2p
Az MKB tulajdonosa, a BayernLB a második félévben még tetemes leírásokra kényszerül a szeptemberben lezárni tervezett MKB-tranzakció miatt – derül ki a cég közleményéből. Az első félévben az MKB egyébként durván veszteséges volt.

Idén az első félévben 311 millió euró (mintegy 98 milliárd forint) volt az MKB vesztesége anyavállalata, a BayernLB jelentése szerint. Ez több mint háromszorosa az egy évvel korábbi 94 millió eurós mínusznak. Ennek ellenére a bankcsoport nyereséges volt a félév során, adózás előtt 527 millió eurós eredményt ért el.

A második félévben azonban várhatóan nem fog. A jelentések szerint szeptemberre tervezik a tranzakció lezárását, amelynek során az MKB-t a Magyar Államnak értékesítik, mindössze 17 milliárd forintért. A tetejébe pedig 270 millió euró (mintegy 85 milliárd forint) követelést is elengednek, vagyis lényegében még az eladó fizet a vevőnek azért, hogy megszabadítja a durva veszteségforrástól. (Korábban erről itt és itt tudósítottunk.)

Ez még valószínűleg nem lenne elég ahhoz, hogy a BayernLB-t veszteségbe taszítsa a nyereséges alaptevékenysége mellett. A jelentés szerint azonban a második félévben még egy 500 millió eurós tételt is le fognak írni az MKB konszolidációs körből való kikerülése miatt. („Entkonsolidierungseffekt”, vélhetően az MKB könyv szerinti értékének és az eladási árnak a különbözetéről lehet szó.)

Így a második félévben 770 millió eurós veszteséget okozott az MKB a bajoroknak, még ha ennek egy része látszólag számviteli is, a bukás valódi. Ahogy írják 311 milliós első féléves veszteség is „terhelte a BayernLB mérlegét”, így a teljes idei veszteség már 1,081 milliárd euró, azaz 339 milliárd forint körül van. A korábbi tőkeemelésekkel, tőkepótlásokkal együtt pedig a végső számla valójában ennél jóval magasabb lehet.

A bajor bank jelentése ugyanakkor megemlíti, hogy az MKB eladásával jelentős értékű saját tőke szabadul fel, amelyet eddig a kockázatok fedezetére tartalékoltak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Fontos bejelentést tett az amerikai hadsereg Gázában
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 15:58
Az éhező lakosság számára jelentős segítség lesz.
Pénzügyi szektor Eldőlt egy fontos európai intézmény vezérének sorsa
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 13:31
Újraválasztották.
Pénzügyi szektor Valakik szépen meghitelezték az Orbán-kormányt
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 12:16
A meghirdetett mennyiségnél 52,5 milliárd forinttal nagyobb összegben, 82,5 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket csökkenő átlaghozamok mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
Pénzügyi szektor Sprintelni fog a pénzváltóhoz, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 07:17
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Új nagybank született Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. május 14. 17:20
A Gránit Bank 19 milliárd forintos adózott eredménnyel, konszolidált szinten 21,6 milliárd forintos nyereséggel zárta a tavalyi évet, a mérlegfőösszeg alapján pedig mára Magyarország nyolcadik legnagyobb univerzális bankjává vált - közölte a pénzintézet.
Pénzügyi szektor Új korszak jöhet a bankkártyázásban: levadásszák a rosszalkodókat
Buksza blog | 2024. május 14. 08:22
Profilozó mesterséges intelligencia kapja el a bankkártyatolvajokat. 
Pénzügyi szektor Lízingpiac: az autóknál kitart a lendület, de a kulcságazat gyengélkedik
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 12:54
Jól alakultak a magyar lízingpiac első negyedéves eredményei, de kettősség is látható.
Pénzügyi szektor Felpörgött a lakossági hitelezés az Ersténél
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 12:14
Újra beindult a lakossági hitelezés az Ersténél. Az első negyedévben lakáshitelből az előző év azonos időszakához képest a két és félszeresére nőtt az újonnan kihelyezett hitelek állománya. 
Pénzügyi szektor Tízezrek menekítik a millióikat az adó elől
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 10:28
Az idei első negyedévben csaknem 33 ezer tartós befektetési számlát (TBSZ) nyitottak a magyarok, ami azt mutatja, hogy az állampapírpiacról kivett százmilliárdok hozamára továbbra sem akarnak adót fizetni a kisbefektetők.
Pénzügyi szektor Nem hisz a szemének, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 07:29
Kevéssé változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben: 0,2 százalékkal gyengült a forint az euró és a dollár ellenében, szinte változatlanul áll a svájci frankkal szemben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG