6p
A Monetáris Tanács lezárta a második alapkamat-csökkentési ciklust - jelentette be Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a Monetáris Tanács ülése után, ahol a testület 15 bázispontos kamatcsökkentésről döntött. Az új alapkamat 1,35 százalék. A jövőben hosszan tartó tartás következik – erről is döntött a tanács, ezzel megbízható környezetet lehet teremteni – mondta a jegybankelnök. Az önálló MNB történetének legalacsonyabb alapkamatát értük el a 24+5 hónapos kamatcsökkentés után. Mindez kedvező irányba befolyásolta a gazdasági, üzleti környezetet – mondta el Matolcsy György.

A két ciklus a monetáris transzmisszió oldaláról nézve is sikeres volt, minden alapkamatot érintő kedvező döntés mind a vállalati, mind a lakossági kondíciók esetében megjelent. Sőt a rövid távú hatások közép- és hosszútávon is kedvezően hatottak például az állampapír-hozamokra és így az adósságcsökkentésre is. Az eddigi alapkamat-csökkentések – a main kívül – 700 bázisponttal hozták lejjebb a lakáshitelek és 500 bázisponttal a vállalkozói kamatokat. 300 milliárd forinttal csökkent az államadósság kamatkiadása.

 

 

Az 1,35 százalékos alapkamatot az egyensúlyi kamathoz közeli szintnek tartjuk hónapokra, akár évekre – mondta Matolcsy György. A Fed esetleges kamatemelése kapcsán fontos információ, hogy a Fed nagyon hosszan laza monetáris politikát fog folytatni. Ez azt üzeni, hogy hosszan tartó tartásra rendezkedhetünk be, ráadásul az MNB döntéseit kevésbé határozza meg akár a Fed, akár az EKB kamatszintje.

Windisch László alelnök, Matolcsy György elnök, Balog Ádám alelnök a márciusi kamatvágás után. MTI Fotó: Kovács Tamás

Az MNB-nek nincs árfolyamcélja – mondta Matolcsy György, ám a középtávú célkövető rendszer szempontjából a magyar monetáris politika biztonságban van. Persze, fel kell készülnünk a váratlan eseményekre is, pl. arra is, hogy a görög válság elhúzódik – de még a mostani legrosszabb forgatókönyv szerint sem okoz komoly gondot – mondta a jegybankelnök.

Az eurózóna jövőjével kapcsolatban látható, hogy fájdalmas, költséges és hosszan tartó folyamat lesz, mivel előbb a politikai döntés született az eurózónáról és ezt kell most gazdaságilag biztosítani. Ugyanakkor úgy érzem, hogy túl vagyunk a nehezén és nincs ok arra, hogy Magyarország feladja az a csatlakozáskor felvállalt célt, hogy a belátható időn belül csatlakozunk az eurózónához.

Minden korábbi programot folytatunk, ám a megszabott határidőket be fogjuk tartani – akár az önfinanszírozási programról, akár az nhp-ról van szó – mondta Matolcsy György.

Baloggal nullszaldós lehet az MKB

A kamatcsökkentés, az nhp és az önfinanszírozási program együttesen a hazai GDP-növekedés feléért tehető „felelőssé”, az idei GDP-növekedésnek pedig majd a harmadát igazolják a lépések

Balog Ádám kinevezésével lezárul egy korszak az MKB Bank életében. De ez csak a szanálás első szakasza. Tavaly 150 milliárdos veszteséget termelt az MKB, az idén ugyanakkor bankadó nélkül is 0 közeli eredményt ér majd el a bank, jövőre pedig adózás után is nullszaldós lehet.

Balog Ádám mindig is számíthat majd a jegybank támogatására – az MKB a hazai bankélet motorja lehet majd. A jegybank most távozó alelnöke eddig 2010 óta folyamatosan bizonyított – nem is szívesen engedjük el – mondta Matolcsy György.

