6p
Szerbia és Horvátország lezárta, Szlovákia viszont részben megnyitotta a határokat. Olaszország Kínát is megelőzte a halálos áldozatok számát tekintve. A távol-keleti országban bocsánatot kértek a vírusra figyelmeztető, később elhunyt orvos hozzátartozóitól. Az Egyesült Államokban 1000 milliárd dolláros mentőcsomagot dolgoztak ki. Nemzetközi koronavírus hírösszefoglalónk következik.
Nincsenek mindig otthon: fiatalok egy milánói parkban 2020. március 19-én. EPA/MATTEO CORNER


Szerbia: lezárta a határokat

Ma reggel nyolc órától Szerbia - állampolgárságtól és az átkelőhely típusától függetlenül - valamennyi határátkelőhelyét lezárta a belépő személyforgalom előtt a koronavírus-járvány miatt - közölte a rendőrség a honlapján.

A teherforgalom átléptetése viszont Röszke autópálya-, Tompa közúti, Kelebia vasúti és Szeged folyami határátkelőhelyeken továbbra is folyamatos marad.

Eközben Szlovénia kijárási korlátozásokat jelentett be, és Horvátország is újabb szigorításokat vezetett be: csütörtöktől részleges boltzár lépett életbe, és betiltották a nyilvános rendezvényeket, valamint lezárták a határokat a külföldiek előtt.

Nyitva a szlovák határ

A szlovák és a magyar hatóságok ugyanakkor újra megnyitották a komáromi határátkelőt a két ország állampolgárai számára, így nem kell mintegy száz kilométert kerülniük a térségben élőknek - jelentette be Szijjártó Péter az MTI szerint.

A külgazdasági és külügyminiszter tegnap videokonferencián egyeztetett osztrák, cseh és szlovák hivatali kollégáival, és kezdeményezte Miroslav Lajcak szlovák külügyminiszternél a határátkelő újbóli megnyitását.

Olaszország megelőzte Kínát

Az európai fertőzés gócpontjában, Olaszországban egy nap alatt 427-tel 3405-re emelkedett a koronavírus-fertőzés áldozatainak száma, a diagnosztizált fertőzöttek száma pedig 4480-nal összesen 41 ezerre nőtt.

A dél-európai államban tehát már több áldozatot követelt a járvány, mint az eddigi világelső Kínában.

A gyógyultak száma 4440-re nőtt.

A jelenlegi 33 190 betegből több mint 14 ezer van házi karanténban. A kórházban kezeltek nyolc százaléka fekszik intenzív osztályon.

Kína: bocsánatot kértek az orvostól

A távol-keleti országban már korábban véget ért a járvány – legalábbis a hivatalos közlések szerint –, a közép-kínai Vuhanból, ahonnan a fertőzés tavaly év végén elindult, a hét közepén már egyetlen új esetet sem jelentettek. Erre még nem volt példa a válság kitörése óta.

A vuhani rendőrség pedig bocsánatot kért a  vírusra elsők között figyelmeztető helyi orvos, Li Ven-liang előállítása miatt, aki később belehalt a fertőzésbe.

A CGTN kínai nemzetközi hírcsatorna szerint a rendőrsége az "ügy helytelen kezelése miatt" kért bocsánatot a orvos hozzátartozóitól; egyúttal visszavonták a vele aláíratott dokumentumot. Korábbi híradások szerint az őt előállítókat lefokozással büntették, illetve egyeseket megrovásban részesítettek. A kínai hatóságok emellett kártérítést nyújtottak az orvos családjának.

Li Wenliang már tavaly decemberben figyelmeztette a koronavírus kitörésének veszélyeire kollégáit. Kezdetben hét betegnél fedezte fel a vírust, amelyről azt mondta, hogy a 2003-ban világjárványhoz vezető SARS-vírusra hasonlít.

December végén pedig azt javasolta kollégáinak egy chatcsoportban, hogy viseljenek védőruhát a megfertőződés elkerülése érdekében.

Zárlat Kaliforniában

Zárlat alatt van egész Kalifornia helyi idő szerint péntek éjféltől a koronavírus terjedése miatt, senki nem hagyhatja el az otthonát - rendelte el Gavin Newsom, a nyugati parti tagállam kormányzója az MTI szerint.

Az Egyesült Államokban Kalifornia az első tagállam, ahol ilyen szigorú korlátozást vezettek be. Több mint 40 millió kaliforniainak otthon kell maradnia.

Azt  nem közölték, hogy a rendelet meddig marad érvényben.

A kormányzó szerint legalább 19-20 ezer megbetegedésre lehet számítani. Elemzők szerint azonban ennél akár még jóval többen is megfertőződhetnek, hiszen egyedül Los Angelesben mintegy 60 ezer hajléktalan él az utcán.

Az állam területén csakis az élelmiszerboltok, a patikák, a benzinkutak és a bankok maradhatnak nyitva, korlátozott idősávban. Emellett tovább dolgoznak a rendőrök és a kormányzati feladatokat ellátó hivatalok.

Több mint ezer fertőzés

Kalifornia egyike azoknak az amerikai tagállamoknak, amelyeket a legjobban sújt az új típusú koronavírus terjedése. Csütörtök esti adatok szerint 1040 fertőzést diagnosztizáltak, és 19 halálos áldozatot követelt a kór.

Az északnyugati Washington államban több mint 1300 fertőzést tartanak nyilván.

A legrosszabb helyzetben a keleti parti New York állam van: ott több mint 5200 vírusteszt bizonyult pozitívnak.

1000 milliárdos csomag

Eközben az amerikai republikánus beterjesztették a szenátusban a mintegy 1000 milliárd dolláros gazdaságélénkítő tervet, amely a járvány miatti gazdasági visszaesés következményeit próbálja enyhíteni.

Mitch McConnell, a republikánusok szenátusi frakcióvezetője sürgetőnek mondta a helyzetet, és idézte a hivatalos adatokat:

egyetlen hét alatt 70 ezer ember veszítette el a munkáját az Egyesült Államokban a járvány miatt előállt gazdasági helyzetben.

Amennyiben a szenátusban elfogadják a tervezetet, a demokrata többségű képviselőháznak is meg kell azt szavaznia.

1200 dolláros csekkek

A terv elsősorban a kisvállalkozások és a munkavállalók megsegítését célozza, és magában foglalja azt a "csekkpolitikát", amelyet a napokban többször említett Donald Trump amerikai elnök is. Ennek értelmében a felnőtt amerikai állampolgárok egyszeri csekket kapnának napi gondjaik enyhítésére.

A csütörtökön este nyilvánosságra hozott javaslatból kiderül: minden jogosult felnőttnek 1200 dolláros (csaknem 400 ezer forintos) csekket kézbesítenének, s gyermekenként további 500 dollár (165 ezer forint) járna.

Nem mindenki kapna azonban azonos összeget, és egyesek egyáltalán nem részesülnének a segítségben.

A juttatást a jövedelemtől tennék függővé: az egyénenként évi 99 ezer dollárnál, családonként pedig évi 198 ezernél magasabb bevétellel rendelkezők egyáltalán nem számíthatnak rá.

A vállalkozásokat a republikánus javaslat azzal segítené, hogy engedélyezné mind a munkabérek után fizetendő adók, mind a társasági adók befizetésének elhalasztását.

10 ezer halott, 86 ezer gyógyult

A fertőzöttek száma ma reggelre 244 ezerre, a halálesetek száma 10 ezerre nőtt – derül ki a Johns Hopkins Egyetem legfrissebb adataiból. Mintegy 86 ezer ember ugyanakkor már meggyógyult.

A vírusfertőzést 160 országban és területen mutatták ki. A diagnosztizált esetek száma azonban nem tükrözi pontosan a valóságot, például azért nem, mert egyes országokban többé-kevésbé korlátozott az elvégzendő tesztek száma.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ragaszkodik az oroszokhoz a világelső amerikai cég
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 16:16
Az Egyesült Államok legismertebb márkái látványosan hagyták el Oroszországot az Ukrajna ellen indított agresszió után, ám jóval több cég ragaszkodik ottani vagyonához, mint ahányan távoztak.
Makro / Külgazdaság Több mint 251 billió forintot költöttek egymásra a cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 15:31
Hosszas stagnálás után meredeken emelkedett a globális vállalati szektor által bejelentett kiugró értékű egyesülési és felvásárlási ügyletek (M&A) összértéke az idei első negyedévben.
Makro / Külgazdaság Putyin kinyitotta a kiskaput
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 11:33
Oroszország lehetetlenné tette annak az ellenőrző testületnek a működését, amely rajta tartotta a szemét Észak-Koreán. Phenjan így nagyobb esélyt kapott sötét húzásai lebonyolítására.
Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG