4p
Hamarosan nagy matekozás kezdődhet a hazai focikluboknál a Magyar Labdarúgó Szövetség bértömeg-szabályozása miatt. Jelenleg ugyanis a klubok többsége a bevételeket meghaladó mértékben költ személyi jellegű ráfordításokra.
MTI/EPA/Laurent Dubrule

A Magyar Labdarúgó Szövetség több új szabályozást is bevezet a 2020-2021-es szezontól kezdődően, ami érezhetően átalakítja az eddigi metódusokat. Mint az az MTI beszámolójából kiderül:

  • 25 főben maximalizálják az NBI-es klubok keretét,
  • bevezetik a bértömeg-szabályozást,
  • átalakul a fiatalszabály,
  • megszűnik a légióskorlátozás,
  • megváltozik az utánpótlás-bajnokság rendszere,
  • és az NB III-ban is lesznek változások.

A klubok anyagi helyzetére talán legnagyobb mértékben az iménti felsorolás első két pontja hat majd. A 25 fős keretlétszámmal kapcsolatban korábban már kifejtettük: több klubnál is leépítéshez vezet ez a lépés, a teljes NBI vonatkozásában a Transfermarkt adatai alapján mintegy 24 játékosnak kell kiesnie az első osztályú keretből a megfelelés érdekében.

A bértömeg-szabályozással kapcsolatban azonban csak a héten árult el részleteket a Magyar Labdarúgó Szövetség. Az elhangzottak alapján ennek az a lényege, hogy

az úgynevezett sportágon kívüli bevételek - jegy-, merchandising- és marketingbevétel, szponzorációs bevétel, tévés közvetítésből és szerencsejátékból származó bevétel - 70 százalékát fordíthatják a klubok bérköltségre. Pontosabban a teljes bérköltségre, vagyis nemcsak a játékosok, hanem az összes alkalmazott bérköltsége nem lehet nagyobb a bevételek meghatározott hányadánál.

Ha az éves gazdasági jelentésekből nem a teljes személyi jellegű ráfordításokat nézzük, hanem az annak döntő részét jelentő bérköltséget, akkor NBI-es szinten úgy tűnik, mintha minden rendben lenne a 2018-as adatok alapján. A 12 csapatnál összesen akkor kicsivel több mint 22 milliárd forint árbevétel keletkezett, amivel szemben az alkalmazottak bérköltsége 14,9 milliárdot tett ki. Ez pedig a bevétel 68 százalékát jelenti, vagyis az elsőosztály összesítve 524 millióval többet is elkölthetne fizetésekre, még akkor is megfelelne az MLSZ új szabályozásának.

Igenám, hiába kedvező azonban a felszín, a 70 százalékos kritériumnak klubszinten kell megfelelni, amit a beszámolóban közzétett adatok alapján mindössze két csapat tud teljesíteni. A két Fejér megyei klub, a Mol Fehérvár, illetve a Puskás Akadémia, sorrendben a bevételek 39, illetve 42 százalékát fordították bérköltségre 2018-ban. A Fehérvár esete azonban csalóka, hiszen 2018-ban az Európa Ligás csoportkörnek köszönhetően tett szert NBI-szinten is hatalmas, 10 milliárdos bevételre. Ha egy Fehérvár szintjén átlagosabb, 3-4 milliárd közötti bevétellel számolunk, az EL miatt befolyt egyszeri tételt levonva, akkor már rögtön problémákba ütközik a klub. 2018-ban ugyanis majdnem 4 milliárd forint volt a bérköltség, tehát a kék-piros csapatnak is meg kell vágnia a kiadásait. Kivéve, ha újra megéli az őszt a nemzetközi kupaporondon.

Az NBI-es klubok rangsorának másik végén a 2018-as adatok alapján a Paks és a Honvéd áll. A paksi csapatnál a bevételeknél 52 százalékkal nagyobb tételt jelent a bérköltség, a kispesti klubnál pedig 36 százalékkal haladja meg a bér a bevételek szintjét. Összességében az NBI-es klubokra sokkal inkább a bevételeket meghaladó mértékű bérköltség jellemzi, mint az, hogy a bérköltség a bevételek 70 százalékánál többet tesz ki, ám nem haladja meg azok szintjét.

  • A Fradi 3,
  • a Debrecen 10,
  • a Mezőkövesd 16,
  • a Diósgyőr 20,
  • az Újpest 25,
  • a Zalaegerszeg pedig 27 százalékkal költ többet bérekre, mint amennyi bevétele van.

Ennél valamivel kedvezőbb a helyzete a Kisvárdának és a Kaposvárnak. A Szabolcs megyei csapatnál a bevételek 81, a Kaposvárnál azok 97 százaléka megy el bérköltségre.

A teljes NBI-et vizsgálva az látható, hogy mintegy 3,6 milliárd forintos megtakarítást kellene összesen eszközölnie a kluboknak a szabálynak való megfelelés érdekében. Ha a Fehérvár előnyét kivesszük a képből, akkor viszont a 7 milliárd forintot is meghaladja a kötelező költségcsökkentés nagysága.

Ám nemcsak a kiadások megnyirbálásával lehet megfelelni az MLSZ új szabályának: a bérköltségek szinten tartása mellett meg lehet növelni olyan mértékben a bevételeket, hogy teljesüljön a 70 százalékos kritérium. Ugyan az NBI bevételeinek piaci lába nagyon gyenge, a háttérben rejtőző NER-kötődésű tulajdonosok és támogatók a klubok segítségére lehetnek. Látványos bevételnövekedést legkönnyebben a szponzori és reklámpénzek révén tudnak elérni.

Hogy végül a klubok milyen megoldáshoz fognak folyamodni, arra legkorábban valamilyen mértékig a 2020-as beszámolók világíthatnak rá jövő tavasszal.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Több mint 251 billió forintot költöttek egymásra a cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 15:31
Hosszas stagnálás után meredeken emelkedett a globális vállalati szektor által bejelentett kiugró értékű egyesülési és felvásárlási ügyletek (M&A) összértéke az idei első negyedévben.
Makro / Külgazdaság Putyin kinyitotta a kiskaput
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 11:33
Oroszország lehetetlenné tette annak az ellenőrző testületnek a működését, amely rajta tartotta a szemét Észak-Koreán. Phenjan így nagyobb esélyt kapott sötét húzásai lebonyolítására.
Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG