5p
Magyarország nem illiberális demokrácia, hanem liberális autokrácia, állítja egy német tanulmánykötet. Az alapvető szabadságjogok érvényben vannak, ugyanakkor a Fidesz minden hatalmi ágat kontrollál. A kötet szerkesztői szerint Magyarország és Lengyelország normál esetben már nem lehetne tagja az EU-nak, csak ma már nem lehet minket kirúgni.
Orbán Viktor miniszterelnök előadást tart a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdőn 2018. július 28-án. MTI Fotó: Veres Nándor


„Kés alatt – az illiberális állam Magyarországon és Lengyelországban” - ezzel a címmel jelentetett meg tanulmánykötetet a közelmúltban a német Osteuropa (Kelet-Európa) folyóirat.  A több mint ötszázoldalas művet, amelyet a német Tagesspiegel szemlézett a napokban, német, magyar és lengyel szerzők jegyzik, köztük számos ismert politológus, politikus, újságíró és tudományos szakember.

„Nem lehetnének EU-tagok”

„Itt az idő, hogy kimondjuk a lényeget: jelenlegi állapotában sem Magyarország, sem Lengyelország nem lehetne tagja az EU-nak. Nem teljesítik ugyanis a koppenhágai kritériumokat” – írják előszavukban a kötet szerkesztői, Manfred Sapper és Volker Weichsel. Kizárni azonban annak ellenére sem lehet ezeket az államokat, hogy a most EU-tagságra pályázó országokat már fel sem veszik ugyanezen probléma miatt. Az uniós jogok korlátozásához (például forrás- vagy szavazati jog megvonás) vezető út hosszú és nehéz, ráadásul a liberális demokrácia számos más európai országban is hanyatlik. (Az EU-ból való kizárásra egyébként nincs jogi procedúra.)     

A szerkesztők szerint az egymás után három választást megnyerő Fidesz minden állami intézményt kontrollál, évek óta a párt emberei töltik be a kulcspozíciókat a minisztériumokban, a hivatalokban, az igazságügyben, az egyetemeken, az elektronikus médiában, a regionális sajtót és a gazdaság fontos ágazatait „a miniszterelnök kegyencei” felügyelik, a civil társadalom játékterét pedig új törvényekkel szűkítik. Az Orbán-rendszer tehát erős lábakon áll, állapítja meg Sapper és Weichsel.

Emlékeztetnek arra, hogy Magyarországon megkezdődött a nyílt társadalom elleni támadás: ebből a szempontból az Orbán- és a Putyin-rendszer egyre inkább hasonlít egymásra. Ennek központi motívuma az ellenségképek kreálása, a lakosság folyamatos „negatív mobilizálása” – erre példa a menedékkérők, az EU vagy a Soros György elleni kampány.             

Liberális autokrácia

Ugyanakkor szerintük Magyarország nem illiberális demokrácia, hanem liberális autokrácia – egy olyan autokrácia, amelyben még vannak polgári jogok. Kétségtelen az is – teszik hozzá –, hogy 2010-ben a Fidesz szabad választásokon került hatalomra.

A 2018-as választásokon azonban már nem egyenlő feltételekkel indult a kormánypárt és az ellenzék, mivel előbbi „adminisztratív erőforrásokat” is bevethetett, uralja a közmédiát, és maga mögött tudhatja pártközeli médiamogulok támogatását. Az ellenzéknek nincsenek ehhez mérhető eszközei. A választás tehát szabad volt, de nem fair.      

Még vannak szabadságjogok  

Magyarországon és Lengyelországon az alapvető szabadságjogok továbbra is érvényesek, ez azonban elsősorban az EU-tagságnak köszönhető – vélik a szerkesztők. Ez különbözteti meg a két államot Oroszországtól, Fehéroroszországtól, Azerbajdzsántól és Törökországtól.

A szerkesztők összegzésképp megállapítják: a liberális demokrácia hanyatlásának európai trendjét Magyarország és Lengyelország felerősíti, és más országokra is átviszi. Szerintük a legfontosabb feladat, hogy mindkét országban támogassák azokat az embereket, akik meg akarják védeni a nyílt társadalom és a liberális jogállam elveit, és akiket a hatalmon lévők emiatt „zsoldosoknak” vagy „idegenszívűeknek” neveznek.

Schöpflin: ismétlődő traumák

A kötetben amúgy nem csak olyan szerzők jutnak szóhoz, akik kritikusak a magyar és a lengyel kormánnyal szemben. Schöpflin György fideszes európai parlamenti képviselő több mint 25 oldalas tanulmányában például azt írja: Nyugat-Európát egy kvázi fundamentalista liberalizmus uralja, amelynek egy nemzetek feletti elit szerez érvényt. Ez feszültséget okoz a nyugat- és a közép-európai államok között.

Schöpflin emlékeztet arra, hogy a mi régiónk társadalmai más történelmet éltek meg: az elnyomásét és a kikényszerített modernizációét. Ez a trauma ismétlődik most meg, hiszen a szabad nemzet visszaállításához fűzött remények megint csak nem teljesedtek be, és a demokratikusan megválasztott kormányoknak ismét védekezniük kell a kívülről rájuk kényszerített változásokkal szemben, írja a fideszes képviselő.

Az Osteuropa egy berlini interdiszciplináris folyóirat, 1925 óta – a második világháborút és az azt követő néhány évet leszámítva – folyamatosan megjelenik.  Alapvetően Kelet-, Kelet-Közép- és Dél-Kelet-Európa politikai, gazdasági, társadalmi és kulturális folyamataival foglalkozik, havonta 1800 példányban jelenik meg.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Rohamoznak a török cégek Moszkvában, és nyernek is
Elek Lenke | 2024. szeptember 7. 17:31
A nyugati márkák kivonulása Oroszországból fellendítette a török textilipart.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor elárulta, Keletre vagy Nyugatra nyitna-e
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 7. 16:33
A kötcsei piknikre érkező Orbán Viktor elárulta, miről fog beszélni zárt körben, és válaszolt pár újságírói kérdésre is.
Makro / Külgazdaság Lehetett volna nagyobb áresés a kutakon?
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 7. 13:17
Kisebb áresést láthattunk a hazai kutakon, pedig a nemzetközi tőzsdei árak alapján akár komolyabb csökkenés is lehetett volna. Tovább mérséklődhet az üzemanyagok ára a jövő héten.
Makro / Külgazdaság Ezt mondták Amerikában a magyar jenkötvényekről
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 7. 08:34
Befektetésre ajánlott, stabil kilátású osztályozással látta el a Moody’s a jenben kibocsátott 3 és 10 éves futamidejű magyar állampapírokat. Pozitívan értékelték az államháztartási konszolidációt, kockázat viszont a viharos EU-kapcsolat, illetve a részben felfüggesztett uniós pénzek kérdése.
Makro / Külgazdaság Brüsszelből a magyar kormánynak is üzentek Kínával kapcsolatban
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 6. 18:29
Már a belgák szerint is túl erős a függés az ázsiai óriástól.
Makro / Külgazdaság Csaba László: A NER vezető rétege bizonyos szempontból emlékeztet a kínai vezetőségre (videó)
Csabai Károly | 2024. szeptember 6. 15:06
Ezzel a közgazdász, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja a Klasszis Klubban arra utalt, hogy az Orbán-kormány hangosan hirdet bizonyos elveket, amelyeket nem feltétlenül vesz komolyan - elég csak a családpolitikájukra gondolni. A beszélgetés során Csaba László egyebek mellett elmondta, miért nem igaz az a kormányzati állítás, miszerint most már itt a fellendülés, minden jó lesz, minden mutató javul. Valamint azt is, hogy helyes-e az a megközelítés, miszerint a belső piac növekedése képes ellensúlyozni a külpiacok gyenge teljesítményét, s - látva a zsákutcába került európai gazdaságot - tudunk-e függetlenedni annak legerősebb tagjától, Németországtól. A Klasszis Klub 4. évfolyamának 58. adását most visszahallgathatja.
Makro / Külgazdaság Nagy ígéretet tett Szijjártó Péter
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 6. 11:32
Szijjártó Péter Kisinyovban tartott közös sajtótájékoztatót moldáv kollégájával, ahol szóba került Moldova európai Uniós csatlakozása is.
Makro / Külgazdaság Miért nem lő ki a magyar gazdaság?
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 6. 10:45
Bod Péter Ákos elemezte a hazai gazdasági mutatók hátterét.
Makro / Külgazdaság Itt az újabb üzemanyagár-változás, ez mindenkit érint
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 6. 10:04
Ismét változik a benzin és a dízel nagykereskedelmi ára is.
Makro / Külgazdaság A lengyel jegybank idén már nem enyhít
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 6. 09:13
A lengyel jegybak szerint az infláció a jövő év elejéig még emelkedni fog, ezt követően lehetséges újabb alapkamatvágás.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG