Hirdetés

Komoly bejelentésre várnak a piacon

2019. március 26., 11:09

Kedden a piacok leginkább az MNB Monetáris Tanácsának ülésére fognak figyelni, amelyen várhatóan akár komolyabb bejelentés is jöhet, lévén a jegybank elnöke, Matolcsy György tart utána tájékoztatót.

(Fotó: Kormany.hu)
(Fotó: Kormany.hu)

A hazai részvénypiac sem tudta kivonni magát a tegnapi kereskedésben tapasztalható negatív befektetői hangulat alól, de ma kisebb pozitív korrekcióval indult a nap. A vezető részvények közül az OTP a hétfői zárószint könyékén (12860 ft) mozog, a másik két nagy blue chip, a Mol és a Richter viszont biztatóan nyitott. Az olajpapír másfél százalékkal ugrott meg, és 3338 forinton kereskedtek vele 10 óra után, íg a gyógyszergyári részvény 1 százalékos pluszban áll, 5240 forinton.

A pezsgés viszont a kisebb papírokban van. Az OTT1-et ismét felfedezték a spekulánsok, és 6 százalékkal ugrott meg az árfolyam, de 4,5 százalékkal erősödött az Autowallis is. Az AKKO (korábbi nevén Plotinus) is megindult, kedden délelőtt 4 százalékkal emelkedett a társaság részvényeinek értéke, és közel ekkora pluszt mutat a 4IG papírja is.

Hirdetés

Ha már BÉT, akkor azt is érdemes megjegyezni, hogy sikerrel zárult az Alteo zártkörű tőkeemelése. A társaság hétfőn este közölte, hogy ennek során a összesen közel 2 milliárd forint értékben, a korábban meghatározott ársáv felső határán bocsátottak ki részvényeket. Az is kiderült, hogy a befolyt összegből 7-10 milliárd forint közötti összértékű beruházást terveznek.

A Magyar Telekom kapcsán is napvilágot látott egy említésre méltó információ. Ahogy az az Equilor reggeli hírlevelébő kiderült, enyhén pozitív hír a Magyar Telekomnak, hogy félárat kell majd csupán fizetnie az 5G éves használati díjáért a pénteki NMHH rendelet módosítása alapján. Ez nagyságrendileg azt jelentené, hogy maradhatna az évente körülbelül 6 milliárd forintos éves frenkvenciahasználati díj a Telekom esetén, és ez nem emelkedne tovább. Az egyszeri licensz díj az 5G sávért továbbra is 50-65 milliárd forintjába kerülhet a vállalatnak, ezt a rendelet nem befolyásolja. Rossz hír viszont, hogy 700 MHz-n a korábbi 6 duplex blokk helyett csak 5 blokk kerül meghirdetésre, ezzel tovább éleződhet a verseny, és feljebb kerülhetnek az aukciós árak.

Friss árfolyamok >>
Friss árfolyamok >>

A hétfői gyengülés után kedden stagnál a forint, és a befektetők vélhetőleg az MNB délutáni döntésére várnak. Ma délután tart kamatdöntő ülést a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol megkezdődhet a monetáris politika normalizálása. A piaci elemzők szerint ma szinte biztosan bejelentik, az úgynevezett nemkonvencionális intézkedések közül az FX-swapok volumenének csökkentését, ezzel a forintlikviditást szűkítheti a jegybank. Annak kapcsán ugyanakkor megoszlik a piac véleménye, hogy a betéti rátához is hozzányúlnak-e, vérmesebb reményűek szerint itt 10 bázispontos emelésére is sor kerülhet. Amennyiben az eddigi ultralaza monetáris politika után Matolcsyék bekeményítenének, az rövid távon valószínűleg forinterősödéssel járhat.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Padlót fogott Merkel pártja – keresik az új vezért

Padlót fogott Merkel pártja – keresik az új vezért

Hozták magukat a szocdemek, nagyot mentek a Zöldek, tovább süllyednek a kereszténydemokraták – így összegezhető a hétvégi hamburgi választás eredménye. A törvényhozásba becsusszant a radikális bal- és jobboldal, valamint a liberális párt is. A CDU másfél évtized alatt elvesztette helyi szavazóinak háromnegyedét, Angela Merkel fokozatos háttérbe vonulása óta pedig nincs valódi vezére. A párt ma előrehozta a tisztújítást.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?