Hirdetés
Hirdetés

Az évezred befektetése vagy gigalufi? Egymillió forintnál is többet ér egyetlen bitcoin

Gáspár András, 2017. augusztus 14., 14:32
Cimkék
bitcoin
, kriptopénz

Nem viselte meg a szakítás a világ első számú kriptopénzét: a bitcoin a hétvégén tovább rakétázott, átlépte a 4000, majd a 4200 dolláros árfolyamot is - ez azt jelenti, hogy egyetlen egységéért már több mint egymillió forintot kell adni. Bár a skálázási probléma megoldásának kérdése megosztotta a fejlesztőket, úgy tűnik, a piac elhiszi

Története során először lépte át a 4000 dollárt a bitcoin árfolyama. Vasárnap 4200 dollár fölött is járt az árfolyam, hétfőn délelőtt 4150 körül mozgott a jegyzés - ez egyrészt azt jelenti, hogy péntekhez képest jó 15 százalékos az erősödés, másrészt pedig az, hogy forintban mérve átszakadt az egymilliós álomhatár. Igen, a kriptodeviza egyetlen egysége jelenleg egymillió forintnál is többet ér.

A népszerűség átka

Az aktuális erősödési hullám hátterében egy nemrég bejelentett fejlesztés áll, amely a bitcoin-tranzakciók felgyorsítását célozza. Végső soron ennek a célja az, hogy elősegítse a bitcoin további használatának Ez volt az a vitatott fejlesztés, ami megosztotta a bitcoin-közösséget - olyannyira, hogy a kriptovaluta története itt ketté is vált, létrejött a Bitcoin Cash (BCash, BCC) elnevezésű verzió.

Hirdetés

A nem egyszerű technikai hátteret talán úgy foglalhatnánk össze és egyszerűsíthetnénk le a végletekig: a népszerűség átka utolérte a bitcoint. Eredetileg csak másodpercenként hét tranzakciót tesz lehetővé a bitcoin mögötti rendszer, ami azonban az egyre növekvő népszerűség mellett már kevésnek bizonyul. A bitcoin mögött álló fejlesztők nem értettek egyet abban, hogy hogyan és milyen mértékben oldják meg a skálázási problémát, hogyan gyorsítsák a tranzakciókat.

Az egyik irány a bitcoin jelenleg 1 megabájtra maximált blokkméretének jelentős növelésére irányult - végül nem megegyezés született a közös fejlesztési irányról, hanem az ezt az irányt támogató fejlesztők létrehoztak egy új kriptovalutát, a BCash-t, ami már 8 megabájtos blokkméretével elméletileg jóval több tranzakciót tesz lehetővé adott idő alatt, mint az eredeti bitcoin.

Jól jött ki a válásból a bitcoin

Közben persze az eredeti bitcoint is fejlesztették a tranzakciók felgyorsítása érdekében, a hangsúlyt itt azonban nem a blokkméret növelésére tették - még ha egyébként a közeljövőben erre is sor kerül (de csak dupláznak, nem nyolcszoroznak). A szétválás okozott némi aggodalmat a piacon, de ez után is stabil maradt az eredeti bitcoin árfolyama, sőt elkezdett újabb csúcsokat dönteni - úgy tűnik, a felhasználók díjazzák azt a fejlesztési irányt, amit választottak.

A bitcoin felosztása mindenesetre jól jelzi azt a növekvő igényt, ami a virtuális devizák iránt mutatkozik a világban. Rendkívül vonzó az a decentralizált érvényesítési-ellenőrzési folyamat, amelyek mind a hackerektől, mind pedig a világ kormányainak ellenőrzésétől megvédi a használókat. (Nem véletlen, hogy a zsarolóvírusok készítői is bitcoinban kérik a váltságdíjat a túszul ejtett adatok feloldásáért cserébe...)

Japán az elsők között fogadta el fizetési eszközként a bitcoint, egyre több helyen lehet használni - az úgynevezett kapszula-hotelekben gyakori az ilyen tábla. EPA / Franck Robichon
Japán az elsők között fogadta el fizetési eszközként a bitcoint, egyre több helyen lehet használni - az úgynevezett kapszula-hotelekben gyakori az ilyen tábla. EPA / Franck Robichon

Ahhoz, hogy a bitcoin még inkább elterjedjen, arra lenne szükség, hogy a tranzakciók érdemben felgyorsuljanak, valahogy megoldják a skálázási problémát - erre a mostani fejlesztés pedig csak részben ad választ. Úgy tűnik azonban, hogy ez is elég volt ahhoz, hogy újabb álomhatárt törjön át a jegyzés.

Meddig mehet még?

Érdemes megnézni az elmúlt egy év árfolyamchartját:

Hogy meddig mehet tovább az árfolyam, azt persze továbbra is csak találgatják a szakértők - nehéz ráhúzni a modelleket egy olyan piaci termékre, ami korábban nem is létezett. Szakértők most arra hívják fel a figyelmet, hogy a mostani erősödés más, mint a korábbiak: nem csak valamiféle spekuláció hajtja a jegyzést, hanem a bitcoin-ökoszisztéma is egyre erősödik. Egyre több helyen lehet használni a kriptopénzt - a mostani fejlesztések is a további elterjesztés elősegítését szolgálják. Egyre több szabályozó testület foglalkozik a bitcoinnal, és a befektetők is egyre többet tudnak meg róla, egyre jobban megismerik a bitcoint mint befektetési lehetőséget - kérdés, hogy az év elejéhez képest bekövetkezett 300 százalékos árfolyam-emelkedés vonzza vagy éppen hogy elijeszti a profikat.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Nagy fordulat az egészségügyben - hamarosan már nem lesznek igazi betegek?

Nagy fordulat az egészségügyben - hamarosan már nem lesznek igazi betegek?

Évente átlagosan 4,1 százalékkal nőnek majd az egészségügyi kiadások 2017 és 2021 között világszerte. A magasabb költés ugyanakkor nem feltétlenül jelent jobb egészségügyi eredményeket, az egészségügyi szolgáltatóknak valószínűleg továbbra is csökkenő nyereséggel és növekvő költségekkel kell számolniuk.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?