4p
Erdogan török elnök Brüsszelbe érkezett, hogy tárgyalásokat folytasson a menekültkérdésről. Remek helyzetben van, hirtelen a legfontosabb ember a kontinensen, hisz úgy tűnik, ő az egyetlen, aki rövidtávon el tudja apasztani a menekültáradatot.
Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke fogadja Recep Tayyip Erdogan török elnököt Brüsszelben 2015. október 5-én. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Végre tárgyalnak

Egy hónapja, hogy elengedtük a nálunk összegyűlt menekülteket Ausztria felé, ahonnan Németországba mentek tovább. Ezalatt olyan népvándorlás zajlott, hogy végre összeszedték magukat az európai politikusok, és megpróbálnak megoldást találni. Az igazi megoldás, a menekültek hazájának élhetővé tétele akárhogy is fog zajlani, hosszú időt vesz igénybe, ezért kell egy azonnali megoldás is, hisz Németország is megtelt.

Ha a menekülteket nem lehet hazaküldeni, de Európa befogadni sem tudja az újabb tömegeket, akkor egyetlen lehetőség marad: a kettő közt lévő Törökország fogadja be az óriási embertömeget, ahogy eddig is tette, és nem engedi őket tovább. Ez nem könnyű megoldás: a törököknek kéne azt a bizonyos kerítést felhúzniuk, amin kifelé nem lehet átjutni. A kerítés persze szimbolikus: komoly tengeri őrség kéne, aki a menekülteket összeszedi, és visszaviszi a török partokra. Ez olyan nehéz feladat, amit Európában senki sem akar vállalni, vagyis nagyon nagy szívességet kér az öreg kontinens a törököktől.

Fontosak lettek

Ezzel ők teljesen tisztában is vannak, tudják, hogy most rajtuk áll vagy bukik minden, és ennek most jócskán megkérhetik az árát. Európa, mindenekelőtt Németország hajlik rá, hogy komoly összegekkel támogassa a menekültek törökországi elhelyezését és ellátását. Erdogan remek alkupozícióban van, bizonyos határok között bármennyit kérhet erre a célra, hisz az alternatíva az, hogy mégis továbbengedi a menekülteket. Közben Strasbourgban több ezer ember előtt hevesen bírálta is az európai országokat, miszerint tőle elvárják, hogy több millió embert befogadjon, míg ők maguk jóval kevesebbet sem akarnak vállani.

Törökországnak van is oka a sértődöttségre, miután több évtizede jelentkezett az EU tagságra, mindeddig sikertelenül, most pedig hirtelen Európa megmentőjeként kéne fellépnie. Ugyanakkor Erdogannak sem jön rosszul ez a helyzet: novemberben újra választások lesznek, melyek számára döntőek. Választói előtt jól mutathat, hogy az ország súlya mérhetetlenül megnő, mivel kezében Európa sorsa, így akár a történelmi nagyhatalmi nosztalgiára is lehet építeni.

Sokat is bírnak

Ugyanakkor Törökország jobban bírja a menekültekkel kapcsolatos összes problémát is. A menekültek legnagyobb része egykori török alattvalók leszármazottja, a 100 évvel ezelőttig az oszmán birodalomhoz tartozó területekről. Mivel legtöbben muszlimok, ezért a vallási kérdés is kevésbé merül fel, hisz a törökök ha sokkal világibbak is, de mégiscsak maguk is muszlimok. Európában sokszor hivatkozunk a kulturális eltérésekre: nos ezek itt valóban jóval kisebbek.

Menekültek ékeznek Törökországból gumicsónakon a görög Leszbosz szigetére Mithimna közelében 2015. október 4-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán

És végül ami nem elhanyagolható: Erdogannak megvan a hatalma  (főleg ha nyer novemberben) ahhoz, hogy a távozni akaró menekültekkel határozottan lépjen fel. Nyilván ott is lesznek jelenetek, ha visszafordítják az indulni akarókat, de ez messze nem lesz olyan hatású, mint egy kerítésostrom nálunk, vagy akárcsak Macedóniában.

