Hirdetés
Hirdetés

Csányi: Nincs olyan stadion, ahová beférne az összes dolgozónk

Eidenpenz József, 2018. március 02., 10:26

Az idén két új, európai országban is megjelenhet az OTP, amely akvizíciói folytatására készül – mondta Csányi Sándor. A rekorderedmény után 15 százalékkal magasabb osztalékot fizetnek. Erre az évre Magyarországon várják az egyik legmagasabb gazdasági növekedést, és a hitelállomány a lakossági piacon két számjegyű mértékben bővülhet.

Nincs olyan stadion, ahová beférne az OTP-csoport összes dolgozója, pedig megérdemelnék, hogy megünnepeljék őket – mondta el az OTP Bank sajtótájékoztatóján Csányi Sándor elnök-vezérigazgató. Minden idők legnagyobb, 281 milliárd forintos eredményét érték el, az egyedi tételekkel korrigálva összesen 284 milliárd forint a nettó adózott eredmény.

Ebből mintegy 120 milliárd jött külföldről, a többi Magyarországról. Nagyon jó hatással volt itthon a CSOK kedvezményeinek módosítása, ez meglökte a jelzáloghiteleket. Ha nem lett volna akvizíció, a csoport szintjén akkor is tíz százalékkal nőtt volna a teljesítő hitelállomány, így azonban 25 százalék ez az emelkedés.

Hirdetés

A kockázati költségek csökkentése is jelentős szerepet játszott, ez 31 milliárd forintnyi többletprofitot jelentett. Ennek azonban egyszer véget kell érjen, a rossz követelések lassan elfogynak – mondta el az elnök-vezérigazgató.

Orosz, ukrán feltámadás

A makrogazdasági környezet rendkívül kedvező volt tavaly mindegyik országban, minden csoporttag jól teljesített. A számviteli eredmény így 39 százalékkal nőtt. Az orosz, ukrán, horvát, román érdekeltség és a befektetési alapkezelők is rekorderedményt értek el. Különösen nagy öröm volt az orosz és ukrán leányvállalat teljesítményének növekedése, mivel ezek az utóbbi években nagyon nehéz helyzetben voltak.

A kockázati költség 51 százalékkal csökkent az elmúlt évben. A 90 napon túli hitelek állományának növekedése lassult. Az effektív adóráta jelentősen csökkent, főleg a társasági adó kulcsának csökkentése miatt. A tőkére vetett megtérülés 22,4 százalék.

Drágák lettek a számítástechnikusok

A rekorderedmény több tétel eredménye, a terjeszkedés, a kockázati költségek csökkenése, a volumen-bővülés is szerepet játszott, nem szeretném, ha csak az árak emelésének tulajdonítanák – jegyezte meg Csányi.

A működési költségek valamivel a tervezett felett nőttek, ez részben a gazdaságban tapasztalható bérnövekedésnek köszönhető. Egyes szakmákban, mint az IT területén, amely számukra fontos, különösen nőttek a bérek. A bank erőltetett digitális fejlesztést folytat. Az akvizíciók költségei is magasak voltak.

15 százalékkal emelkedhet az osztalék

Az eredményből 61,3 milliárd forintos osztalék kifizetését tervezik, ez 15 százalékos növekedést jelent. A jövő évi osztaléktervről egyelőre nem kívánt nyilatkozni, mert az nagyban függ az ez évben tető alá hozott akvizícióktól, azok tőkeigényétől is.

A legfőbb értékteremtés a piaci részesedés növelése azokban az országokban, ahol jelen vagyunk, főleg ott, ahol a részesedésünk még alacsony – mondta el Csányi Sándor. Szlovákiában, Romániában nagyon jó lenne terjeszkedni, ott alacsony a piaci részesedésünk – hangzott el. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy az idén két új, európai, régiós országban is akvizíciót hajthatnak végre.

Csúcsközelben az árfolyam

Az OTP a térségben az egyetlen, amely túlszárnyalta a 2008 előtti árfolyamcsúcsot – hangzott el. Ezen kívül a térségben az OTP tőkemegfelelése a második legnagyobb, a KBC után. A befektetők az árfolyamban elismerik a pénzintézet sikeres növekedését. A részvények értékének nem tett jót a gyengülő forint, így az euróban számolt árfolyam hosszabb távon csökkent.

A jövőről szólva Csányi Sándor elmondta, a magyar és szlovák bankadó várhatóan 15 milliárdos mínuszt okoz majd. Itthon a lakossági hitelektől várnak erőteljesebb növekedést. A kamatmarzs viszont 10-15 bázisponttal csökkenhet, de a 90 napon túl nem teljesítő hitelek állománya is csökken majd. A kockázati költségek a hitelállomány növekedése miatt fognak emelkedni.

Kicsi nálunk a haszonkulcs

A költségek terén hat százalékos növekedést várnak, de sok függ a piactól, például a piaci bérköltségektől. Várhatóan folytatni tudják az akvizíciókat ebben az évben, amihez a megfelelő tőke és menedzsment-kapacitás is rendelkezésre áll.

Bencsik László vezérigazgató-helyettes a jó magyarországi makroadatok kapcsán azt emelte ki, hogy elindult végre a hitelállomány növekedése. Magyarországon sikerült meghaladni a csoport átlagát is 11 százalékkal (akvizíciók nélkül). Magyarország egyébként az egyik legalacsonyabb kamatmarzsú ország, csak az Euróövezetben levő Szlovákiában rosszabb a helyzet.

Fürdenek a betétekben

Nemcsak a hitelek nőttek dinamikusan, a betétek is, csoportszinten még mindig másfélszer annyi betétjük van, mint hitelük. A lakossági megtakarításokon belül a piaci részesedésük 30,7 százalékról 31,1 százalékra nőtt. Ám a jelzáloghitel-piacon a részesedés 29,3-ról 27,7 százalékra csökkent, és mérséklődött a vállalati hitelek piaci részesedése is. Az OTP-n keresztül folyósított CSOK-támogatás összes értéke az év végén már 77 milliárd forint volt.

Az idén Magyarországon 10 százalékos lakossági és 7 százalékos vállalati hitelbővülést prognosztizálnak, a tavalyihoz hasonló, négy százalékos GDP-bővülés esetén. Csak Magyarországtól és Romániától várnak ekkora növekedést, a többi országtól kisebbet.

Az állammal jól megvagyunk

Arra a kérdésre, hogy az állami tulajdonú versenytársakról mit gondol, Csányi azt mondta, jól megvannak a helyzettel, Nincs olyan szabályozás, ami jelentősen sértene minket – tette hozzá. A rosszabbul teljesítő szerb bankról pedig azt mondta, arra számít, hogy ebben az évben már nyereséges lesz.

A felvetésre, hogy az osztalékkifizetési ráta a korábbi 25-30 százalékról 22-re csökkent, az osztalékfizetés növekedését ígérte a jövőben is. Az akvizíciókkal együtt azonban nagyobb arányú kifizetést nem ígért. Az osztalékot az árfolyam-növekedéssel együtt kell nézni – tette hozzá az elnök-vezérigazgató.

Ma esnek a bankrészvények

Az OTP részvényeinek árfolyama délelőtt tízkor 11 260 forint volt, ez 2,1 százalékos esés. Eközben a BUX index 0,2 százalékos csökkenést mutatott. Ám éppen a nyugat-európai Stoxx 600 Banks bankrészvény-index is 1,3 százalékkal esik. A Deutsche Bank 2,5, a Raiffeisen 1,7, az Erste részvénye pedig 0,5 százalékos mínuszban van.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Lobbizhattak a külföldi cégek a túlóraszám emeléséért

Lobbizhattak a külföldi cégek a túlóraszám emeléséért

Gulyás Gergely szerint felmerülhetett az igény a cégeknél a túlórák emelésére, de a kormányt ez nem befolyásolta a döntés meghozatalakor. Ez burkoltan azt is jelentheti, hogy valamilyen párbeszéd folyhatott a témában az illetékes kormánytag és a piaci szereplők között. Német sajtóhírek szerint egyes német cégek valóban jelezték a kormány felé, hogy örülnének a túlóraszám növelésének.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?