Hirdetés
Hirdetés

Lehet, hogy mi járunk jól a brit miniszterelnök makacsságával

2018. december 18., 06:07

Ismét holtponton a brit EU-kilépés, azaz Brexit ügye: hiába van megállapodás a két fél között, ha azt a brit miniszterelnök nem tudja jóváhagyatni a parlamenttel. Most újabb népszavazással zsarolja a képviselőket, ha nem mondanak igent, és tulajdonképpen ez lenne a legjobb megoldás, amiből kis eséllyel, de még az egész kilépés elmaradása is kisülhet.

Úgy tűnik, az Egyesült Királyság miniszterelnöke fogságába került: Theresa May patthelyzetet teremtett, melyből egyre inkább csak egy kiút látszik, miszerint a döntést visszaadja népének. Eddig erről hallani sem akart, és most is ezzel ijesztgeti a parlamenti képviselőket, hátha inkább megszavazzák az általa kötött egyezményt. Kérdés, hogy a képviselők mennyire ijednének meg, talán nekik is kényelmesebb, ha az igen csak kényes kérdésben közvetlenül választóik döntenek.

Hazárdjáték

Csak múlt héten derült ki, hogy Theresa May úgy kötött megegyezést az Európai Unióval, hogy közben háttér-tárgyalásokon nem biztosította a szükséges parlamenti többséget, hanem reménykedett, hogy majdcsak megszavazzák. A szavazásnak végül nem mert nekiszaladni, az utolsó pillanatban lemondta, miután a parlament három napig tárgyalta a kérdést. Ezek után pártja képviselőcsoportjának egy feldühödött része bizalmatlansági indítványt nyújtott be ellene, melynek során nem túl meggyőző többséggel kitartott mellette a frakció.

Hirdetés

May ezek után Brüsszelbe ment, nem tudni, miben reménykedve, hisz nyilvánvaló volt, hogy az Unió nem fogja engedni a két Írország közti nyitott határ megszüntetését. Így kialakult a tökéletes patthelyzet, melyet ha nem sikerül az elhalasztott szavazás, már csak a nép oldhat fel. May szerint ugyan kárt okozhatna ez a politikába vett hitnek, de hát ezért mégiscsak ő a felelős: két és fél éve miniszterelnök, egyedül neki volt lehetősége az Európai Unióval való megállapodásra és ennek otthoni elfogadtatására.

Miről döntenének?

Most mindkét nagy párt korábbi miniszterelnöke, John Major és Tony Blair a népszavazás mellett kardoskodik, és ők megtehetik, hogy tényleges véleményüket hangoztatják, mivel nem kell jövőbeni politikai pályájukkal foglalkozni. Mindenki más azt latolgatja, mi lehet a legkevésbé rossz neki: a miniszterelnök támogatása a parlamentben, vagy egy népszavazás. Ha telik az idő, és semmi nem történik, vagyis az ország a szakadék felé rohan, az senkinek nem jó, hisz a teljes brit politikai elit alkalmatlanságát bizonyítaná.

A kérdés az, hogy ha sor kerülne népszavazásra, miről is lehetne szavazni? Két megoldást lehet elképzelni, az egyik szerint a kérdés az lenne, hogy elfogadja-e a nép a Theresa May által letárgyalt szerződést, így az életbe léphet, vagy sem. A másik lehetséges eset, hogy olyan kérdést teszek fel, amire háromféle választ lehet adni, ez nagyjából a következő lenne: 1. Maradjon az ország az EU tagja 2. Lépjen ki az ország, de lépjen életbe a letárgyalt megállapodás 3. Lépjen ki az ország megegyezés nélkül.

Esélylatolgatás

Az első esetben a nép vélhetően megszavazná azt, amit most a parlament nem akar, vagyis a megkötött egyezséget. A második esetben is ennek lehet a legnagyobb valószínűsége, bár nem zárható ki, hogy az egész cirkuszba belefáradt nép ezúttal a bennmaradás mellett döntene. Ez a kimenetel mindenki számára kedvező lenne, ugyanakkor természetesen számunkra is nagy előnyt jelentene. Fennmaradna a szabad munkavállalás Nagy-Britanniában, ami ugyan fokozhatja a munkaerőhiányt, viszont éppen ezért a bérfelzárkózást is gyorsítja.

Végül még az sem zárható ki, hogy a miniszterelnök utólag elvégzi a házi feladatot: körbejárja a parlamentet, tárgyal a képviselőkkel, támogatókat próbál szerezni, esetleg kisebb csoportokban próbaszavazást tartanak. Egy idő után egyre több képviselő érezheti kínosnak a helyzetet, és dönthet úgy, hogy limitálja a presztízsveszteséget azzal, ha megszavazza a megállapodást, ezt a legújabb terv szerint januárban tehetnék meg.

1,5 millió forint jól jönne? Találd meg a legjobb ajánlatot!

Előrébb tudsz lépni 1,5 millió forinttal? Találd meg a tucatnyi ajánlat közül a legjobb hitelt személyi kölcsön kalkulátorunk segítségével! Ha 60 hónapos futamidőre vennél fel 1,5 millió forintot és számít a törlesztőrészlet nagysága, ezek a legkedvezőbb ajánlatok a kalkulációk szerint: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönével 30 327 forintos havi törlesztőrészlet és 8,17 százalékos THM mellett vehetjük fel a kölcsönt. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönét 30 379 forintos törlesztőrészlettel, 8,97 százalékos THM-mel igényelhetjük. 32 110 forint a Budapest Bank Online Prémium személyi kölcsönének törlesztőrészlete 10,50 százalékos THM mellett. Az Erste Most Extra személyi kölcsönt pedig 32 606 forintos törlesztőrészlettel és 12,05 százalékos THM-mel igényelhetjük. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Nyaralókra vadásznak a magyarok - jó mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki vásárolna

Nyaralókra vadásznak a magyarok - jó mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki vásárolna

Tavasszal hagyományosan felélénkül a kereslet az üdülők, vízparti lakások iránt, a vásárlók már a nyaralás gondolatával böngésznek az eladó ingatlanok között. A nagy kedvenc Balaton és Velencei-tó mellett az utóbbi időben a Tisza-tó is egyre népszerűbb.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?