Hirdetés
Hirdetés

Orbánék pénzt akarnak kérni a kínaiaktól

2018. január 11., 14:20

A Budapest és Belgrád közötti vasútvonal építéséhez vennének fel hitelt.

Orbán Viktor miniszterelnök és Li Ko-csiang kínai kormányfő az Országházban (Fotó forrása: MTI Fotó, Kovács Tamás)
Orbán Viktor miniszterelnök és Li Ko-csiang kínai kormányfő az Országházban tavaly novemberben (Fotó forrása: MTI Fotó, Kovács Tamás)

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán azt mondta, ha az EU nem tud pénzügyi támogatást adni, Kínától kérük.

"Forrásokra van szükségünk az új utak vagy vezetékek építéséhez. Amennyiben az Európai Unió nem tud pénzügyi támogatást adni, Kínához fordulunk" - mondta.

Hirdetés

A kijelentésre csütörtökön Szijjáró Péter külgazdasági és külügyminiszter is ráerősített. Hasonló európai támogatás híján a kínai források a legkedvezőbbek a Budapest-Belgrád vasútvonal megépítéséhez, de ennek költségét csak a közbeszerzés végeztével lehet pontosan felmérni - mondta a miniszter az MTI tudósítása szerint.

Ez lenne a legversenyképesebb

A miniszter szerint dolláralapon, 2,5 százalékos kamatra 18 éves futamidővel infrastrukturális beruházásra nincs a kínaival versenyképes hitellehetőség. Szijjártó Péter az ajánlatok beérkezéséig nem akarta az építési költségek becsléseit kommentálni és hangsúlyozta, hogy a beruházók versenye leszoríthatja az árakat, ezért Magyarország érdeke az, hogy minél többen versenyezzenek a projektért.

A Budapest-Kelebia vasútvonal (Forrás: hu.wikipedia.org)
A Budapest-Kelebia vasútvonal (Forrás: hu.wikipedia.org)


Nem érti

Szijjártó Péter szerint egy óránként 160 kilométer megtételére alkalmas, villamosított vasúti összeköttetés a szomszédos állam fővárosával mindenképpen nyereség Magyarország számára, ezért érthetetlennek nevezte azokat az érveket, amelyek Magyarország érdekét kérdőjelezik meg a beruházásban. 

A miniszter szerint a megvalósíthatósági tanulmány titkosításáról a titokgazda, vagyis a MÁV Zrt. döntött és érthető, ha ezt a dokumentumot nem kívánja a regionális versenytársakkal megosztani.

A Budapest-Belgrád vasútvonal felújítása

A Budapest-Kunszentmiklós-Tass-Kelebia vasútvonal 135 éves, az utolsó felújítása az 1960-as években történt. A Soroksár és Kelebia közötti, 152 kilométer hosszú vasútvonalra újjáépítéséről és finanszírozásáról a magyar és a kínai kormány 2015-ben, Szucsouban kötött egyezményt. Orbán tavaly november végén a Kína és 16 kelet-közép-európai ország vezetőivel tartott csúcstalálkozón jelentette be, hogy megjelent a a vasútvonal kínai finanszírozással történő felújítására vonatkozó közbeszerzési felhívás.

Budapest és Belgrád között jelenleg mintegy nyolc óra a vasúti menetidő, ez a két főváros között 3,5 órára csökken. Belföldön a távolsági személyszállító vonatok egy órával rövidebb idő alatt teszik majd meg a hazai szakaszt.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Sosem látott árvíz jöhet Magyarországon – hogyan védjük meg értékeinket?

Sosem látott árvíz jöhet Magyarországon – hogyan védjük meg értékeinket?

Szakértők szerint idén akár az elmúlt évek legnagyobb árvizére számíthatunk, a rekordmennyiségben felhalmozódott hó és az enyhe időjárás miatt felgyorsult olvadás következtében. Bár a szakértők óvatos feltételezésekbe bocsátkoznak csak, a biztosítók figyelmeztetik a lakosságot: érdemes még most átnézni és frissíteni a biztosítást, hogy badott esetben garantáltan fizessen a biztosító.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?