Hirdetés
Hirdetés

Csányi: Nincs olyan stadion, ahová beférne az összes dolgozónk

Eidenpenz József, 2018. március 02., 10:26

Az idén két új, európai országban is megjelenhet az OTP, amely akvizíciói folytatására készül – mondta Csányi Sándor. A rekorderedmény után 15 százalékkal magasabb osztalékot fizetnek. Erre az évre Magyarországon várják az egyik legmagasabb gazdasági növekedést, és a hitelállomány a lakossági piacon két számjegyű mértékben bővülhet.

Nincs olyan stadion, ahová beférne az OTP-csoport összes dolgozója, pedig megérdemelnék, hogy megünnepeljék őket – mondta el az OTP Bank sajtótájékoztatóján Csányi Sándor elnök-vezérigazgató. Minden idők legnagyobb, 281 milliárd forintos eredményét érték el, az egyedi tételekkel korrigálva összesen 284 milliárd forint a nettó adózott eredmény.

Ebből mintegy 120 milliárd jött külföldről, a többi Magyarországról. Nagyon jó hatással volt itthon a CSOK kedvezményeinek módosítása, ez meglökte a jelzáloghiteleket. Ha nem lett volna akvizíció, a csoport szintjén akkor is tíz százalékkal nőtt volna a teljesítő hitelállomány, így azonban 25 százalék ez az emelkedés.

Hirdetés

A kockázati költségek csökkentése is jelentős szerepet játszott, ez 31 milliárd forintnyi többletprofitot jelentett. Ennek azonban egyszer véget kell érjen, a rossz követelések lassan elfogynak – mondta el az elnök-vezérigazgató.

Orosz, ukrán feltámadás

A makrogazdasági környezet rendkívül kedvező volt tavaly mindegyik országban, minden csoporttag jól teljesített. A számviteli eredmény így 39 százalékkal nőtt. Az orosz, ukrán, horvát, román érdekeltség és a befektetési alapkezelők is rekorderedményt értek el. Különösen nagy öröm volt az orosz és ukrán leányvállalat teljesítményének növekedése, mivel ezek az utóbbi években nagyon nehéz helyzetben voltak.

A kockázati költség 51 százalékkal csökkent az elmúlt évben. A 90 napon túli hitelek állományának növekedése lassult. Az effektív adóráta jelentősen csökkent, főleg a társasági adó kulcsának csökkentése miatt. A tőkére vetett megtérülés 22,4 százalék.

Drágák lettek a számítástechnikusok

A rekorderedmény több tétel eredménye, a terjeszkedés, a kockázati költségek csökkenése, a volumen-bővülés is szerepet játszott, nem szeretném, ha csak az árak emelésének tulajdonítanák – jegyezte meg Csányi.

A működési költségek valamivel a tervezett felett nőttek, ez részben a gazdaságban tapasztalható bérnövekedésnek köszönhető. Egyes szakmákban, mint az IT területén, amely számukra fontos, különösen nőttek a bérek. A bank erőltetett digitális fejlesztést folytat. Az akvizíciók költségei is magasak voltak.

15 százalékkal emelkedhet az osztalék

Az eredményből 61,3 milliárd forintos osztalék kifizetését tervezik, ez 15 százalékos növekedést jelent. A jövő évi osztaléktervről egyelőre nem kívánt nyilatkozni, mert az nagyban függ az ez évben tető alá hozott akvizícióktól, azok tőkeigényétől is.

A legfőbb értékteremtés a piaci részesedés növelése azokban az országokban, ahol jelen vagyunk, főleg ott, ahol a részesedésünk még alacsony – mondta el Csányi Sándor. Szlovákiában, Romániában nagyon jó lenne terjeszkedni, ott alacsony a piaci részesedésünk – hangzott el. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy az idén két új, európai, régiós országban is akvizíciót hajthatnak végre.

Csúcsközelben az árfolyam

Az OTP a térségben az egyetlen, amely túlszárnyalta a 2008 előtti árfolyamcsúcsot – hangzott el. Ezen kívül a térségben az OTP tőkemegfelelése a második legnagyobb, a KBC után. A befektetők az árfolyamban elismerik a pénzintézet sikeres növekedését. A részvények értékének nem tett jót a gyengülő forint, így az euróban számolt árfolyam hosszabb távon csökkent.

A jövőről szólva Csányi Sándor elmondta, a magyar és szlovák bankadó várhatóan 15 milliárdos mínuszt okoz majd. Itthon a lakossági hitelektől várnak erőteljesebb növekedést. A kamatmarzs viszont 10-15 bázisponttal csökkenhet, de a 90 napon túl nem teljesítő hitelek állománya is csökken majd. A kockázati költségek a hitelállomány növekedése miatt fognak emelkedni.

Kicsi nálunk a haszonkulcs

A költségek terén hat százalékos növekedést várnak, de sok függ a piactól, például a piaci bérköltségektől. Várhatóan folytatni tudják az akvizíciókat ebben az évben, amihez a megfelelő tőke és menedzsment-kapacitás is rendelkezésre áll.

Bencsik László vezérigazgató-helyettes a jó magyarországi makroadatok kapcsán azt emelte ki, hogy elindult végre a hitelállomány növekedése. Magyarországon sikerült meghaladni a csoport átlagát is 11 százalékkal (akvizíciók nélkül). Magyarország egyébként az egyik legalacsonyabb kamatmarzsú ország, csak az Euróövezetben levő Szlovákiában rosszabb a helyzet.

Fürdenek a betétekben

Nemcsak a hitelek nőttek dinamikusan, a betétek is, csoportszinten még mindig másfélszer annyi betétjük van, mint hitelük. A lakossági megtakarításokon belül a piaci részesedésük 30,7 százalékról 31,1 százalékra nőtt. Ám a jelzáloghitel-piacon a részesedés 29,3-ról 27,7 százalékra csökkent, és mérséklődött a vállalati hitelek piaci részesedése is. Az OTP-n keresztül folyósított CSOK-támogatás összes értéke az év végén már 77 milliárd forint volt.

Az idén Magyarországon 10 százalékos lakossági és 7 százalékos vállalati hitelbővülést prognosztizálnak, a tavalyihoz hasonló, négy százalékos GDP-bővülés esetén. Csak Magyarországtól és Romániától várnak ekkora növekedést, a többi országtól kisebbet.

Az állammal jól megvagyunk

Arra a kérdésre, hogy az állami tulajdonú versenytársakról mit gondol, Csányi azt mondta, jól megvannak a helyzettel, Nincs olyan szabályozás, ami jelentősen sértene minket – tette hozzá. A rosszabbul teljesítő szerb bankról pedig azt mondta, arra számít, hogy ebben az évben már nyereséges lesz.

A felvetésre, hogy az osztalékkifizetési ráta a korábbi 25-30 százalékról 22-re csökkent, az osztalékfizetés növekedését ígérte a jövőben is. Az akvizíciókkal együtt azonban nagyobb arányú kifizetést nem ígért. Az osztalékot az árfolyam-növekedéssel együtt kell nézni – tette hozzá az elnök-vezérigazgató.

Ma esnek a bankrészvények

Az OTP részvényeinek árfolyama délelőtt tízkor 11 260 forint volt, ez 2,1 százalékos esés. Eközben a BUX index 0,2 százalékos csökkenést mutatott. Ám éppen a nyugat-európai Stoxx 600 Banks bankrészvény-index is 1,3 százalékkal esik. A Deutsche Bank 2,5, a Raiffeisen 1,7, az Erste részvénye pedig 0,5 százalékos mínuszban van.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Marha jó, egészséges, de miért nem eszik a magyarok?

Marha jó, egészséges, de miért nem eszik a magyarok?

Újabb ágazatot segít fogyasztásösztönző kampánnyal a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Ezúttal a szarvasmarha-, azon belül is a húsmarha-ágazat került a fókuszba. Mindezt a számok is indokolják: a magyarországi marhahús-fogyasztás fejenként és évente alig éri el a 2 kilót, ami az egészségileg indokolt mennyiség és az uniós 6-8 kilós átlag csupán harmada.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Inflációkövető kötvény, amely akkor a legjobb, ha nincs infláció

    2018. március 14., 14:32
    Inflációkövető kötvény, amely akkor a legjobb, ha nincs infláció

    A legutóbbi adatok szerint sok magánszemély vásárolja az inflációkövető államkötvényeket. Nem kell megijedniük, általában ezek követik a pénzromlást, pénzük várhatóan meg fogja őrizni reálértékét. Van azonban olyan eset, amikor csak követik, de nem érik utol, mégpedig akkor, ha túlzottan nagyokat ugrik az infláció.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?