Erdogannak olyan felvetése is volt, hogy Szíria északi részén jelöljenek ki egy területet, és ott telepítsék le a menekülteket. Ezt Európa ellenzi, hisz melyik része lenne ez Szíriának? Jelenleg semelyik rész nincs nemzetközi ellenőrzés alatt, vagyis ahol szabadon lehetne menekülttáborokat létesíteni. Valahová be kéne vonulni ehhez, és Szíria északi részén főleg kurd területek vannak, így ez egy robbant kényes kérdés.

Egyelőre nem tudjuk, hogy végződnek a brüsszeli tárgyalások, de az nagyon valószínűnek látszik, hogy ebben a válságban Törökország lehet az a középhatalom, akinek szerepe és tekintélye nagymértékben megnövekszik Európa őreként.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Hol a legjobb Európában vonatozni?
Elek Lenke | 2024. május 19. 14:22
Magyarország az előkelő 10. helyen végzett.
Makro / Külgazdaság Mi jár Matolcsy György fejében?
Privátbankár.hu | 2024. május 19. 09:19
A jegybankelnök által vezetett Monetáris Tanácsnak kedden arró kell döntenie, mennyivel csökkentse a most 7,75 százalékos jegybanki alapkamatot.
Makro / Külgazdaság Szakértő: a mostani rezsicsökkentés hosszú távon nem fenntartható
Dobos Zoltán | 2024. május 18. 14:06
A Klasszis Média által szervezett E, mint energia konferencia Béke honol az olajfák alatt? című kerekasztal-beszélgetésén az energiaszektor és a megújulóenergia-ipar képviselőivel arról beszélgettünk, mennyire felhasználóbarát az új megújulóenergia-szabályozás, a hálózatfejlesztés ki tudja-e szolgálni a megújulóenergia-fejlesztési célokat. Szóba kerültek a megújuló energia tárolási lehetőségei, hogy hogyan és miből tudják a cégek csökkenteni az energiaköltségeiket, illetve hogy miért nincs lehetőség az új Otthonfelújítási Program támogatásai keretében a fűtést napkollektorra, hőszivattyúra korszerűsíteni.
Makro / Külgazdaság Bulgária bemutatott a Gazpromnak
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 10:59
Több mint 400 millió eurós kártérítést követel a Gazpromtól a bolgár állami gázvállalat, amiért 2022 áprilisban hirtelen felfüggesztették a földgázszállítást.
Makro / Külgazdaság Megszólalt Orbán Viktor, kemény értékelést mondott
Dobos Zoltán | 2024. május 17. 10:11
Péntek lévén ismét a Kossuth rádió mikrofonja elé ült Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök értékelte a szlovák kollégája, Robert Fico elleni szerda délutáni merényletet, Hszi Csin-ping kínai elnök múlt heti látogatását és az orosz–ukrán háború legfrissebb fejleményeit is.
Makro / Külgazdaság Benzinár: ijesztően közömbösek az autósok
Buksza blog | 2024. május 16. 18:53
Hiába érzik az emberek egyre jobban a klímaváltozás hatásait és hiába próbálja az OPEC+ olajkartell minél magasabban tartani a fekete arany árát, az emberek tovább növelik az üzemanyag-fogyasztásukat.
Makro / Külgazdaság Mit szól majd Orbán Viktor, ha meglátja ezt?
Csabai Károly | 2024. május 16. 05:53
Átmenetinek bizonyult az Európai Unióban viszonylag hosszabb időn át sereghajtó hazai infláció nemzetközi összevetésben való előrelépése. Míg márciusban még tizenöt európai országban volt magasabb az éves fogyasztóiár-index, mint nálunk, addig áprilisban már csak nyolcban az adataikat cikkünk megjelenéséig közzétett 38 állam közül – derül ki a legfrissebb Privátbankár Európai Inflációs Körképből.
Makro / Külgazdaság Ez nem „bezzegrománia”
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 14:43
Az ikerdeficit okozza a legnagyobb fejfájást keleti szomszédunkban.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton lefordulna a székről: ahol örülnek a 289 százalékos inflációnak
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 10:53
A jegybanki alapkamatot 40 százalékra lehetett így visszavágni, az IMF is dicsér, hitelt is ad, miközben a kiskereskedelmi forgalom 20 százalékkal zuhant.
Makro / Külgazdaság Lélektani határ felé közelednek a benzinárak - ne tankoljon péntekig, akinek kedves a pénztárcája
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:59
Mutatjuk, mennyivel lesznek olcsóbbak az üzemanyagok.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG