3p
Francia hadihajók indulnak a Kelet-Mediterráneumba, miközben az örmény elnök is megjelenik az egyiptomi hadikikötő megnyitó ünnepségén. A törökök elleni katonai készülődés közepette Ankara újra Berlin felé nyújtja ki a kezét. Káncz Csaba jegyzete.

A január 19-i berlini Líbia Konferencia óta tovább növekedett a háborús feszültség a NATO tagállamai között Líbia- és a Kelet-Mediterráneum erőforrásai kapcsán. Kiriakosz Micotakisz görög miniszterelnök múlt szerdai párizsi látogatásán Macron elnökkel közösen jelentették be a francia-görög stratégiai katonai szövetség megteremtését, egyben elítélték a török lépéseket Líbiában. Macron deklarálta, hogy „elítéli török behatolásokat és provokációkat” a görög vizeken és légtérben.

Éles üzenetváltás

Francia katonai források szerint Ankara páncélozott csapatszállító járműveket és szíriai zsoldosokat szállított hadihajókísérettel Líbiába, ami sérti az ENSZ-fegyverembargó előírásait.  Macron azonban az embargó korábbi, Egyiptom és az Egyesült Arab Emírségek általi megsértései ellen nem emelt szót nyilvánosan.

A török külügyi szóvivő ennek kapcsán közölte: "nem titok, hogy Franciaország azért támogatja feltétel nélkül a kelet-líbiai illegitim katonai erők vezetőjét, Khalifa Haftart, hogy beleszólása legyen Líbia természeti erőforrásaiba. A Haftarnak Franciaország és más országok által juttatott katonai támogatás a legsúlyosabb fenyegetés Líbia területi egységére és szuverenitására.  Jól tudjuk, hogy Franciaország köztársasági elnöke az elnöki palotában a Szíria területi egységét fenyegető terroristákat is sokszor fogadta".

Párizs egyben bejelentette, hogy fregattokat küld a tengeri határvitáktól terhelt Kelet-Mediterráneumba.  Francia hadihajók is járőröznek ezentúl a földgázban gazdag Ciprus-környéki vizeken, ahol a görög-ciprusi kormányzat kitermelési jogokat adott a francia energiaipari óriásnak, a Total-nak.  Franciaország csatlakozik ahhoz a török-ellenes Ciprus-Görögország-Izrael tengelyhez (Eastern Mediterranean Alliance), amely hét éve folyamatosan egyezteti álláspontját az egyre forróbb térségben.  Athén és Tel-Aviv nemrég épített föl egy közös radar-központot Kréta szigetén.

Egyiptomnak is elege van

Nos, ha mindez nem lenne elég, a legnagyobb arab állam is kemény jelzéseket küld Ankara felé. Kairó két hete avatott föl egy új haditengerészeti bázist, amelynek ünnepségén megjelent az Egyesült Arab Emirátusok (UAE) koronahercege, Örményország elnöke (!!), és a szaúdi védelmi miniszterhelyettes. UAE 2013-ban támogatta el-Sziszi egyiptomi elnök katonai hatalomátvételét és mindkét ország fel akarja tartóztatni Ankara előrenyomulását Líbiában és Kelet-Afrikában. Kairó egyben nagyszabású hadgyakorlatot kezdett a líbiai határ közelében.

De Kairó nemcsak katonai, hanem politikai üzeneteket is küld. Az egyiptomi belbiztonsági erők két hete lerohanták a török Anadolu Hírügynökség kairói irodáját, letartóztatva 4 alkalmazottat és aztán átadva őket az ügyészségnek terrorizmus támogatásának gyanújával.  Ez ebben az esetben a Muszlim Testvériséggel való együttműködést jelent.

Ankara szirénhangja

Mintha csak egy újabb, nagy háború előestéjén lennénk, a törökök újra kinyújtják a kezüket Berlin felé. A kormányközeli Daily Sabah szerint Berlinnek meg kell állítania Párizs és Athén kalandor politikáját a térségben. "Merkel tudja, hogy az USA feladta globális felelősségvállalását és ezért az európaiaknak saját biztonságukkal kell törődniük – és kiterjesztve, együttműködni Erdogannal".

(Káncz Csaba szerzői oldala itt https://www.facebook.com/kancz.geopolitika/ érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG