Hirdetés
Hirdetés

Gyengélkedik az OTP, nem ok nélkül

Fellegi Tamás, 2017. november 29., 10:52

A világ tőzsdéin, különösen Amerikában, teljesen megvadultak a vevők, az időtlen idők óta tartó emelkedő trend begyorsulni látszik. A hazai tőzsdén nem ez a helyzet, az OTP esik, vélhetően a hozamcsökkenés hatására. A Richter is gyengélkedik, a Telekom és az Opus viszont emelkednek.

Az amerikai tőzsdéken most már több mint egy éve, Donald Trump megválasztása óta zajlik az egyébként már 8 és fél éves emelkedő trendnek egy különleges, korrekciók nélküli szakasza. Miután nyilvánvaló, hogy ezt semmilyen rossz hír nem tudja megakasztani, a short pozícióban lévők és a részvényekkel még nem rendelkezők rohannak venni, különösen, amikor látják, hogy az újabb észak-koreai rakétakísérletre sem ad el senki.

S&P 500
S&P 500

Az S&P 500 index egy hatalmas ugrással, a grafikonon látható szép hosszú fehér gyertyával 2627 pontig szaladt fel eleve csúcsról, ez a formáció még az utóbbi egy évben is szokatlan. Vélhetően eljutottunk a teljes őrülethez, amikor már a túlnyomó többség úgy véli, hogy nincs más út, csak felfelé.

Hirdetés

Különösen vadul megy az Amazon, amely már egy hónapja rendkívül túlvett, itt azért gyanítjuk, hogy sokan shortolhatják a papírt, abból kiindulva, hogy a cég ugyan nagy árbevétellel rendelkezik, de a nyeresége igen alacsony a részvényárhoz képest. Ez ilyenkor azonban senkit nem izgat, ahogy a Teslánál sem, minden megmagyaráznak a jövőbenis lehetséges óriási profittal.

Amazon
Amazon

Európa is emelkedik ma, ha nem is olyan vadul, mint tegnap Amerika. A DAX fél százalékkal van feljebb 13 130 ponton, Párizs 0,3 százalékkal 5400 ponton. Stagnál viszont a BUX, igaz, a lengyel index is mérsékelt esést mutat.

A hazai börzén leginkább az OTP tűnik gyengének, de ennek oka lehet a közelmúltban lezajlott erős hozamcsökkenés, valamint az MNB azon célkitűzése, hogy a hitelkamatok hosszabb távon is alacsonyak maradjanak. Ezáltal a bankok kamatrése óhatatlanul csökken, így az elérhető profit is zsugorodik, ami az OTP esetében már komolyabb tétel lehet. A papír ma 10 070 forinton forog 0,7 százalék mínuszban.

A Mol kismértékben esik 3110 forintig, a Richter 0,6 százalékkal csökken 6940 forintig, a Telekom emelkedik 470 forintig (mintha mostanában mindig ide térne vissza), végül a lényegében nagypapírrá avanzsált Opus (értéke 200 milliárd forint) 2 százalékot emelkedik 750 forintig.

A devizapiacok ma viszonylag békések, de itt említjük a sokkal inkább erősen spekulatív és meghatározhatatlan befektetési eszközként, mint devizaként értékelt bitcoint: ott a pilótajáték-szerű a láz a csúcsára hágott, 10 ezer dollárt adnak érte.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Új olajország születik, eddig kakaó nagyhatalom volt

Új olajország születik, eddig kakaó nagyhatalom volt

Az afrikai Ghána eddig egy egész másik termékről volt híres: a kakaóról, miközben aranyban is bővelkedik. Gazdasági növekedése most azonban 10 százalék közelébe növekedett, köszönhetően a felfutó olajexportnak. Van honnan emelkedni, nem gazdag ország, bár Afrikán belül eddig sem volt rossz helyzetben.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Inflációkövető kötvény, amely akkor a legjobb, ha nincs infláció

    2018. március 14., 14:32
    Inflációkövető kötvény, amely akkor a legjobb, ha nincs infláció

    A legutóbbi adatok szerint sok magánszemély vásárolja az inflációkövető államkötvényeket. Nem kell megijedniük, általában ezek követik a pénzromlást, pénzük várhatóan meg fogja őrizni reálértékét. Van azonban olyan eset, amikor csak követik, de nem érik utol, mégpedig akkor, ha túlzottan nagyokat ugrik az infláció.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?