Hirdetés
Hirdetés

Elérkezett a teljes török összeomlás, zuhan az olajár

Fellegi Tamás, 2018. augusztus 09., 10:53

Elért a török líra a szabadesés szakaszába, ami nem is csoda, hisz az ország gazdasága az argentinhoz hasonló helyzetbe jutott. Kína eközben visszavág a kereskedelmi háborúban, szárnyalnak a kínai tőzsdék. Esik a rubel és az orosz tőzsde, itthon gyengélkedik a Mol és a Telekom.

A török líra tankönyvi technikai formációt mutat a grafikonon, ráadásul viselkedését a fundamentumok is teljesen alátámasztják. Eurónként 5,75.ön kialakult egy szép ellenállás/támasz szint (előbbi az euró, utóbbi a líra szempontjából), ez volt az a pont, ahol a török jegybank kamatemeléssel közbeavatkozott még májusban.

Euró/török líra
Euró/török líra

Ez a szint többször tesztelésre került, majd mikor elesett, jött a líra zuhanásának begyorsulása, ami mostanra már szabadesés jelleget öltött, 6,31 az eurónkénti árfolyam.

Hirdetés

Ami a fundamentumokat illeti, Törökországnak hatalmas fizetésimérleg hiánya van (nálunk a többlet ilyen nagy, szerencsére), egyúttal a költségvetési hiánya is jelentős. Ez az ikerdeficit, amikor a pénzt két vonalon égeti az ország, így az igen gyorsan elfogy, és ebben a szakaszban már finanszírozni sem akarják a befektetők, amíg nem látják, hogy a gazdaságpolitika megváltozik.

Mindeközben a világ a másik felén is zajlanak az események: Kína felvette a kesztyűt Trump kereskedelmi háborújában, és 25 százalékos tarifát vetett ki 16 milliárd dollár értékű amerikai árura, köztük az olajra is. Erre az olajár is zuhant egy méreteset, a WTI 67, a Brent 72 dollárig, miközben a kínai részvényindexek emelkednek, a Sanghaj Kompozit index közel két százalékot 2795 pontig.

További érdekesség még, hogy az orosz tőzsde esik 2,6 százalékkal, egyúttal a rubel is gyengül a dollárhoz képest, miután Amerika újabb szankciókat léptetett életbe.

Dollár/rubel. Áttörte a szintet
Dollár/rubel. Áttörte a szintet

A hazai börzén az elmúlt napokban szépen emelkedő Mol és Telekom korrigálnak bő egy százalékkal, a Mol 2768 forint, a Telekom 410,5. Az OTP kisebb mértékben csökken 10 600 forintig, a BUX 0,6 százalékkal van lejjebb 36 720 ponton.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Ha globális háború jön, mehetünk a pincébe – variációk a jövőre

Ha globális háború jön, mehetünk a pincébe – variációk a jövőre

Mi lesz, ha teljesen összeomlik a nyugati világrend? Fenyeget-e globális háború, és milyen térben vívják majd meg? Hol a helye Magyarországnak, kiben bízhat, és mit rejthetnek a titkos moszkvai archívumok? A többi közt erre keresték a választ külpolitikai szakértők egy mai vitafórumon Budapesten, amely a pengeváltásoktól sem volt mentes.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?