Hirdetés
Hirdetés

Örömhír érkezett a Pénzügyminisztériumból

2019. augusztus 08., 11:36

Ahogy júniusban, úgy júliusban is soha nem látott jó állapotban volt a magyar költségvetés az előzetes adatok alapján.

2017 után ismét többlettel zárta a júliust a magyar költségvetés. A Pénzügyminisztérium előzetes adatai szerint 37,2 milliárd forint többlettel zárt a büdzsé, így az éves kumulált hiány is mérséklődni tudott, 352,7 milliárd forintra. Ennyire alacsony hetedik havi hiányra 2004-ig visszamenőleg még egyszer sem volt példa. Azt, hogy mennyire is stabil a költségvetés, jól mutatja, hogy július végére még csak az éves hiánycél 35,3 százaléka jött össze.

Hirdetés

A tárca közlése szerint 2019 első hét hónapjában

  • általános forgalmi adóból 410,8 milliárd forinttal,
  • személyi jövedelemadóból 127,3 milliárd forinttal,
  • a jövedéki adóból pedig 57 milliárd forinttal volt magasabb bevétele a költségvetésnek, mint a tavalyi év azonos időszakában.
  • Emellett a szociális hozzájárulási adóból, valamint a nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékokból összesen 310,7 milliárd forinttal több folyt be az államkasszába az előző évhez képest.

2019. január-júliusban 441 milliárd forint uniós bevétel érkezett, míg az uniós kiadásokra 850,8 milliárd forintot fizetett ki a költségvetés a kedvezményezettek részére, folytatva ezen támogatások megelőlegezését. A hazai forrásból megvalósuló fejlesztések közül pedig továbbra is a Modern Városok Programra, a vasúthálózat modernizációjára, a Pest megyei fejlesztésekre, valamint a vállalkozási beruházás-ösztönzésre szánt források emelhetőek ki.

Az év első hét hónapjában a központi költségvetés hiánya 446,7 milliárd forintot tett ki, az elkülönített állami pénzalapok 73,5 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 20,5 milliárd forintos többletet értek el.

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Jócskán magához tért a Nyomda

Jócskán magához tért a Nyomda

A februártól a július elejei osztalékfizetésig szűk sávban mozgó részvényárfolyam az utóbbi napokban nagyot ment, s az ANY Biztonsági Nyomda eredményei, valamint a piac által kezdvezőnek tartott kilátásai (lásd önkormányzati választások miatti megbízások) hatására még feljebb mehetnek.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?