1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Csak abban tévedtünk a 2012-es előrejelzéseinkben jelentősebben, hogy az IMF-megállapodásra feltétlen szüksége van Magyarországnak, szerencsére nem így történt. A nemzetközi környezet alapvetően kedvező maradhat az idén is, bár talán kissé borúsabb lehet a tavalyinál – mondta a KBC Equitas vezető elemzője, Somi András a szervezet sajtóbeszélgetésén.

Devizakötvényt most lehet igazán kedvező körülmények között kibocsátani, a nemzetközi tőke egyre aktívabban keres magasabb hozamú befektetéseket, erre alkalmasak a hazai államkötvények, ahogy az eurós hazai papír, a PEMÁK sikere is mutatja. Egy kétmilliárd dolláros nemzetközi kibocsátás azonban nem feltétlenül képes az egész éves finanszírozási igényt fedezni, ehhez még többre lehet szükség az év során.

Jó lenne megszüntetni a bizonytalanságot

A jegybankelnök személyével kapcsolatban Somi nem szeretett volna találgatásokba bocsátkozni, de amint elmondta, a személy inkább csak átmenetileg lényeges. A név nyilvánosságra hozásának hatása időleges lehet, utána a kommunikáció és az új politika, az új tettek veszi át a főszerepet. Matolcsy György nevének említése nem éppen pozitív hatással szokott járni, de azután várhatóan az ő esetében is a tettek veszik át a főszerepet. Matolcsy is tudott már visszafogott kommentárokat adni, a hitelesség a kulcsa a monetáris politikának – mondta a vezető elemző.

 

Sokszor az is előfordul, hogy a bizonytalanság viseli meg igazán a piacokat, ennek elmúltával, a várt rossz bejelentés után pedig megszűnik az idegesség, pozitív irányba megy a piac a negatív forgatókönyv bekövetkezése ellenére is. Láttunk már ilyet nem egyszer – mondta Takács Szabolcs üzletfejlesztési igazgató.

Hullámokban erősödhet a forint

A rendkívül alacsony beruházási szint, a magas infláció, a visszafogott fogyasztás mind komoly negatívumok a gazdaságunkban, ezért erre az éve elhúzódó lassú növekedést vagy pár tizedszázalékos visszaesést várnak. Nem látunk fundamentális okot arra, hogy a forint vaskosan erősödjön a jelenlegi szintekről, ami nem jelenti azt, hogy ne lehetnének néha erősödő hullámok, de a fundamentumokból szerintem trendszerű gyengülés következne – mondta Somi András (képünkön).

A forintot azonban már nem a krízishangulat mozgatja. Általában a nemzetközi hangulat mozgatta az utóbbi időben devizánkat és az állampapír-piacot is. Legutóbb a kötvénypiacunk jól teljesített, a forint viszont már gyengült. A piac úgy látszik, a 270-280 forintos szintnél magasabbra teszi az árfolyamot, de szó sincs komolyabb félelmekről.

Ez robbanthatja be az OTP-t

A hazai részvénytőzsdei aktivitás továbbra is alacsony, az intézmények távol maradnak. A hazai makrogazdasági problémák nem kedveznek a tőzsdei cégeknek sem, de ez még nem jelenti a hazai tőzsde végét, várhatóan lesz még fellendülés – mondták el.

 

Az OTP-nél, ha megáll a hitelportfólió további romlása, akkor eltűnhet egy nagyon jelentős költségtényező, a céltartalékolás, ami pedig szikraként hathat a részvény piacán. De nem lehet tudni, hogy ez mikor, melyik évben fog bekövetkezni. AZ OTP eredményének már körülbelül a felét a külföldi leányvállalatok adják. A pénzintézet kilátásai így nem feltétlenül rosszak, de a magyar makrohelyzettől rövid távon nem tudja függetleníteni magát.

 

Inkább az Egis, mint a Richter

A Molnál tartás az ajánlásuk, Kurdisztánból érkezhetnek jó hírek, de ennél a papírnál sem látnak komoly katalizátort az emelkedés irányába. A nagybefektető kiszállása, ami most lenyomta az árfolyamot, rövid távon jó beszállási lehetőség lehet, de még ott lebeg a fejünk felett egy másik csomag eladása.

A Richter termékfelhozatala hosszú távon nagyon erős, de rövid távon ennek csak a költségvonzatait látjuk. Az Egis helyzete jobb, rövidebb távon az elemző inkább ezt a részvényt vásárolná, de hosszabb távon a Richter is vonzó célpont lehet.

Kiszolgáltatva az állam kényének

A Magyar Telekom számára a makrokörnyezet és a gazdaságpolitika nem kedvező, a bírósági döntés esetleg adhat neki egy lökést. Nem tudni, mikor kerül sor erre az lejárásra, és megkaphatja-e a cég a kérdéses összeget. De lényegében a többi blue chipünk is bármikor ki lehet téve az állami beavatkozásnak.

 

Az egyik fő trend, ami 2013-ban várhatóan kirajzolódik majd a tőkepiacokon, az amerikai kötvényhozamok emelkedése lehet – mondta Somi András. Az onnan kiáramló tőke egy része a részvénypiacokra, más része külföldre mehet. A fundamentumok hosszú távon továbbra is a dollárerősödés felé mutatnak.

 

Buffett esete az Equitas-szal

A részvénypiacon drámai összeomlást nem várnak az Equitasnál, azonban pihenő szakasz,  átmeneti csökkenő trend, korrekció  elképzelhető. Az emelkedő trend azonban a tőzsdéken alapvetően érintetlen maradhat. A magyar részvénypiacra jellemző érdektelenség, alacsony forgalom is megváltozhat, de 2013-ban legalábbis már láthatjuk ennek az első jeleit. Egy hír szerint Warren Buffett is nemrég tőzsdét tervezett vásárolni, és ha meg akarta vásárolni, akkor alighanem a tőzsdei forgalom emelkedésére számított. Ez számunkra is jó hír – mondta Somi András.

A risk on/risk off inga már nem úgy leng, mint korábban, egyre kisebb hullámok jönnek.  Ezt mutatja a VIX index is, amely 2007 óta nem látott alacsony szinten van, és egyre kisebbek a kilengései. Hasonlóan az amerikai állampapírok hozamához, amelyek a Lehman-válság, a görög problémák, az USA leminősítése, az olasz-spanyol ijedtség idején mindig nagyot estek, a kötvényeket nagyon vették. Legutóbb, a fiskális szakadékkal kapcsolatos félelmek idején viszont már emelkedni tudtak a hozamok (estek az árfolyamok). Egyre több jele van annak, hogy fordulat várható a piacokon.

Apple ide vagy oda, IT

Amerikában egy gyenge, bizonytalan növekedést látnak, a lakáspiacon viszont egyértelműek a fellendülés jelei, miközben a Fed tartja a védőhálót. Hosszú távon a fundamentumok Amerika mellett állnak, amely könnyebben tud kilábalni a megrázkódtatásokból. Vállalatai is gyorsan képesek változtatni stratégiájukon. Az emelkedő trend így az Equitas szerint várhatóan életben marad.

A KBC Equitas kedvencei

Citi

Hewlett-Packard

Yahoo

Google

Aegon

Heineken

A technológiai szektort jelenleg az Apple nagyon lehúzza Amerikában, de az Apple nélkül is eléggé vonzó. Az IT az egyik leggyengébben teljesítő szektor volt az utóbbi időben, értékeltségi alapon jó vételnek látszik. Hasonlóan vonzóak a növekedési kilátások tekintetében a pénzügyi és a nyersanyagrészvények is.

Az euró/dollár bármikor fordulhat

Az euró/dollárral kapcsolatban rövid távon a dollár gyengülését és az euró erősödését valószínűsítik, de ezt bármikor keresztülhúzhatja valami, például az EKB kommentárja, vagy a fiskális szakadékkal kapcsolatos bizonytalanság. Az eurozóna még mindig recseg-ropog, de egyben van és működik.

Európában rendkívül gyenge növekedés, hosszan elnyúló egy helyben toporgás várható, erre utalnak a makroadatok is. Nem vészes a recesszió, de nincs még itt a bővülés ideje sem. Amerika mindenképpen sokkal lendületesebb, például az amerikai vállalati profitokra vonatkozó várakozások is sokkal jobbak. Ennek alapján valószínűsíthető, hogy az európai piac a drágább, vagy legalábbis kevésbé olcsó – mondták el.

Miért is emelkedne tovább az arany?

A globális árupiacokon kisebb az esélye egy kínálati sokknak. Stagnáló, esetleg kis mértékben lemorzsolódó olajárra számítanak 2013-ban is. Az aranynál viszont nem látnak okot arra, miért emelkedne, sokkal könnyebb indokot találni arra, miért menne lefelé – mondta el Somi András. Már nincs túlérzékenység a piacon, de még nincsen infláció sem a rendszerben, és nincsenek is jelei. Az utóbbi másfél évben már csak oldalazott az arany, sok befektető bármikor megelégelheti, hogy elmaradtak az új csúcsok. A gyenge növekedés és az alacsony infláció pedig nem kedvez a nyersanyagoknak.

A KBC Equitas nemrég stratégiát váltott, a diszkontbrókeri működés helyett teljes kiszolgálást kíván nyújtani. A teljes körű kiszolgálás része az is, hogy a külföldi piacokat igyekszenek közelebb hozni a befektetőkhöz. Eddig 25 másik tőzsdét lehet elérni ugyanazon rendszeren, ugyanazon a számlán keresztül, a napokban pedig újabb négyet vettek fel a listára (dán, norvég, svéd, portugál tőzsdéket).

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 16940 16825 17025 -0,62% 0 0 6 974 318 185 HUF 2024-04-19 17:11:47
MOL 2960 2960 3024 -1,99% 0 0 1 727 464 518 HUF 2024-04-19 17:06:03
MTELEKOM 927 920 927 +0,54% 0 0 295 619 891 HUF 2024-04-19 17:05:19
RICHTER 8855 8805 9000 -1,06% 0 0 1 916 017 780 HUF 2024-04-19 17:09:50
OPUS 395 390 400 -0,88% 0 0 89 919 659 HUF 2024-04-19 17:05:04
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Kulcsfontosságúvá vált az aranytartalék az elmúlt években?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 14:46
Az elmúlt időszakban ismét a figyelem középpontjába került az arany, mint jegybanki tartalékeszköz, a stabilitás szimbóluma. Veres István Attila a Magyar Nemzeti Bank szakcikkében mutatta be az utóbbi évek aranypiaci folyamatait, legfontosabb trendjeit, valamit az MNB aranytartalékának több lépésben történő növelését.
Részvény / Deviza / Áru Eltitkol valamit a Netflix, kamatcsökkentés helyett kamatemelés jöhet
Eidenpenz József | 2024. április 19. 12:18
Rossz a hangulat a tőzsdéken az izraeli válaszcsapás után, de volt rosszabb is a hajnali órákban. A frissebb hírek nyomán megnyugodott többek között a kőolaj, az arany, a bitcoin és az euró/forint árfolyam is, de békéről még nincsen szó. A Netflix azért esett, mert titkosítani kívánja az előfizetők számát, Kína pedig visszavág az USA-nak.
Részvény / Deviza / Áru Legyen erős, ha a forint-euró párharcra néz!
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 07:43
A forint veszített értékéből a nemzetközi devizapiacon ma reggel, a tegnap esti árfolyamokhoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Csütörtököt mondott a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 18:33
Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon, az euró és a svájci frank ellenében 0,4 százalékkal, a dollárral szemben 0,6 százalékkal.
Részvény / Deviza / Áru Sötét felhők árnyékolták be a tőzsde egét
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 17:31
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 441,01 pontos, 0,67 százalékos csökkenéssel, 65 674,41 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Visszalökték az erősödő devizánkat, vészesen emelkedik egy kulcsfontosságú fém ára
Eidenpenz József | 2024. április 18. 12:12
A tőzsdéken enyhe optimizmus látható, a Netflix gyorsjelentésére várnak. Kivéve Budapesten, ahol főleg az OTP a visszahúzó erő. Az amerikaiak lépései nyomán tovább drágult a réz, a gyengülő dollár is segít a nyersanyagoknak és a forintnak. A bitcoin 60 ezer dollár is volt, de visszapattant onnét.
Részvény / Deviza / Áru Ámulni fog, ha meglátja, hogyan alakult a forint árfolyama!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 07:51
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Most aztán törheti a fejét, aki eurót akar venni
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 17:58
A nap nagy részében erősödött a forint - a nap végére viszont megint veszített erejéből a magyar deviza.
Részvény / Deviza / Áru Ekkora pofon után csak egy irányba repülhetett a BUX
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 17:44
Tegnap akkorát esett a BUX, hogy ma csak felfelé vezethetett az útja.
Részvény / Deviza / Áru Három forinttal olcsóbb az euró, megállíthatatlan az arany
Eidenpenz József | 2024. április 17. 12:26
A tőzsdéken javult a hangulat, a piac emészti, hogy tolódik az amerikai kamatcsökkentés. A forint nagyot fordult, de nincs egyedül, az euró/dollár vagy a zloty is irányt váltott. Megvan a Telekom-osztalék, fő a fejük a luxusmárkáknak, nagyot estek a bitcoinbányász-részvények.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG