Hirdetés
Hirdetés

Komoly bejelentésre várnak a piacon

2019. március 26., 11:09

Kedden a piacok leginkább az MNB Monetáris Tanácsának ülésére fognak figyelni, amelyen várhatóan akár komolyabb bejelentés is jöhet, lévén a jegybank elnöke, Matolcsy György tart utána tájékoztatót.

(Fotó: Kormany.hu)
(Fotó: Kormany.hu)

A hazai részvénypiac sem tudta kivonni magát a tegnapi kereskedésben tapasztalható negatív befektetői hangulat alól, de ma kisebb pozitív korrekcióval indult a nap. A vezető részvények közül az OTP a hétfői zárószint könyékén (12860 ft) mozog, a másik két nagy blue chip, a Mol és a Richter viszont biztatóan nyitott. Az olajpapír másfél százalékkal ugrott meg, és 3338 forinton kereskedtek vele 10 óra után, íg a gyógyszergyári részvény 1 százalékos pluszban áll, 5240 forinton.

A pezsgés viszont a kisebb papírokban van. Az OTT1-et ismét felfedezték a spekulánsok, és 6 százalékkal ugrott meg az árfolyam, de 4,5 százalékkal erősödött az Autowallis is. Az AKKO (korábbi nevén Plotinus) is megindult, kedden délelőtt 4 százalékkal emelkedett a társaság részvényeinek értéke, és közel ekkora pluszt mutat a 4IG papírja is.

Hirdetés

Ha már BÉT, akkor azt is érdemes megjegyezni, hogy sikerrel zárult az Alteo zártkörű tőkeemelése. A társaság hétfőn este közölte, hogy ennek során a összesen közel 2 milliárd forint értékben, a korábban meghatározott ársáv felső határán bocsátottak ki részvényeket. Az is kiderült, hogy a befolyt összegből 7-10 milliárd forint közötti összértékű beruházást terveznek.

A Magyar Telekom kapcsán is napvilágot látott egy említésre méltó információ. Ahogy az az Equilor reggeli hírlevelébő kiderült, enyhén pozitív hír a Magyar Telekomnak, hogy félárat kell majd csupán fizetnie az 5G éves használati díjáért a pénteki NMHH rendelet módosítása alapján. Ez nagyságrendileg azt jelentené, hogy maradhatna az évente körülbelül 6 milliárd forintos éves frenkvenciahasználati díj a Telekom esetén, és ez nem emelkedne tovább. Az egyszeri licensz díj az 5G sávért továbbra is 50-65 milliárd forintjába kerülhet a vállalatnak, ezt a rendelet nem befolyásolja. Rossz hír viszont, hogy 700 MHz-n a korábbi 6 duplex blokk helyett csak 5 blokk kerül meghirdetésre, ezzel tovább éleződhet a verseny, és feljebb kerülhetnek az aukciós árak.

Friss árfolyamok >>
Friss árfolyamok >>

A hétfői gyengülés után kedden stagnál a forint, és a befektetők vélhetőleg az MNB délutáni döntésére várnak. Ma délután tart kamatdöntő ülést a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol megkezdődhet a monetáris politika normalizálása. A piaci elemzők szerint ma szinte biztosan bejelentik, az úgynevezett nemkonvencionális intézkedések közül az FX-swapok volumenének csökkentését, ezzel a forintlikviditást szűkítheti a jegybank. Annak kapcsán ugyanakkor megoszlik a piac véleménye, hogy a betéti rátához is hozzányúlnak-e, vérmesebb reményűek szerint itt 10 bázispontos emelésére is sor kerülhet. Amennyiben az eddigi ultralaza monetáris politika után Matolcsyék bekeményítenének, az rövid távon valószínűleg forinterősödéssel járhat.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Több mint 100 nyelven kell cenzúrázni a Facebookot

Több mint 100 nyelven kell cenzúrázni a Facebookot

Miután a Facebook lassan kiterjed a világ minden szegletébe, és az összes létező nyelven kommunikálnak rajta, a cég nincs könnyű helyzetben, amikor mindenhol oda kell figyelnie, hogy a gyűlöletbeszédet és egyéb nemkívánatos tartalmat kontrollálja, ráadásul úgy, hogy ne tűnjön zavaró cenzornak.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Az Európai Parlament megszavazta az óraátállítás eltörlését. Ön szerint a téli vagy a nyári időszámítás maradjon érvényben Magyarországon 2021-től?