4p
A brit Brexit-ügyi minisztérium jelenlegi állapota jól tükrözi London teljes fejetlenségét az EU-s kiválással kapcsolatban. Washington támogatásáról biztosította Londont egy nagyszabású kétoldalú kereskedelmi szerződés megkötéséhez a brit kiválás után. Ennek viszont az az ára, hogy London nem sodródik közel Pekinghez.
Theresa May brit miniszterelnök a Downing Street 10-nél. (Kép forrása: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA)

19 hónap telt el a Brexit népszavazás óta, de a londoni kormány és a kormányzó párt belharcokba süllyedve még mindig képtelen felmutatni egy olyan világos nemzet-stratégiát, amelyet mind az ország lakóiak többsége, mind az európai partnerek elfogadnának. Valóban, maga a Brexit önsorsrontó ötlete is sokkal inkább tükrözte a brit konzervatívok belharcait, mint a brit kormány az ország javára tett javaslatát. Theresa May miniszterelnök 2016 júliusi hatalomra kerülésének egyik első lépése volt a Brexit-minisztérium (Department for Exiting the EU) felállítása. Ez a minisztérium jelenlegi állapotában már önmagában tükrözi a Brexitet körülvevő teljes fejetlenséget Londonban: a 600 fősre tervezett intézményt havonta átlagosan másfél tucat alkalmazottja hagyja faképnél, és bár jelenleg 143 pozícióra keresnek embert, azt lasszóval sem tudnak fogni.

Mi lesz a kereskedelmi szerződésekkel?

May és 50 fős üzleti delegációjának három napos látogatása Kínába január végén azt a célt szolgálta, hogy kínai befektetéseket csábítson az Egyesült Királyságba és egy új kereskedelmi szerződést kössön Pekinggel, mivel jövő márciusban London kiválik az EU-ból. A miniszterelnök elmondta a kínai állami TV-nek, hogy London nyitott akar lenni a külvilágra és meg akarja erősíteni kapcsolatait szerte a világban. Azt nem tette hozzá, hogy amíg a brit exportnak csupán 3.1 százaléka ment Kínába 2016-ban, addig a válófélben lévő EU-ba a teljes brit export 43 százaléka. Liam Fox kereskedelmi miniszternek a kínai látogatás után be kellett vallania, hogy fogalma sincsen, mikor lesz képes London kereskedelmi szerződést kötni Pekinggel.

David Cameron korábbi miniszterelnök 2015 márciusában – ellenszegülve Washingtonnak és saját biztonsági apparátusának – első nyugati országként csatlakozott a Peking által alapított Ázsiai Infrastruktúra Befektetési Bankhoz (AIIB), amelyet a kínaiak a Világbank egyik ellenpólusának szánták. Cserébe Peking megnyitotta Londonban az első kínai külföldi pénzügyi központját, amely jüanban leszámítolt kínai államadóssággal kereskedik. Tavaly decemberben pedig Philip Hammond pénzügyminiszter 1 milliárd dolláros befektetési alapról állapodott meg Pekingben az „Egy Övezet Egy Út” (OBOR) kínai infrastrukturális és geopolitikai projekt támogatására.

Washington piros lámpája

Káncz Csaba

De az OBOR-nak komoly geopolitikai vetületei vannak, amely sérti Washington érdekeit, ezt pedig London sem hagyhatja figyelmen kívül. May pekingi látogatása előtt találkozott az amerikai elnökkel Davosban, aki Washington támogatásáról biztosította egy nagyszabású kereskedelmi szerződés megkötéséhez a brit kiválás után. Ennek viszont az az ára, hogy London nem sodródik közel Pekinghez.

A félreértések elkerülése végett May pekingi látogatására időzítve Mike Pompeo CIA vezér interjút adott a BBC-nek, amelyben kifejtette, hogy a kínaiak komoly erőfeszítéseket tesznek az amerikai kereskedelmi információk ellopására és behatolnak nyugati iskolákba is. Londonban megértették az üzenetet és a brit miniszterelnök Pekingben nem írta alá az egyetértési nyilatkozatot (MOU) az OBOR-ral kapcsolatban. Bár számos keleti EU tagállam már csatlakozott az OBOR-hoz, ezt eddig sem Brüsszel, sem Berlin, sem Párizs nem tette meg. Washington és Nyugat-Európa attól tart, hogy az OBOR építése során Kína a saját cégeit preferálja és az eurázsiai tengely mentén erősítené meg geostratégiai érdekeit.

Káncz Csaba jegyzete.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG