Hirdetés

Új nevek kerültek az asztalra a maratoni EU-csúcson

Wéber Balázs, 2019. július 01., 09:15

Nem bírtak dűlőre jutni éjjel a tagállami vezetők az uniós posztok elosztásáról Brüsszelben. A csúcs ma reggel folytatódott. Sajtóhírek szerint Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke új neveket dobott be, miután Frans Timmermanst, a szociáldemokraták jelöltjét az Európai Bizottság elnöki posztjára számos kormányfő – köztük Orbán Viktor – elutasította.

A journalist takes a break during a long night of negotiation at a Special European Council in Brussels, Belgium, 01 July 2019. Heads of states or governments from EU member states meet to continue discussions on the possible candidates for the heads of EU institutions, namely European Council President, President of the European Commission, High Representative of the Union for Foreign Affairs and Security Policy (Foreign Policy Chief), and President of the European Central Bank. EPA/OLIVIER HOSLET
Maratoni ülés: egy újságíró pihen az Európai Tanács épületében. EPA/OLIVIER HOSLET

Az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács ülése éjszaka félbeszakadt, ezt követően Donald Tusk, a testület elnöke egyenként egyeztetett mind a 28 tagállami vezetővel. Az ülést végül reggel hét órakor folytatták.

Új nevek az asztalon

Hirdetés

A Reuters szerint Tusk a kétoldalú tárgyalásokon újabb neveket dobott be, miután a szociáldemokrata Frans Timmermans jelölését az Európai Bizottság elnöki posztjára az Európai Néppárt és számos kormányfő (köztük Orbán Viktor) nem fogadta el.

A hírügynökség úgy tudja, hogy az Európai Tanács elnöke a következő személyek nevét vetette fel lehetséges alternatívaként: Kristalina Georgieva, a Világbank vezérigazgatója, Leo Varadkar ír kormányfő és Michel Barnier, az EU Brexit-ügyi főtárgyalója. A reakciók azonban visszafogottak voltak. (Ezek a nevek nem hivatalosan már korábban is felmerültek - a szerk.)

A rendkívüli EU-csúcsot azért kellett összehívni, mert a másfél héttel korábbi EU-csúcson a tagállamok vezetői nem tudtak megállapodni egy közös jelöltben, illetve az uniós posztok elosztásában, mint ahogy az Európai Parlament vezető frakciói sem voltak képesek erre. Az Európai Bizottság új elnökét az Európai Tanács jelöli, de az Európai Parlamentnek is meg kell szavaznia.

Fellázadtak Timmermans ellen

A mostani EU-csúcs előtt Donald Tusk ismertetett egy tervet, miszerint az Európai Tanács Frans Timmermanst jelölné az Európai Bizottság élére. Az elképzelést Angela Markel német kancellár, Emmanuel Macron francia elnök, Mark Rutte holland miniszterelnök és Pedro Sánchez spanyol kormányfő dolgozta ki az oszakai G20-csúcs keretében.

Ennek értelmében a Néppárt az Európai Bizottság mellett és az Európai Tanács elnöki posztjáról is lemondana – előbbiről a szociáldemokraták, utóbbiról a liberálisok javára –, és csupán az Európai Parlament elnöki, valamint az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője posztját kapná meg.

A Néppárt azonban fellázadt a terv ellen a csúcs előtti ülésén. Orbán Viktor miniszterelnök mellett Bojko Boriszov bolgár kormányfő, Andrej Plenkovics horvát kormányfő és Leo Varadkar ír miniszterelnök is jelezte, hogy nem fogadja el a jelölést.

Lengyelország, Csehország és Szlovákia szintén fenntartásokkal fogadta Merkelék kompromisszumos javaslatát.

Webert sem fogadták el

A májusi EP-választásokat a Néppárt nyerte meg a szociáldemokraták előtt, ugyanakkor mindkét pártcsalád támogatottsága jelentősen csökkent.

A Néppárt Manfred Webert indította csúcsjelöltként, azaz őt szeretné (vagy szerette volna) az Európai Bizottság élén látni, tizenegy állam- és kormányfő (köztük Orbán Viktor) azonban őt sem támogatja – tehát továbbra is teljes a patthelyzet.

UPDATE:

Megint felfüggesztették az EU-csúcsot, holnap folytatják.

Háttéranyagunk a témában: Megfúrnák az EU egyik legdemokratikusabb vívmányát. Videókommentárunk a korábbi EU-csúcs után:

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Koronavírus: nagyon kicsi az esélye, hogy Magyarország megússza

Koronavírus: nagyon kicsi az esélye, hogy Magyarország megússza

Megvan az első magyar beteg: a Japán partjainál veszteglő Diamond Princess hajó egyik magyar utasánál mutatták ki a fertőzést. Most kezd igazán terjedni Európában a koronavírus, Olaszországban városokat helyeztek karantén alá, és a világ más részein is súlyosbodik a helyzet. A lapunknak nyilatkozó vírusszakértő szerint nagy esély van rá, hogy Magyarországot is eléri a kór, pánikolnunk azonban nem szabad.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?