Hirdetés
Hirdetés

Időzített bomba lett a kontinens, ahonnan a legtöbben jönnek Európába

Káncz Csaba, 2018. február 22., 12:34

A nyugati sajtó még mindig a jövő gazdasági reménységeként áradozik Afrikáról, holott a kontinens egyre több országa egyre mélyebbre süllyed az adósság-örvényben. Tavaly abból a Nigériából jöttek a legtöbben Európába, ahol a kamat-kiadások már megegyeznek az olajbevételekkel. Az afrikai állampapírok már időzített bombának tekinthetők?

(Kép forrása: EPA/REUDAN)
(Kép forrása: EPA/REUDAN)

A Gallup 2013 és 2016 közötti felmérése szerint a szubszaharai térségben a legnagyobb az elvándorlási szándék, körülbelül minden harmadik ember mondta azt, hogy adott esetben útra kelne. A tavalyi adatok szerint Szíria megszűnt a legnagyobb kibocsátó ország lenni és kis különbséggel ugyan, de 2017-ben Nigériából jöttek a legtöbben Európába. De hogy áll Nigéria és a többi fekete-afrikai ország pénzügyileg: stabilizálódnak-e ezek az országok – vagy éppen ellenkezőleg?

Egekbe szökő adósság-terhek

Nos, Nigéria egy tökéletes állatorvosi ló ebből a szempontból, hiszen mi lehetne a probléma Afrika legnagyobb olajexportőrével? Mondjuk az, hogy a korrupt, populista és inkompetens politikai osztály idén 14,5 százalékos költségvetési hiánnyal gazdálkodik, amely óriási lyukat új hitelekkel töm be. Az ország idén már 5 milliárd dollárt költ kamatkiadásokra, kétszer annyit, mint 2015-ben – és 30-szor annyit, mint amennyi a nigériai egészségügy-minisztérium kerete. Nigéria már jövőre annyit költ kamat-kiadásokra, mint amennyi befolyik az államháztartásba az olajexportból.

Hirdetés

De Nigéria nincsen egyedül. A Szaharától délre fekvő 49 állam több, mint felénél az utóbbi években nyaktörő ütemben növekedett az eladósodás és ebben az évben először haladja meg a GDP 50 százalékát. Ez európai mértékkel nézve nem tűnik veszélyesnek, de Afrikában a kamatterhek jóval magasabbak. Az elmúlt öt évben megduplázódtak és átlagosan az állami kiadások 12.5 százalékéra szöktek már fel ezek a terhek.

Az IMF szerint jelenleg hat fekete-afrikai ország számít túlságosan eladósodottnak – köztük Mozambik -, ez pedig kétszer annyi, mint tavaly. 10 további állam magas rizikójúnak számít és a hitelminősítők már bóvliba vágták az elmúlt hónapokban Nigéria, a Dél-Afrikai Köztársaság, Angola és Etiópia államadósságát. A pénzügyi feszültség természetesen áthullámzik a politikába, Etiópia például múlt pénteken rendkívüli állapotot hirdetett a tüntetések megfékezésére.

Már ketyeg a bomba

Káncz Csaba
Káncz Csaba

Ezek a fejlemények sokakat megdöbbenthetnek, hiszen a nyugati sajtó és agytrösztök még a közelmúltban is Afrikáról, mint „felébredt óriásról és „ugró oroszlánról” áradoztak. A kontinens államai 1996-ban a G-7 döntése révén komoly adósság-elengedésben részesültek és összességében a globális adósság-könnyítés 85 százaléka Afrikára esett. Ez óriási megkönnyebbülést hozott, nemcsak az adott országokban, hanem a nyugati magán hitelezőknél. A nyersanyagárak is emelkedni kezdtek és a pénz elöntötte a régió kormányait. Nigéria még tavaly novemberben is 3 milliárd dollár értékben bocsátott ki államkötvényeket – úgy, hogy 11 milliárd értékben futottak be ajánlatok.

Holott a világ ezen országok számára legkésőbb 2014-ben, a nyersanyagárak beomlásával megváltozott. Olyan olaj-exportáló államok, mint Angola, Ghána és Nigéria költségvetési bevételei hirtelen megfeleződtek és így az adósságok kamatterhei még inkább érezhetővé váltak. Mára megjelentek azok a hangok is, amelyek szerint az afrikai állampapírok időzített bombának tekinthetők. Valóban, ha az adott kormányok továbbra is populista vonalat visznek és nem törnek ki az adósság-örvényből hamarosan, akkor ezek a negatív előrejelzések előbb megvalósulhatnak, mint gondolnánk.

Káncz Csaba jegyzete.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Lobbizhattak a külföldi cégek a túlóraszám emeléséért

Lobbizhattak a külföldi cégek a túlóraszám emeléséért

Gulyás Gergely szerint felmerülhetett az igény a cégeknél a túlórák emelésére, de a kormányt ez nem befolyásolta a döntés meghozatalakor. Ez burkoltan azt is jelentheti, hogy valamilyen párbeszéd folyhatott a témában az illetékes kormánytag és a piaci szereplők között. Német sajtóhírek szerint egyes német cégek valóban jelezték a kormány felé, hogy örülnének a túlóraszám növelésének.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?