Hirdetés

Pénzmosás vádja az ABN Amro ellen

2019. szeptember 26., 12:50

A holland ABN Amro csütörtöki bejelentése szerint a bank ellen ügyészi vizsgálat indult pénzmosás és terrorizmus finanszírozása miatt.

A bank nem tudott további részletekkel szolgálni az ügyészi vizsgálattal kapcsolatban, ám felhívta a befektetők figyelmét arra, hogy kellő gondossággal járjanak el minden esetben, ugyanis az ügyfél átvilágítás megszűnésével vált gyakorlatilag lehetővé a pénzmosásról és a terrorizmus finanszírozásáról szóló törvények megkerülése.

Az ügyészi vizsgálat bejelentését követően a holland bank részvényei azonnal 9,3 százalékkal csökkentek az amszterdami tőzsdén - írja a Financial Times internetes kiadása.

Hirdetés

Az ABN Amro ellen folyó nyomozás ugyanakkor nem az egyedüli eset; az utóbbi időben számos európai bank keveredett hasonló kétes ügyletekbe, ami rávilágít a pénzmosás elleni uniós szabályozás hiányosságaira.

A holland ügyészség tavaly 775 millió euró pénzbírságot szabott ki az ING-re, miután megállapította, hogy az ABN Amro egyik legnagyobb holland riválisának pénzkezelési gyakorlata tette lehetővé cégek számára, hogy százmilliós tételben történjen pénzmosás a pénzintézeten keresztül.

A Danske Bankkal szemben pedig egy tavaly elvégzett külön vizsgálat fedte fel, hogy mintegy 200 milliárd eurónyi orosz és volt szovjet pénz áramlott keresztül a dán bank észt fiókján.

Az ABN Amro ez év elején ugyanakkor már bejelentette, hogy 220 millió eurót fordít arra, hogy szigorítsa eljárásait a lakossági hitelezés, a hitelkártya ügyletek, valamint a kisvállalkozási hitelezés terén. Az elmúlt öt évben pedig megháromszorozta, és összességében 1400-ra növelte azon munkatársai számát, akiket a pénzügyi biztonsági szabályok betartása és betartatása miatt alkalmaznak.

Kees van Dijkhuisen, a holland pénzintézet ügyvezető igazgatója már idén júniusban bejelentette, hogy hivatali ideje lejártakor, azaz jövő áprilisban automatikusan le fog mondani. Tavaly pedig Olga Zoutendijk az ABN elnöke távozott a bank éléről azt követően, hogy az Európai Központi Bank vizsgálatot szorgalmazott a pénzintézetnél.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Kibocsátani mindenütt jó, de a legjobb otthon

Kibocsátani mindenütt jó, de a legjobb otthon

Csökkentik a felesleges bürokráciát, támogatják a bankok technológiai fejlődését és erősítik a pénzügyi szektor stabilitását is a bankok szavatoló tőke számítására vonatkozó, az eddigi prudenciális keretrendszert (CRD, CRR) módosító új változásai. A Magyar Nemzeti Bank szakértőjének szakcikkét közöljük.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 268 300 forint volt novemberben. Én ennél