4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Egyes londoni elemzők most azt mondják, 2016-ra tolódhat az első MNB-kamatemelés. Hogy Matolcsyék tovább várnak az első emeléssel, a Bank of America-Merrill Lynch szakemberei szerint ez a hazai és a külső inflációs környezet miatt lehet. Nem mindenki gondolja így.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) közgazdászai a magyar, a lengyel, a cseh és a román (CE4) makrokilátásokat vizsgáló helyzetértékelésükben megállapítják, hogy a csoport legutóbbi inflációs adatai alapján változatlanul nagyon nyomott a hazai keresletből eredő inflációs nyomás. A helyzetet ráadásul bonyolítja a világpiaci olajárak szeptemberben mért 9 százalékos esése.

A ház számításai szerint, ha az olajárak tartósan alacsonyan maradnak, és a CE4-valuták nem gyengülnek tovább, ez a tényező önmagában 0,4-0,8 százalékponttal csökkentheti a négy gazdaság inflációját a következő 12 hónapban.

Így hathat az olajár

Az alacsonyabb olajárak nem feltétlenül gyakorolnak erős hatást az inflációra, ha csupán rövid távú árfolyam-kiigazításról van szó. Ha azonban a nyersolaj világpiaci árfolyama tartósan a mélyben marad, az már valószínűleg az inflációs előrejelzések jelentős lefelé ható felülvizsgálatát eredményezheti, egyrészt mivel az alacsony olajárak azonnal megjelennek a szállítási költségekben, másrészt pedig - rendszerint egy év után - sokszor a hatósági energiadíjak csökkenéséhez is vezetnek - fejtegetik elemzésükben a Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzői.

Hozzáteszik, hogy a központi euróövezeti gazdaságok iparának költségérvényesítési kapacitásáról készült legfrissebb felmérések igen egyértelmű lefelé ható kockázatokat jeleznek az eurójegybank (EKB) inflációs előrejelzéseire. Ráadásul az EKB-nak továbbra sem sikerült meggyőzően eljuttatnia olyan üzenetet a piacnak, hogy tudatában van a jelentős deflációs kockázatnak és kész gyorsan nagyarányú likviditásinjekcióval fordítani a helyzeten.

Szerintük nem lesz kamatcsökkentés

A Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzői szerint az valószínűtlen, hogy az MNB minderre további kamatcsökkentéssel reagálna, tekintettel arra, hogy a magyar gazdaságban a hazai keresletet már élénkíti a költségvetési és a monetáris politikában egyaránt érvényesülő jelentős ösztönzés. Ez teszi lehetővé, hogy a magyar gazdaság jelenlegi növekedési üteme jóval meghaladja a potenciális rátát, amely a ház becslése szerint 1,5 százalék körül van. A Bank of America-Merrill Lynch londoni közgazdászai 2014-re és 2015-re egyaránt 3 százalékos GDP-növekedést várnak Magyarországon.

A cég elemzői közölték, hogy alapeseti előrejelzésük ebben a környezetben 0,90 százalékpontos MNB-kamatemelést valószínűsít 2015 végére, ám ha az infláció jelentősen tovább csökkenne, a ház szerint az lehetővé tehetné a magyar jegybank számára a kamatemelések halasztását 2016-ra.

Vagy még idén jön a csökkentés?

A Goldman Sachs szakemberei máshogy látják a helyzetet. Szeptember végén azt mondták, ha most nem is, de az év folyamán még látnak esélyt további MNB-kamatcsökkentésre. E véleményük főleg külső tényezőkre alapul, általánosságban arra, hogy nem terheli erőteljes piaci nyomás a feltörekvő térségi befektetési eszközöket, annak ellenére sem, hogy a piac készül az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve monetáris gazdaságélénkítő programjának befejeződésére. Európában pedig ehhez járulnak az eurójegybank monetáris enyhítési lépései.

A JP Morgan elemzői nem tartják kizártnak az MNB-kamatcsökkentések újrakezdését abban az esetben, ha a magyarországi infláció tartósan ismét lefelé ható meglepetésekkel szolgál, és ha a forinteszközöket terhelő kockázati felárak meredeken csökkennének.

Összességében azonban mindkét ház azt tartja a legvalószínűbbnek, hogy hosszú ideig szinten tartja, majd emeli a kamatot az MNB - legkorábban 2015 közepén. De a jelenlegi inflációs és reálgazdasági folyamatok alapján valószínűleg két év múlva is legfeljebb 3 százalékig emelkedik vissza az  alapkamat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kételyeket ébreszt a kínaiak magyarországi terjeszkedése
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 14:46
A magyar politika rendre nagyon pozitív színben tünteti fel a kínaiak magyarországi térnyerését, legyen szó beruházásokról vagy a külkereskedelmi forgalom növekedéséről. Pedig ez korántsem ilyen egyértelmű.
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: kamatcsökkentés az Egyesült Államokban
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 14:25
Az Egyesült Államokban csökkent a 30 éves jelzáloghitelek kamata a május 3-án záródott héten - ismertette az amerikai jelzáloghitelező bankok szövetsége (Mortgage Bankers Association of America - MBA) szerdán.
Makro / Külgazdaság Ahogy közeledik a választás, úgy lesz egyre olcsóbb a benzin
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 10:00
A benzin nagykereskedelmi ára bruttó 8 forinttal kerül majd kevesebbe, míg a gázolajért bruttó 5 forinttal fizetnek alacsonyabb árat a benzinkutak.
Makro / Külgazdaság Kellemetlen adatot magyarázhat az Orbán-kormány a választások előtt
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 08:31
2024 márciusában az ipari termelés volumene 10,4, munkanaphatástól megtisztítva 2,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól - közölte a KSH.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor erre biztosan kitérne a hitéből: 400 milliárd euró közös pénzt fordíthatna fegyverkezésre az Unió
Litván Dániel | 2024. május 8. 05:39
Ott pihen többszáz milliárd euró egy közös alapban, amit nem nagyon használ most semmire az Európai Unió, miközben rengeteg pénz kellene Ukrajnának, illetve az uniós védelmi iparnak. A megoldás adja magát, de nem mindenki fog ebbe beleegyezni, viszont a magyar kormánynak például nincs is közvetlen beleszólása a kérdésbe.
Makro / Külgazdaság Mennyibe kerül a nudli? A magyarok jövőjét is megmutathatja az elöregedő japánok szerencsétlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 10:33
Csiki-csuki helyzetbe kerültek a japánok a jen gyengülése miatt. Ez növeli az inflációt, ezért kevesebbet költenek az emberek, miközben gazdaságuk enélkül is a nulla növekedéssel bajlódik.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hír, felpörgött a német külkereskedelem
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 09:59
Márciusban az export és az import várakozáson felüli növekedése mellett emelkedett ugyan, de a várakozásoktól elmaradt a német külkereskedelemi többlet a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis keddi jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Tanárfizetések: egy magyar vagy cseh pedagógus kap többet?
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 09:43
A visegrádi országcsoporthoz tartozó többi három ország közül Csehországban és Szlovákiában sokkal jobban keresnek a tanárok, mint magyarországi kollégáik, és a kormány nem kezeli le őket.
Makro / Külgazdaság A magyar élelmiszerboltok vitték a prímet
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 08:30
Főként az élelmiszer-kiskereskedelem bővülése húzta a márciusi növekedést. 
Makro / Külgazdaság Kiakadtak és befejezték a munkát az olasz közmédia dolgozói
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 08:22
Sztrájkba kezdek az olasz közmédia újságírói, mert úgy érzik, hogy a regnáló kormány azon ügyködik, hogy a saját szócsövévé tegye munkahelyüket, ami nem fér bele szakmai önbecsülésükbe.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG