Hirdetés

Álmainkban Amerika visszainteget – nézzük azonban a mai valóságot!

Csabai Károly, 2019. május 14., 11:05

Az USA és Kína között egyre hevesebb kereskedelmi háború mellett csak az Apple és a Bayer bírságai, a lassan lecsengő vállalati gyorsjelentések és az OTP-, valamint a Richter-részvények növekvő, illetve csökkenő célárai tudják a befektetők figyelmét felkelteni


Nem díjazták a piacok, hogy a kínaiak 60 milliárd dolláros riposztot adtak az amerikaik pénteki, 200 milliárd dollár értékű ázsiai terméket érintő importvám-emelésére. Az amerikai tőzsdeindexek közül a Dow Jones és az S&P 500 közel 2,5, míg a Nasdaq több mint 3 százalékos veszteséggel zárt hétfőn, az ázsiaiak közül a japán Nikkei csaknem 1, a kínai Hang Seng pedig 1,5 százalék körüli mínuszban állt kedd reggel, míg a másik kínai barométer, a Shanghai Composite oldalazott. Míg Európa azonban ma már korrigálni látszik,addig Budapesten is a mai borús, esős hangulatban folyik a kereskedés.

Az olajárak az Egyesült Arab Emírségek partjainál történt olajtankerek elleni hétfői fegyveres támadásra még felfelé indultak, ám a kereskedelmi feszültségek fokozódására fordítottak az irányon, s kedd reggel a WTI 61,2 dolláron, a Brent pedig 70,5 dolláron tanyázott. Az arany 1300 dollár körül ingadozik, míg a forint az euróval szemben már napok óta lecövekelt a 324-es szintnél.

Lássuk, mi mozgathatja ma a piacokat.

1. USA-Kína 265. fejezet

Hirdetés

Ha ez a szám talán túlzás is, az kétségtelen, hogy a piacok feszülten várják az immár több mint egy éve tartó kereskedelmi háborús sorozat következő epizódját. Mindenekelőtt azt, hogy „Tweetes” Trump beváltja-e és ha igen, mikor a legújabb üzenetében kilátásba helyezett fenyegetést, miszerint az Egyesült Államok olyan drágává teszi az üzletelést Kínával, hogy annak cégei kénytelenek lesznek kivonulni. Ám egyelőre inkább annak van nagyobb valószínűsége, hogy az amerikaiak további 300 milliárd dollár értékű kínai áru vámját is 10-ről 25 százalékra emelik. Hogy ezek után milyen hangulatban találkozik majd júniusban Japánban, a G20-as csúcstalálkozón Donald Trump Hisz Csin-pinggel, az kérdéses.

Eközben az európai befektetők még úgy tűnik, nem foglalkoznak azzal a, szintén Trump felől érkező fenyegetéssel, hogy az amerikaiak első embere május 18-áig akár 20 milliárd eurós védővámot vethet ki az uniós járműiparra.

2. Beperelt részvénykibocsátók

Ha szűken, 5-4 arányban is, de a Legfelsőbb Bíróság engedélyezte, hogy az iPhone vásárlói pert indítsanak az Apple-lel szemben, miután az véleményük szerint visszaélt a monopolhelyzetével az Apple Store-ban. Az amerikai megacég által használt 30 százalékos jutalék ugyanis aránytalanul magas. Ha az Apple elbukja a pert, akkor az Equilor Befektetési Zrt. szerint több százmillió dolláros kártérítésre és az ominózus jutalékmérték csökkentésére is kötelezhetik. Mivel ez megnehezíthetné a cég azon stratégiai céljának megvalósítását, hogy nagyobb hangsúlyt fektessen a szolgáltatásokra, nem csoda, hogy az Apple részvényei jelentősen, csaknem 6 százalékkal estek tegnap, amire persze a kereskedelmi háború eszkalálódása is rátett egy lapáttal.

A Bayer pedig már el is vérzett a bíróságon, amely újabb 2 milliárd dollárra büntette. A német gyógyszergyártót egy kaliforniai házaspár perelte be, miután kimutathatóan azért lettek rákosak, mert három évtizeden át használták a Bayer Roundup nevű gyomirtóját. Ez a legnagyobb idei bírság az USA-ban, egyszersmind minden idők 8. legvaskosabb tétele, amit egy termékkel kapcsolatos kár miatt megítéltek. Már ha jogerőssé válik az ítélet, a Bayer ugyanis jelezte, azt megfellebbezi, arra hivatkozva, hogy az amerikai környezetvédelmi hatóság szerint a glifozát alapú termékek biztonságosak, nem okoznak rákot.

3. Német vállalati gyorsjelentések

Az Allianz biztosító a vártnál jobb negyedéves árbevételi és eredmény-számokkal rukkolt elő, s megerősítette, 11-12 milliárd euró közötti operatív tevékenységből származó profitot vár az idén.

A Thyssenkrupp is pozitív meglepetést okozott, annak ellenére, hogy működését a felvonóval foglalkozó divíziója magas anyagköltségei, és az ipari megoldások divíziója alacsony marzsai nehezítették. A cég már korábban jelezte, hogy a gazdasági lassulás és a jelenlegi tőkepiaci környezet miatt egyelőre eláll attól a tervétől, hogy két részre szakad, s a legértékesebb, felvonókkal foglalkozó divízióját bevezeti a tőzsdére. Ráadásul az EU keresztbe tehet az indiai Tata-val való közös acélipari vállalat létrehozásának. S ha ez még nem elég, a cég az idén nettó veszteségre számít.

A Merck bevételeit az oltóanyagok és a rák kezelését célzó gyógyszerek értékesítése, valamint kínai eladásai közel 60 százalékos bővülése hízlalta jobban a piaci várakozásnál. Bár az adó- és kamatfizetés, valamint értékcsökkenési leírás előtti eredménye (ebitda) alacsonyabb lett az előző év azonos időszakénál, a menedzsment éves alapon továbbra is 6-10 százalékos ebitda-, s mellette 5-7 százalékos árbevétel-növekedésre számít.

4. Változó hazai blue-chip célárak

A HSBC-t annyira meggyőzte az OTP Bank első negyedéves, valóban kedvező eredménysora és bíztató kilátásai, hogy megítélése szerint a kedd délelőtt 12 400 forint körül forgó bankrészvények árfolyama 2020 májusában 15 300 lehet, szemben az addigi 14 500-as várakozásával.

A Richter menedzsmentje romló előrejelzését reagálhatta le a JP Morgan és a Jefferies is azzal, hogy a gyógyszerpapírok célárát az előbbi 6410 forintról 6150-re, míg az utóbbi 5570 forintról 4460-ra szállította le.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

A forint és a céges gyorsjelentések a fókuszban az amerikai tőzsdei szünnapon

A forint és a céges gyorsjelentések a fókuszban az amerikai tőzsdei szünnapon

Dacára a világgazdaságban meglévő kockázatoknak, a tőzsdék egyelőre állják a sarat. Az amerikait és az európait a vállalati gyorsjelentések húzzák, a kínai pedig abba kapaszkodik, hogy a koronavírussal leginkább fertőzött tartományán kívül végre csökkent a megbetegedések száma. Nyugodtnak tűnik a forint piaca is, kérdés, ez így is marad-e.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 268 300 forint volt novemberben. Én ennél