Hirdetés

Elfelejtették a magyar tőzsdét – öt alaphír a mai napra

Eidenpenz József, 2019. október 01., 11:28

Az egyik legnagyobb brókercég szerint elfelejtették a magyar tőzsdét a befektetők, pedig szerintük alulértékeltek a részvényeink. Egy nagy amerikai bankház szerint viszont az amerikai papírokról itt az ideje európaiakra váltani. Jelentett az Opus, stabil a forint.

(BÉT, archív kép)
(BÉT, archív kép)

Szerény pluszban van a BUX index ma, az OTP és a Telekom esését a Mol emelkedése ellensúlyozni tudja. A forint stabil, 335 körül jár az euró. Európában nulla körül billegnek a vezető indexek.

Az amerikai határidős tőzsdemutatók viszont jelentősnek mondható, 0,3-0,4 százalékos pluszban mozognak. Kínában a tőzsde zárva lesz egy hétig a kommunista diktatúra 70 éves fennállásának ünnepén, Hong Kong már holnap kinyit.

Hirdetés

1. Mi erősíti ennyire a dollárt?

A vártnál alacsonyabb lett a német és eurozónás inflációs adat, az ausztrál jegybank pedig, egyébként a várakozásoknak megfelelően, kamatot csökkentett. Egyes hírek szerint ez, mások szerint amaz erősítette a dollárt, négy hete nem látott szintre. Az euró mindenesetre gyengült, az euró/dollár 1,088-nál két és fél éve nem látott szintre süllyedt. (A dollárindex pedig 99 fölé ugrott, négy hetes csúcsra, de megközelítette szeptemberi két éves rekordját.)

Euró/dollár (Tradingview.com)
Euró/dollár (Tradingview.com)

Mindehhez jött még egy gyenge Tankan-jelentés Japánból, a várttól elmaradó beszerzésimenedzser-indexek Németországból, Svájcból és Svédországból. Az erős dollár következményének tartják, hogy az arany és az ezüst, a platina tovább süllyed. Bár ezek a fémek a nyáron még tudtak dacolni az erős dollárral.

2. Johnson benyújtja tervét

Boris Johnson brit miniszterelnök várhatóan a következő 24 órán belül benyújtja a “Brexit-tervét” az EU vezetőinek – írják lapok a The Daily Telegraph-ra hivatkozva. Ettől függhet, sikerül-e a rendezett, megállapodásos kilépés az EU-ból. Ha nem, a miniszterelnök próbálkozhat a megegyezés nélküli távozással, amit megtiltott neki a parlament, vagy újabb halasztást kérhet.

3. Magyar piac elfelejtve?

“Hiába alulértékelt a magyar piac, legalábbis szerintünk, ez nem nagyon hatja meg a befektetőket” – írja az Erste reggeli kommentárja. Pedig az éves lemaradás szerintük szembetűnő a vezető piacokkal szemben. “Miközben a „bajban levő” német piac újra és napok óta emelkedik a 20 napos mozgóátlagról, a BUX nem igazán tud elmozdulni a kicsivel 40 ezer pont fölötti szintekről. Nehéz megindokolni ezt a gyenge viselkedést” – tették hozzá.

Ebben szerepe lehet a forint gyengélkedésének is, mert az leértékeli a külföldiek részvénybefektetését. Ám a forint gyengülése előtt is látható volt ez a szokatlan viselkedés, amely hónapok óta tart. Ráadásul igen alacsony forgalommal társul, így maradhat az oldalazás.

4. Itt az ideje Európára tenni?

A JPMorgan szerint itt az ideje az amerikai részvényekről az európai részvényekre váltani. Eddig stagnáló gazdaságok, nulla alatti kamatok és a gazdaságélénkítésre nem hajlandó kormányok jellemezték a kontinenst. Így nem véletlen, hogy a nyugat-európai tőzsdék lemaradtak amerikai társaikról. Ám most kiváló lehetőség támadt a vételre, az európai részvények olcsók – írja a Marketwatch.

5. Jelentett az Opus

Repkednek a milliárdok és a tízmilliárdok az Opus gyorsjelentésében. A részvény azonban 3,3 százalékos mínuszban van. “Az akvizícióknak is köszönhetően a társaság többszörözte a bevételét az első félévben, és 7 milliárd forint feletti EBITDA-t értek el. A menedzsment a második félévvel kapcsolatban is optimista” – emelte ki a KBC Equitas. (Részletes számokat itt közöltünk.)

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

A Trianon-képünket is kiegészítheti a digitalizáció

A Trianon-képünket is kiegészítheti a digitalizáció

Elképzelhető, hogy a big data által kínált komplex technológiai környezet lesz az, mely lehetőséget kínál a magyar történettudomány számára, hogy a jelenlegi, a politika és diplomáciatörténeti narratívát előtérbe helyező kanonizált Trianon-kép mellé odahelyezzünk kiegészítésül egy másik, főleg a gazdaságra fókuszáló megközelítést is.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?