4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Nemcsak pénzügyi giga-buborékok miatt ajánlott a maximális óvatosság, hanem a térségünket is érintő geogazdasági és geopolitikai fejlemények miatt. A kereskedelmi és katonai konfliktusok kéz-a-kézben járnak, aki ezt nem látja, az semmit sem tanult a történelemből. Pompeo és Bolton nemcsak az iráni atomalku felrúgása mellett állnak, hanem egyenesen rezsimváltást akarnak látni Teheránban.

A régi tőzsdei mondás, miszerint szabadulj meg a részvényeidtől májusban és tűnj el a piacról („Sell in May and go away”), soha nem tűnt igazabbnak, mint idén. A Wall Street-en történelmi léptékben is csillagászati árazásokat látunk, miközben az amerikai gazdaság stagnál, a jegybank pedig megkezdte a kamatemelési ciklusát. A komoly negatív korrekciók előtt hagyományosan hasonló csillagállás tapasztalható.

A valódi Trump

De nemcsak pénzügyi giga-buborékok miatt ajánlott a maximális óvatosság, hanem a térségünket is érintő geogazdasági és geopolitikai fejlemények miatt is. A két európai vezető, Macron és Merkel a múlt héten üres kézzel kullogott haza Washingtonból, ahol Trump egyre inkább belelovalja magát eredeti kampányígéreteinek megvalósításába. Az amerikai elnök a transzatlanti viszonyt egy sima pénzügyi adok-kapokként kezeli és nagy ívben tesz rá, hogy milyen közös értékek tartották egybe a két kontinenst a második világháború vége óta.

Több, mint 85 évvel azután, hogy Washingtonban aláírták a Smoot-Hawley Vámtörvényt, amely világszerte elmélyítette a gazdasági depressziót, Trump és csapata újra a protekcionizmushoz fordul. Ez utóbbi természetesen hozzájárul annak a transzatlanti rendszernek a felbomlásához, amelyet éppen Washington hozott létre a második világháború végén azzal a céllal, hogy megelőzze a múlt századi világégések megismétlődését. A kereskedelmi és a katonai konfliktusok pedig kéz-a-kézben járnak, aki ezt nem látja, az semmit sem tanult a történelemből. A Fehér Ház különösen Berlin geopolitikai helyzetét ássa alá a globális kereskedelmi rendszer felrúgásával, hiszen 1950 óta az képezte a modern Németország új identitását és nyugati beágyazottságát.

Pompeo színre lép

Trump nem óhajt kompromisszumot kötni olyan kardinális és Európát közvetlenül is érintő kérdésekben, mint az iráni nukleáris megállapodás (JCPOA) és a párizsi klíma megállapodás. Az acél-, és alumíniumipari termékekre kivetett védővámokat Washington a tervek szerint május elsejétől vezette volna be az EU-val szemben, de a Fehér Ház tegnapi közleménye szerint a határidőt átmenetileg június elsejéig meghosszabbították. De nemcsak Európa él a kereskedelmi háború árnyékában, hanem Ázsia is. Nem véletlen, hogy a múlt héten Kína és Japán külügyminisztere csaknem nyolc év kihagyás után tartott gazdasági megbeszélést Tokióban. Washington kereskedelmi háborújának árnyékában a találkozó időszerű emlékeztető volt arra, hogy a két ország milyen kölcsönös függésben áll egymással, ahogy arra is, hogy mennyire számítanak az amerikai piacra.

Káncz Csaba

Washingtonban a passzátszelet a legnagyobb amerikai munkáltató, a Pentagon fújja. Ezért is rugdosta Mike Pompeo frissen kinevezett külügyminiszter múlt pénteken az európai szövetségeseket a NATO külügyminisztereinek brüsszeli találkozóján és követelt jóval nagyobb katonai kiadásokat, amelyek egy jó része természetesen az amerikai fegyvergyártóknak jelentene üzletet. Az európaiak megfenyegetése után pár órával Pompeo már a Közel-Keleten volt, ahol a szaúdi, izraeli és jordán szövetségesekkel készíti elő az új iráni szankciókat. Május 12-én – Izrael teljes egyetértésével - Trump szinte bizonyosan felrúgja a 2015-ös iráni nukleáris alkut, amely az egész térséget a háború szélére sodorja.

Trump lépésére szinte garancia új külügyminiszterének és új nemzetbiztonsági főtanácsadójának (John Bolton) a személye. Ez utóbbi éppen ezekben a napokban zilálja szét a Nemzetbiztonsági Tanácsot és hozza be azokat a neokonzervatív, háborús héjákat, akik 15 éve Irak állam szétverésével már bizonyították hozzáértésüket. Márpedig Pompeo és Bolton nemcsak az iráni atomalku felrúgása mellett áll, hanem egyenesen rezsimváltást akarnak látni Teheránban. A részvényeket és a forintot tehát tanácsos eladni, és a hagyományos biztos kikötők felé érdemes lehet elmozdulni.

Káncz Csaba jegyzete.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG