Hirdetés
Hirdetés

Örömhír érkezett a Pénzügyminisztériumból

2019. augusztus 08., 11:36

Ahogy júniusban, úgy júliusban is soha nem látott jó állapotban volt a magyar költségvetés az előzetes adatok alapján.

2017 után ismét többlettel zárta a júliust a magyar költségvetés. A Pénzügyminisztérium előzetes adatai szerint 37,2 milliárd forint többlettel zárt a büdzsé, így az éves kumulált hiány is mérséklődni tudott, 352,7 milliárd forintra. Ennyire alacsony hetedik havi hiányra 2004-ig visszamenőleg még egyszer sem volt példa. Azt, hogy mennyire is stabil a költségvetés, jól mutatja, hogy július végére még csak az éves hiánycél 35,3 százaléka jött össze.

Hirdetés

A tárca közlése szerint 2019 első hét hónapjában

  • általános forgalmi adóból 410,8 milliárd forinttal,
  • személyi jövedelemadóból 127,3 milliárd forinttal,
  • a jövedéki adóból pedig 57 milliárd forinttal volt magasabb bevétele a költségvetésnek, mint a tavalyi év azonos időszakában.
  • Emellett a szociális hozzájárulási adóból, valamint a nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékokból összesen 310,7 milliárd forinttal több folyt be az államkasszába az előző évhez képest.

2019. január-júliusban 441 milliárd forint uniós bevétel érkezett, míg az uniós kiadásokra 850,8 milliárd forintot fizetett ki a költségvetés a kedvezményezettek részére, folytatva ezen támogatások megelőlegezését. A hazai forrásból megvalósuló fejlesztések közül pedig továbbra is a Modern Városok Programra, a vasúthálózat modernizációjára, a Pest megyei fejlesztésekre, valamint a vállalkozási beruházás-ösztönzésre szánt források emelhetőek ki.

Az év első hét hónapjában a központi költségvetés hiánya 446,7 milliárd forintot tett ki, az elkülönített állami pénzalapok 73,5 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 20,5 milliárd forintos többletet értek el.

Raiffeisen KH Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Ismét több száz diák kapott hasznos útravalót a pénzügyek világába

Ismét több száz diák kapott hasznos útravalót a pénzügyek világába

Újabb négy helyszínen folytatódott a Privátbankár.hu Pénzügyi Tudatosság Diákfórum sorozata a Pallas Athéné Domus Educationis Alapítvány támogatásával, ahol a résztvevők több fontos témával is megismerkedhettek. Családi költségvetés, befektetések, a jövő fizetési módszerei - ma már nem kérdés, hogy ezekkel a diákoknak is érdemes foglalkoznia.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?