Balog Ádám elmondta: a bankból lényegében sikerült értékesíteni a problémás állomány nagy részét, az el nem adott tételek pedig az év végéig a szanálási vagyonkezelőbe kerülnek. Komoly leépítéseket és átalakításokat hajtottak végre, új SZMSZ-t fogadtak el a hatékonyabb működés érdekében. De az átalakításhoz már új menedzsment kell, ezt már nem lehet az MNB gyámsága alatt, a Szabadság térről irányítani. A következő félévben az átalakítást lezárják, a szanálást lezárják. Ennek következménye ugyanakkor, hogy bankot az év végén, a jövő év elején értékesíteni kell. Arra a kérdésre, hogy ezek szerint egy fél éves átmenetért érdemes-e feladni a még évekig biztos alelnöki poszot, Balog Ádám azt felelte: úgy véli, ha ezt az

Nincs meglepetés: Nagy Márton az új alelnök

A miniszterelnök a mai nappal a monetáris politikáért és hitelösztönzésért felelős alelnökének jelölte ki Nagy Mártont – jelentette be Matolcsy György. Azt várom el tőle, amit vele, Balog Ádámmal és a Monetáris Tanáccsal és vele korábban már elkezdtünk, azaz az MNB továbbra is konzervatív ugyanakkor kreatív lesz.

Ősszel autóhitel-mentés

A svájci frankos autóhitelekkel kapcsolatban Matolcsy György elmondta: a jegybank felkészül az őszre, amelynek egyik fontos pontja a deviza autóhitelek és személyi kölcsönök forintosítása lehet. Ez a korábbi hitelek közel 10 százalékát teszi ki.

Nagy Márton elmondta: a deviza lakáshitelesek számára 1000 milliárd forint azonnali előnyt jelentett a forintosítás, de az azóta bekövetkezett árfolyamváltozás okán további 700 milliárd forintos többletköltségtől is mentesültek a forintosítás okán a polgárok. A megmaradt 1 milliárd forint ugyanakkor 250 ezer szerződést érint, azaz széles társadalmi réteg nyögi a magasabb törlesztést. Az elszámolás okán az autóhitelesek terhe nem is csökkent olyan mértékben, mint a lakáshiteleknél – a bankok magas kamattal indultak és jellemzően nem emelték a kamatokat. A januári árfolyamváltozás óta a háztartások további 50 milliárd forintos tehernövekedéssel szembesültek.

Az autóhitelesek 20 százaléka jelzáloghitellel is bír, ha az autóhitelt nem tudja fizetni, ez könnyen a lakáshitel törlesztésére is kihathat.

A Monetáris Tanács elfogadta, hogy a konverzióhoz szükséges összeget a bankok számára biztosítja – mondta Nagy Márton. A tárgyalások a részletekről zajlanak, de a kormánynak kell eldöntenie, hogy a bankoknak, az államnak és az adósoknak milyen költséget kell viselniük. Az bizonyos, hogy a jegybank nem viselhet kockázatot. De lépni kell, hiszen a görög válság +- 5 forintos árfolyammozgást-okozott. De számos más kérdés is gyors megoldásért kiállt – mondta Nagy Márton, megemlítve a fix törlesztőrészletű autósok helyzetét, ahol a futamidő végén gyűlik az árfolyam-különbözet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ragaszkodik az oroszokhoz a világelső amerikai cég
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 16:16
Az Egyesült Államok legismertebb márkái látványosan hagyták el Oroszországot az Ukrajna ellen indított agresszió után, ám jóval több cég ragaszkodik ottani vagyonához, mint ahányan távoztak.
Makro / Külgazdaság Több mint 251 billió forintot költöttek egymásra a cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 15:31
Hosszas stagnálás után meredeken emelkedett a globális vállalati szektor által bejelentett kiugró értékű egyesülési és felvásárlási ügyletek (M&A) összértéke az idei első negyedévben.
Makro / Külgazdaság Putyin kinyitotta a kiskaput
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 11:33
Oroszország lehetetlenné tette annak az ellenőrző testületnek a működését, amely rajta tartotta a szemét Észak-Koreán. Phenjan így nagyobb esélyt kapott sötét húzásai lebonyolítására.
Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG