5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Ott a kínai, ott volt a berlini, hamarosan pedig jön a Mexikói Nagy Fal. Trump a kampánya során is nagy hangon ígérte, majd első intézkedései közt el is indította a hatalmas projektet. De ki fog fizetni érte? Mikorra készül el, és egyáltalán: tényleg indokolt egy ekkora monstrum felhúzása? Összeszedtünk mindent, amit tudni akartál Trump faláról, de sosem merted megkérdezni.

Drogmaffia, „rossz hombrék” és persze a mérhetetlen mennyiségű illegális bevándorlás – ezek azok, amik miatt Donald Trump mindenképp szeretné egy hatalmas fallal elválasztani az Egyesült Államokat Mexikótól. Bár az új elnök nagyon sokat beszélt a tervről, konkrétumokat azonban egyelőre még meglehetősen keveset tudunk a falról. A Bloomberg elemzői összegyűjtötték azokat az információmorzsákat, amiket már többé-kevésbé biztosan tudhatunk a mexikói falról – lássuk, mik is ezek!

Vajon az űrből látszani fog?

A fal az Egyesült Államok és Mexikó határán túl is kiépül majd, a mintegy 3200 kilométer hosszúra tervezett építmény mindössze 1050 kilométeren fedi majd a tényleges országhatárt, és a táv kétharmadán a Rio Grande folyót követi majd. A tervek szerint a fal kettévág majd több nagyvárost is, így a kaliforniai San Ysidrót és a texasi El Pasót, valamint több vadrezervátumot, agrárgazdaságot, sivatagot, valamint hegyet-völgyet. A 12 méter magas betonszörnyetegen összesen 30 határvédelmi és 25 átkelőpontot építenek majd ki.

A meglévő kerítés egy szakasza Tijuanánál. Fotó: EPA/Alejandro Zepeda

Magának a falnak egy része már létezik egyébként, 1990-ben 22 kilométer drótkerítést húztak fel, majd a ma ismert – és már létező – 1050 kilométernyi szakaszt még George W. Bush építtette 2006 után. Az építkezést végül 2009-ben, az Obama kormány alatt fejezték be, igaz, a demokraták még mindig lógnak 45 kilométernyi drótkerítés kiépítésével. A betonkígyót emellett szögesdróttal és élő védelemmel erősítenék meg, továbbá néhány méterre a föld alá érne, megakadályozva az alagútásást.

Szép. De mibe kerül?

Az első számítások 8 és 40 milliárd dollár közé lövik be a költségeket, de ez attól függ, kit kérdezünk. Trump szerint 8-12 milliárdból már simán kijönne az építkezés, ráadásul ezt egyébként is Mexikóval fizettetné ki. Bár Mexikó többször is jelezte, hogy eszük ágában sincs egy szöget sem adni a falhoz, Trump mindenkit megnyugtatott: bár az adófizetők pénzét használja majd fel rá, ezt kamatostul visszaköveteli majd a déli szomszédtól. A republikánusok egyébkén 12-15 milliárdra saccolnak.

A Reuters az amerikai belbiztonsági szolgálatot kérdezte meg, ők ennek a duplájára, 21,6 milliárd dollárra becsülték az építkezési költségeket. Az MIT egyetem pusztán anyagköltséggel számolta ki, így az a mintegy 1600 kilométer, amit Trump akar felhúzni, nagyjából 27 és 40 milliárd dollár között jöhet ki. Ebben a betontól az acélig, valamint a munkások költségén át minden benne van. Arról nem is beszélve, hogy a fal sokszor magánterületen fut majd, amit az állam bár kisajátíthat, ezt valamilyen módon kompenzálnia kell, ami ismételten felfelé srófolhatja a költségeket.

Egy egész hadsereget akar feltartóztatni?

Nehéz pontosan meghatározni, hogy hányan szöknek át Mexikóból a jobb élet reményében az Egyesült Államokba. Tavaly összesen 408 870 határsértőt fogtak el, egy nagy részük azonban maguktól a határvédőktől kért menedékjogot az államokban. Az 1970-es évekhez képest jelentős csökkenés látható, a statisztika azonban nem méri, hogy egy embert hányszor csípnek el határsértés közben, arról meg egyáltalán nincs adat, hogy pontosan hányan járnak sikerrel. A határvédelem saját elmondása szerint 81 százalékos hatékonysággal fordítja vissza a határon átkelni kívánókat.

(Fotó: Wikipedia)

Az átjutók mintegy fele egyébként a Rio Grande-völgy határvédelmi szektorán belül telepszik le, de az 1998-2012-es statisztikai adatokból kiderül, hogy sokan ennél tovább is merészkednek, ebben az időszakban jelentősen megnőtt az arizonai Tucson spanyol ajkú lakossága. Ezt a területet azóta elzárták, így ma már ennél keletebbre, egészen Texasig merészkednek a bevándorlók. Ami biztos, hogy rengeteg pénzt küldenek haza, tavaly 25,7 milliárd dollárt utaltak el a bevándorlók a Mexikóban maradt családtagoknak.

Mit gondol a nép: működni fog?

Bármekkora támogatottsága is van Trumpnak, a közvélemény kutatások alapján az amerikaiak majdnem kétharmada nem kér a befalazásból. A Pew közvéleménykutató egy januári felmérésében 8 bevándorlásellenes akciót kellett rangsorolnia az embereknek, és mindössze 40 százalék gondolta úgy, hogy ez a legjobb megoldás a mexikóiak visszaszorítására. Trump egyébként bármikor elindíthatja az építkezést, a finanszírozást azonban a kongresszusnak kell megszavaznia.

Az USA és Mexikó határának egy szakasza (Wikimedia Commons)

Hatásfokát tekintve Donald Trump korábban az izraeli falat vette alapul, meglátása szerint ott ez 99,9 százalékban „felszámolta a káoszt”. Az biztos, hogy a falak építését követően mindig egy számottevő visszaesés következik az elfogott illegális bevándorlók számában, ugyanakkor megszaporodtak a „beásásos” módszerrel érkezők, 2007 és 2010 között havi egy alagutat találtak. A fal ráadásul nem tartóztathatja fel azt, akik menedékjogot kérnek az Egyesült Államokban, márpedig ma ők alkotják a beérkezők zömét. Akik pedig repülővel érkeznek az országba, azok röhögve nézhetik az alant tekergő, méregdrága falat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG