Hirdetés

EKB-döntés után, arccal a kereskedelmi háborús enyhülés felé

Csabai Károly, 2019. szeptember 13., 11:23

Alapvetően pozitív hangulatban vágtak neki a pénz- és tőkepiacok a hét utolsó napjának. Az Európai Központi Bank (EKB) vártnak megfelelő csütörtöki döntéseit követően a tőzsdék és az euró is erősödött, így a befektetők figyelme ismét a folyamatosan napirenden lévő kereskedelmi tárgyalások felé fordulhat. Most éppen azon a fronton is optimizmus uralkodik, mert az amerikaiak és a kínaiak egyaránt készek engedményeket tenni, hogy továbblendítsék a megbeszélések hónapokkal ezelőtt kátyúba került szekerét.

A kereskedelmi feszültségek enyhülésének és az EKB által bejelentett monetáris ösztönző programnak köszönhetően az európai és amerikai indexek pluszban zárták a csütörtöki napot, s ma reggel az ázsiai piacok is 1 százalék körüli pozitívumot virítottak. A később nyitott európai börzéket azonban már elfogta az óvatosság, ezzel magyarázható, hogy stagnáláshoz közeli állapotban, enyhe pluszokkal, illetve mínuszokkal indítottak, a BUX történetesen felfelé. Az arany és az olaj sem igazán mozdult, a forint euróval szembeni árfolyama meg a 332-333-as sáv közepe felé tanyázott.

Lássuk, melyek azok a fontosabb fejlemények, amelyek befektetői szempontból kihatással lehetnek a hét utolsó napjára.

Hirdetés

1. Nemcsak próbáltak lazítani

Mint arról már részletesen beszámoltunk, az Európai Központi Bank (EKB) tegnap a vártnak megfelelően fontos bejelentéseket tett: a betéti kamatszintet 10 bázisponttal, -0,5 százalékra csökkentette. Emellett arról is döntött, hogy október 30-ától kétszintű kamatrendszert vezet be, november 1-jétől pedig újraindítja a nettó eszközvásárlásait, havi 20 milliárd eurós keretösszeggel. Az nem derült ki, hogy meddig, de az EKB elnöke szerint elég hosszú ideig fenn fogják tartani a mennyiségi lazítási programot, s Mario Draghi abban bízik, hogy ez elégséges lesz a lejjebb vitt inflációs célok (2019: 1,2, 2020: 1, 2021: 1,5 százalék) eléréséhez. A kamatdöntést követő sajtótájékoztatón az uniós jegybank első embere azt is közölte, hogy az eszközvásárlási program újraindításában a tagok teljesen egyetértettek, ezért nem is volt szükség szavazásra. Ismét felhívta a tagállamok kormányainak figyelmét, hogy fiskális oldali támogatásra is szükség lenne, mivel a lefelé mutató kockázatok továbbra is erőteljesek az eurózónában, a feldolgozóiparban már jól láthatóak a kereskedelmi háború negatív hatásai. Ezzel magyarázható, hogy az EKB a növekedési prognózisait is mérsékelte, az idén 1,1, jövőre 1,2, 2021-ben 1,4 százalékot vár.

Az euró jelentősen gyengült a döntés bejelentését követően, ám még a fél háromkor kezdődött sajtótájékoztató alatt korrekcióba kezdett, a dollárral szembeni árfolyama visszakapaszkodott az 1,10-es szint fölé, ma reggel pedig tovább erősödve már az uniós pénz egysége 1,11 dollárt ért.

2. Enyhülhet a kereskedelmi háború

Az amerikai kormány részleges megállapodást tervez Kínával, amelynek lényege, hogy kitolnák a vámemeléseket, illetve egyes vámokat csökkenthetnek is, ami példátlan lenne a konfliktus kipattanása óta. Cserébe az amerikaiak azt várják, hogy Kína erősítse a szerzői jogok és a szellemi tulajdonjogok védelmét. A következő hetekben két találkozóra is sor kerülhet, amelyeken tisztázhatják a részleteket. Az amerikaiak ugyanis nem szeretnék, hogy tovább mérgesedjen a konfliktus.

3. Felemás USA-infláció

Miközben az 1,7 százalékos augusztusi pénzromlás a vártnál egy százalékponttal alacsonyabb lett, az élelmiszer- és energiaárakat kiszűrve már 2,4 százalékos pénzromlás adódna, amely már meghaladja az erre vonatkozó piaci konszenzust.

4. Johnson állítja, nem hazudott

Egy skót bíróság szerint a miniszterelnök illegálisan kérte a parlament feloszlatását, ám Boris Johnson tagadja, hogy hazudott volna a királynőnek. Közben egyre mérgesedik a közbeszéd, John Bercow, az alsóház távozó házelnöke szerint, ha Johnson nem állapodna meg az EU-val október 19-e előtt és nem kérné a hosszabbítást, akkor úgy viselkedne, mint egy közönséges bankrabló. Az EU főtárgyalója, Michel Barnier pedig úgy véli, az Egyesült Királyság eddig nem adott okot a tárgyalások újranyitására, kiszivárogtak azonban olyan ötletek, hogy a „backstop” csak Észak-Írországra vonatkozna, ám Johnson számára az sem elfogadható. Egyes források szerint a brit kormányfő Magyarországot kérné meg, hogy vétózza meg a határidőkitolási kérelmet, ezt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nem cáfolta, mondván, Johnsont komolyan kell vennie az EU-nak.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Komoly csaták várnak a dolgozókra az idei bértárgyalásokon

Komoly csaták várnak a dolgozókra az idei bértárgyalásokon

Nehezebben haladnak a bértárgyalások idén, mint az előző években. Míg a munkáltatók óvatosabbak lettek, tartva egy gazdasági visszaeséstől, a szakszervezetek lényegesen nagyobb béremelést tartanak indokoltnak. Emiatt van, ahol elakadt a párbeszéd. Megnéztük az egyes ágazatokban, hol tartanak a béregyeztetések.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Mindent vittek az állampapírok

    2020. január 24., 13:46
    Mindent vittek az állampapírok

    A 2019-es évben a lakossági befektetők körében az állampapír volt a favorit. Az egy évvel korábbiakhoz képes elért 1560 milliárdos növekedés elsősorban a nyáron debütált MÁP+-nak köszönhető.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?