Hirdetés
Hirdetés

Komoly bejelentésre várnak a piacon

2019. március 26., 11:09

Kedden a piacok leginkább az MNB Monetáris Tanácsának ülésére fognak figyelni, amelyen várhatóan akár komolyabb bejelentés is jöhet, lévén a jegybank elnöke, Matolcsy György tart utána tájékoztatót.

(Fotó: Kormany.hu)
(Fotó: Kormany.hu)

A hazai részvénypiac sem tudta kivonni magát a tegnapi kereskedésben tapasztalható negatív befektetői hangulat alól, de ma kisebb pozitív korrekcióval indult a nap. A vezető részvények közül az OTP a hétfői zárószint könyékén (12860 ft) mozog, a másik két nagy blue chip, a Mol és a Richter viszont biztatóan nyitott. Az olajpapír másfél százalékkal ugrott meg, és 3338 forinton kereskedtek vele 10 óra után, íg a gyógyszergyári részvény 1 százalékos pluszban áll, 5240 forinton.

A pezsgés viszont a kisebb papírokban van. Az OTT1-et ismét felfedezték a spekulánsok, és 6 százalékkal ugrott meg az árfolyam, de 4,5 százalékkal erősödött az Autowallis is. Az AKKO (korábbi nevén Plotinus) is megindult, kedden délelőtt 4 százalékkal emelkedett a társaság részvényeinek értéke, és közel ekkora pluszt mutat a 4IG papírja is.

Hirdetés

Ha már BÉT, akkor azt is érdemes megjegyezni, hogy sikerrel zárult az Alteo zártkörű tőkeemelése. A társaság hétfőn este közölte, hogy ennek során a összesen közel 2 milliárd forint értékben, a korábban meghatározott ársáv felső határán bocsátottak ki részvényeket. Az is kiderült, hogy a befolyt összegből 7-10 milliárd forint közötti összértékű beruházást terveznek.

A Magyar Telekom kapcsán is napvilágot látott egy említésre méltó információ. Ahogy az az Equilor reggeli hírlevelébő kiderült, enyhén pozitív hír a Magyar Telekomnak, hogy félárat kell majd csupán fizetnie az 5G éves használati díjáért a pénteki NMHH rendelet módosítása alapján. Ez nagyságrendileg azt jelentené, hogy maradhatna az évente körülbelül 6 milliárd forintos éves frenkvenciahasználati díj a Telekom esetén, és ez nem emelkedne tovább. Az egyszeri licensz díj az 5G sávért továbbra is 50-65 milliárd forintjába kerülhet a vállalatnak, ezt a rendelet nem befolyásolja. Rossz hír viszont, hogy 700 MHz-n a korábbi 6 duplex blokk helyett csak 5 blokk kerül meghirdetésre, ezzel tovább éleződhet a verseny, és feljebb kerülhetnek az aukciós árak.

Friss árfolyamok >>
Friss árfolyamok >>

A hétfői gyengülés után kedden stagnál a forint, és a befektetők vélhetőleg az MNB délutáni döntésére várnak. Ma délután tart kamatdöntő ülést a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol megkezdődhet a monetáris politika normalizálása. A piaci elemzők szerint ma szinte biztosan bejelentik, az úgynevezett nemkonvencionális intézkedések közül az FX-swapok volumenének csökkentését, ezzel a forintlikviditást szűkítheti a jegybank. Annak kapcsán ugyanakkor megoszlik a piac véleménye, hogy a betéti rátához is hozzányúlnak-e, vérmesebb reményűek szerint itt 10 bázispontos emelésére is sor kerülhet. Amennyiben az eddigi ultralaza monetáris politika után Matolcsyék bekeményítenének, az rövid távon valószínűleg forinterősödéssel járhat.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Lerohanták a tavakat a magyarok, milliókkal a zsebükben

Lerohanták a tavakat a magyarok, milliókkal a zsebükben

Túlzás nélkül lerohanták a nyaralók kínálati piacát a leendő vásárlók - ismertette legfrissebb elemzését az ingatlan.com, amely a Balaton és a Velencei-tó melletti települések és az érintett megyékben eladásra kínált lakóingatlanok - lakások, házak és nyaralók - kínálatát és árát vizsgálta több ezer hirdetés adatai alapján.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • 5 százalékos kamat Magyarországon, de mi lesz az ingatlanárakkal?

    2019. április 13., 20:01
    5 százalékos kamat Magyarországon, de mi lesz az ingatlanárakkal?

    Az utóbbi időben gyorsan emelkednek a lakosság által elérhető kockázatmentes hozamok az állampapírok emelkedő kamatának köszönhetően, immár lényegében elértük az 5 százalékot. Ez már lassan versenyképes lesz az ingatlankiadással elérhető hozammal, lehet hogy emiatt fog kipukkadni az ingatlanpiaci lufi?

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Az Európai Parlament megszavazta az óraátállítás eltörlését. Ön szerint a téli vagy a nyári időszámítás maradjon érvényben Magyarországon 2021-től?