4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Ahogy az várható volt, elsősorban a hitelbiztosítéki nyilvántartáshoz kapcsolódó szabályozási csúszás miatt éreznek bizonytalanságot a hazai hitelintézetek az új Ptk. szabályozásával, ezen felül úgy érzik, zökkenőmentesen sikerült az új szabályozás átvétele.

A hazai bankok saját megítélésük szerint jól állnak az új Polgári Törvényköny (Ptk.) szabályainak alkalmazásával. Amit saját kútfőből meg lehetett lépni, azt értékelésük szerint megtették, az új rendelkezéseket átvezették a szerződéseken, szerződésmintákon, dokumentumokon, a belső szabályzatokon és a rendszereken. Az új Ptk. 2014. március 15-i hatálybalépését megelőzően a bankok rendben meghirdették üzletszabályzataik módosítását is.

Előre készültek

A CIB-nél külön is felhívták a figyelmet arra, hogy annak érdekében, hogy az új Ptk. okozta változásokat minél hatékonyabban át tudják ültetni a folyamataikba, már a Ptk. hatálybalépését megelőzően igyekeztek megoldásokat keresni az új jogszabályi változásokra: ennek során például egyes jogszabályi rendelkezések helyes értelmezése kapcsán állásfoglalást kértek a jogalkotótól. Általános problémaként a pénzintézetek egyetlen területet, a hitelbiztosítékkal kapcsolatos részletszabályozás csúszását jelölték meg, mint olyan gondot, amely miatt több társaságnál – így a CIB-nél is - átmeneti intézkedéseket kellett életbe léptetni.

A K&H-nál ezzel kapcsolatban arra emlékeztetettek, hogy a hatályba lépett KIM-rendelet még mindig csak átmeneti megvalósulást jelez, így a törvény által megkívánt hitelbiztosítéki nyilvántartási rendszer ma még nem létezik. A banknál ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a hitelbiztosítéki rendszer problémája ellenére sem okozhat gondot nekik, hogy az MNB a korábbi 50 százalék helyett 100 százalékos értékpapír-fedezetet kér a banktól az NHP-hitelek mögé, hiszen ezt a feltételt minden további nélkül tudják biztosítani. (Ahogy korábbi cikkünkben írtuk, ez főleg a kisebb hitelintézeteknél és kiváltképp a takarékszövetkezeteknél nehezíti meg az NHP II. kihelyezéseket.)

Technikai feltételek is hiányoznak

Az UniCredit szakértői a hbny-regisztráció technikai kivitelezésében (pl. az ügyfelek elektronikus aláírásának hiányában) látnak gondokat. Emellett több hitelintézet is jelezte, hogy az ügyfelek számára sem ismert, hogy a korábbi biztosítéki engedményezés megszűnt és helyébe lépő követelés-zálogjog kezelés lép.

Az MKB-nál mindehhez hozzátették: fontos a megfelelő figyelemfelhívás, hiszen a fogyasztókkal kötött biztosítéki szerződésekkel szemben az új Ptk. szigorúbb követelményeket támaszt, amelyek az esetleges igényérvényesítések során fognak élesben vizsgázni. A bank közlése szerint a minél teljesebb ügyféltájékoztatás jegyében a számítástechnikai rendszert is megfelelően átalakították, így az ügyfelek a számlakivonataikban értesülhetnek arról, ha adott ügylet biztosítékául óvadéki jogot alapítottak az ügyfél számláján.

Az átállás komoly feladat volt – árulták el a CIB-nél -, hiszen a biztosítéki célú vételi jogi, illetve -engedményezési szerződések  kivezetésre kerültek, s ezzel párhuzamosan olyan termékek átalakítására került sor, amelyeknek alapvető elemei voltak ezen szerződések.

Határidős ügylet előre meghatározott elszámolóárral?

Orvoslandó gondok azért továbbra is akadnak. Az MKB értékelése szerint annak ellenére, hogy az új ptk. a civiljog általános kódexe, a mindennapi banki működési szabályokra nincs figyelemmel annak ellenére, hogy egyes benne foglalt jogintézmények pénzügyi intézményekre szabottak. A bank szerint komoly értelmezési problémákat vet fel a jövőben a betéten alapított óvadék mint biztosíték kérdése, vagy épp az, hogy a treasury szolgáltatások kapcsán lényegében lehetetlen teljesíteni azt a kikötést, hogy a biztosítéki szerződésekben már a szerződéskötéskor ki kell jelölni a banki követelés mértékét, amelynek biztosítékaként pl. az óvadékba adott pénzösszeg szolgál.

A Budapest Bank és a CIB szerint további pontosításra lenne szükség annak érdekében is, hogy természetes személyek számlája, illetve az itt elhelyezett betétek óvadékként használhatóak legyenek. A felvetett problémákra a K&H meglátása szerint valószínűleg a Bankszövetségen keresztül fognak a bankok javaslatot tenni. Az igazi tapasztalatokat ugyanakkor a bank szerint évek múlva az új Ptk. alapján álló bírósági gyakorlat tükrében lehet majd leszűrni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Kiderült, mire számít az Erste
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 10:25
A hitelállomány stagnálása mellett a betéteknél növekedést ért el az Erste Csoport. 
Pénzügyi szektor Huszonnégymilliárd forint osztalékot fizet az MBH Bank
Privátbankár.hu | 2024. április 29. 16:47
Rendkívül sikeresnek tartja első évét a társaság.
Pénzügyi szektor Hatalmas osztalékot fizet az OTP és nagy uniós felvásárlásra készül a bank
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:17
Vételi ajánlatot tettek az egyik uniós országban.
Pénzügyi szektor Elkerekedik a szeme, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 07:25
Minimálisan gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Az MNB szigorú szemével ráncba szedte a gyorskölcsönzőket
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:44
Hatékony, „puha" eszközök bevetésével az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta.
Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG