztatásban és a reálbérekben pozitív dinamikák érvényesülnek.

Fellendülhet az export

A JP Morgan elemzői szerint mindemellett Magyarországon már költségvetési lazítás van folyamatban a jövő áprilisi választások közeledtével; a ház ennek jeleként értékeli a tanárok és az egészségügyi dolgozók béremelését, valamint a háztartási közműdíjak tervezett újabb jelentős csökkentését.

A cég londoni szakértői szerint a harmadik negyedévre vonatkozó első jelzőszámok alátámasztják a ház azon előrejelzését, hogy a magyar gazdaság növekedési lendülete tovább erősödik. A külső kereslet élénkülése például valószínűleg a magyar export markáns fellendüléséhez vezet, jóllehet várhatóan az import is növekedésnek indul a hazai kereslet erősödése, valamint a magyar export magas importtartalma miatt.

A JP Morgan londoni elemzői mindezt egybevetve azt jósolják, hogy a szezonális kiigazítással számolt, éves szintre kivetített negyedéves szekvenciális növekedési ütem a harmadik negyedévben 1,5 százalékra gyorsul a magyar gazdaságban.

Mások is optimisták

A Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott elemzőstábja befektetők számára e héten - még a szerdai részletes GDP-adatok ismertetése előtt - összeállított átfogó őszi előrejelzésében jelentősen javította a magyar gazdaságra adott növekedési becsléseit. A ház londoni közgazdászai felülvizsgált előrejelzésükben közölték, hogy Magyarországon az idén 0,5 százalékos, 2014-ben 1,5 százalékos gazdasági növekedést várnak. A cég eddigi prognózisa azt valószínűsítette, hogy a magyar hazai össztermék az idén 0,5 százalékkal visszaesik, és jövőre is csak 1,3 százalékkal bővül.

A Morgan Stanley londoni elemzői a felülvizsgálatot az általuk vártnál jobb idei első félévi gazdasági teljesítménnyel és a magyar mezőgazdaság jó terméshozamaival indokolták.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
Makro / Külgazdaság Földön, vízen, levegőben: megújítják az ukránok az európai közlekedési kapcsolataikat
Mester Nándor | 2024. április 30. 15:01
Ukrajna számára létfontosságú, hogy minden lehetséges módon eljuttassa mezőgazdasági terményeit az export célországaiba Európában és azon kívül is, felhasználva a közúti kapcsolatrendszert, valamint a folyami és a tengeri kikötőket is. A közvetlen személyforgalom vasúton fejlődhet, de új buszjáratok is megjelenhetnek a nyugat-ukrajnai városok és Kijev bevonásával. Mindehhez persze pénz kell, apróbb részletekben már sikerült is szerezniük.
Makro / Külgazdaság "Befagyott" a német munkaerőpiac
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 12:55
Majdnem 6 százalékos a munkanélküliség Németországban. 
Makro / Külgazdaság Rombolásra készül Trump, ha megválasztják
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 12:01
Donald Trump hatalomra kerülése a novemberi elnökválasztás nyomán egyértelműen több lenne kormányváltásnál – derül ki amerikai elnök ígéreteiből. 
Makro / Külgazdaság Olcsóbban jönnek az élelmiszerek
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 08:51
A magyar ipar termelői árai lejjebb mentek éves szinten. Az élelmiszereknél majdnem 7 százalékos a csökkenés. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG