Hirdetés

Lesz miből osztogatni: másfél évtizede nem volt ekkora többlet a költségvetésben

2016. november 21., 12:18

Az már máskor is előfordult, hogy októberben többlet jött össze az államháztartás központi alrendszerében, olyan azonban még nem történt az elmúlt másfél évtizedben, hogy a halmozott többlet meghaladja az 57 milliárd forintot a tizedik hónapra - és ebben még nincs benne az aszfaltkeverési ügy lezárása után átutalt pénz. Lesz miből költekezni.

A központi költségvetés 32,5 milliárd forintos hiányt, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 8,4 milliárd forintos, míg az elkülönített állami pénzalapok pedig 81,4 milliárd forintos többletet mutattak. Tavaly ilyenkor az államháztartás központi alrendszerének halmozott hiánya 816,2 milliárd forint volt - ehhez képest a mostani 57,3 milliárdos többlet egy másik dimenziót jelent.

A két év január és október közötti időszakát vizsgálva az NGM azt írja, hogy a különbség főként a központi költségvetés eltérő szerkezetű, mérséklődő kiadásaiból, valamint a kedvező gazdasági folyamatok és gazdaságfehérítő intézkedések miatti magasabb adóbevételekből adódik. A kedvező költségvetési egyenleghez az uniós támogatások utólagos megtérítése is hozzájárult - írják.

Hirdetés

Tavaly a tizedik havi többlet még nagyobb, 138,4 milliárd forint volt, főként az uniós transzferek hazai elszámolása miatt. Idén a következő adatot fogja alaposan megdobni egy brüsszeli utalás: a múlt hónapban született megegyezés a magyar kormány és az Európai Bizottság között az ún. „aszfaltügy” kapcsán, amelynekkövetkeztében az eddig át nem utalt összegek ugyancsak megérkeztek október utolsó napjaiban az operatív program számlájára, ezek azonban a költségvetés bevételi előirányzatain csak novemberben jelentek meg - írja az NGM.

Lesz miből költeni a pénzt

Az államháztartási folyamatok ez évi kedvező alakulása ezért az államadósság csökkenőmértéke mellett is lehetőséget ad új programok, célok finanszírozására - írja a minisztérium. És igazuk van: a 2016. évi törvényi módosított előirányzat 761,6 milliárd forintos hiányt ír elő erre az évre, miközben 10 hónap után 57,3 milliárdos többlet van, így a szokásos, "az éves terv hány százalékánál járunk?" kérdésre nem is lehet értelmes választ adni.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Kibocsátani mindenütt jó, de a legjobb otthon

Kibocsátani mindenütt jó, de a legjobb otthon

Csökkentik a felesleges bürokráciát, támogatják a bankok technológiai fejlődését és erősítik a pénzügyi szektor stabilitását is a bankok szavatoló tőke számítására vonatkozó, az eddigi prudenciális keretrendszert (CRD, CRR) módosító új változásai. A Magyar Nemzeti Bank szakértőjének szakcikkét közöljük.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 268 300 forint volt novemberben. Én ennél