Hirdetés
Hirdetés

Össztűz a dollárra - végleg megdöntenék az egyeduralmát

Káncz Csaba, 2018. április 03., 12:40

Az év második felétől Kína az importált kőolajért jüannal óhajt fizetni. Az utóbbi hónapokban Irán is fokozatosan kifarol a dollár-leszámítolású kereskedelemből. Putyin tavaly ősszel utasította arra kormányát, hogy idén már a rubel legyen minden orosz kikötőben a fő elszámolási valuta.

Kína tegnapi hatállyal válaszlépésként 2.4 milliárd euró értékben vetett ki vámot többek között amerikai húsra, gyümölcsre – összesen 128 termékre, 15-25 százalékos vámtétellel. Peking szerint Washington „súlyosan megsértette” a WTO elveit az acél és alumínium importjára kiszabott amerikai vámok bevezetésével.

A kínaiak úgy válogatták össze a termékeket, hogy azok minél nagyobb fejfájást okozzanak a Republikánusok által ellenőrzött, agrár-termelői választókörzetekben. Trump bizonyára nem akar teljeskörű kereskedelmi háborút Kínával, hiszen Peking 1.2 ezermilliárd dollár értékben ellenőriz amerikai állampapírokat és ezzel a legnagyobb külföldi hitelezőnek számít.

Te is fiam, Angola?

A vámlépésekkel párhuzamosan múlt héten Kína megkezdte a jüanban denominált olajkontraktusok határidős kereskedését Sanghajban, a cél saját devizájának elismertebbé tétele a nemzetközi olajkereskedelemben. Mi több, a Reuters értesülései szerint az év második felétől Kína az importált kőolajért jüannal óhajt fizetni, nem pedig amerikai dollárral. A tervezet szerint első lépésként Kína Oroszországtól és Angolától vásárolna ezen a módon, két olyan országtól, amelyek szintén a dollár globális dominanciájának megtörésén dolgoznak. Szaúd Arábia mellett mindkét ország vezető olajexportőrnek számít Kínába.

Hirdetés

Ez természetesen óriási kihatással lesz a „petrodollár” helyzetére a tőke-allokáció, a kereskedelmi folyamatok és a geopolitika szempontjaiból. A kőolaj a világ legnagyobb értékben szállított nyersanyaga, évi mintegy 14 ezermilliárd dollár értékben kereskednek vele, amely nagyjából megfelel Kína tavalyi GDP-jének.

A veszély természetesen fennáll, hogy ez a kínai lépés felértékelési nyomás alá helyezné a jüant. Ezt pedig Peking nemigen akarhatja, hiszen két és fél évvel ezelőtt indította el mesterséges jüan-gyengítő politikáját az export és a növekedés megtámogatására. Mindazonáltal Peking végül mégiscsak belevághat ebbe a játszmába, felvállalva az erősebb jüant annak fejében, hogy nőjön a kínai geopolitikai játéktér és a jüan nemzetközi elfogadottsága. Itt érdemes megjegyezni, hogy ebben az évben már 3.4 százalékkal értékelődött fel a kínai deviza a dollár ellenében.

Irán is tüsténkedik

Kína a világ második legnagyobb olaj-felhasználója és tavaly előzte meg az Egyesült Államokat és lett a világ legnagyobb olaj-importőre.

Káncz Csaba
Káncz Csaba

Ha Peking „Petrojüan” politikája sikeresnek bizonyul, akkor a lendület átterjed más nyersanyagokra is és a fémekért, egyéb ásványi anyagokért is jüant kínálhat fel Kína a jövőben. Washington figyelmét bizonyára az sem kerülte el, hogy az utóbbi hónapokban Irán is fokozatosan kifarol a dollár-leszámítolású kereskedelemből. Teherán napjainkra egyezményeket kötött Oroszországgal, Azerbajdzsánnal, Törökországgal és Irakkal, és kétoldalú kereskedelmük során száműzik az amerikai devizát.

A nagyhatalmi feszültségek újjáéledésével párhuzamosan egyre többen törekednek már nyíltan is a dollár-hegemónia aláásására. Putyin elnök tavaly ősszel arra utasította a kormányt, hogy idén már a rubel legyen minden orosz kikötőben a fő elszámolási valuta.

Az orosz elnök utasítása illeszkedik Rjabkov orosz külügyi államtitkár azon bejelentéséhez, miszerint az újabb amerikai szankciókra válaszul Moszkva megkezdte leválását az amerikai fizetési rendszerről (SWIFT) és a dollárról, mint elszámolóvalutáról. Valójában Moszkva és Peking már tavaly tavasszal bejelentette, hogy több fronton is megtörni igyekszenek az amerikai dollártól való függőségüket a kétoldalú kereskedelemben és a beruházások területén. A formális együttműködés keretében az Orosz Központi Bank ezért egy éve megnyitotta első külföldi irodáját Pekingben.

Káncz Csaba jegyzete

Indítsd be az évet 1,5 millió forinttal

Ne fizess feleslegesen többet a kölcsönért, csak mert nagyobb összegre lenne szükséged. Személyi kölcsön kalkulátorunkkal megtalálod a legkedvezőbb kölcsönajánlatokat! Nézzük a törlesztőrészlet nagysága alapján, mit kínálnak a bankok, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapos futamidővel: a törlesztőrészlet-alapú rangsor szerint az egyik legkedvezőbb ajánlatot a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsöne jelenti, hiszen itt a törlesztőrészlet havonta 30 327 forint (THM: 8,17%), és csak pár forinttal kell havonta többet fizetni a Raiffeisen Bank személyi kölcsönéért, hiszen itt 30 379 forint a törlesztőrészlet (THM: 8,97%), míg a Budapest Bank Online Prémium kölcsöne havonta 32 067 forintba kerül (THM: 10,50%), az Erste Most Extra személyi kölcsön pedig 32 606 forintos törlesztőrészlet mellett igényelhető (THM: 12,35%). További ajánlatok érdekelnek? Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és találd meg a legjobb ajánlatot!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Harc a muszlim párhuzamos társadalom ellen – megalázzák a német hatóságokat

Harc a muszlim párhuzamos társadalom ellen – megalázzák a német hatóságokat

A zöld lámpa a német nagypolitikától csak most jött, holott a párhuzamosan működő muszlim bűnözői társadalom kialakulása már a 2016-os rendőri jelentésekben világosan megjelent. Noha a berlini kormányzat jó ideje azon dolgozik, hogy egy külső behatásoktól mentes, toleránsabb iszlámot alakítson ki az országban, Kölnben az európai iszlám konferencia résztvevői ezt elvetették.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?