Hirdetés
Hirdetés

Halálspirálban a törökök, hogy hatott a fejlemény a forintra?

Eidenpenz József, 2018. július 11., 18:39

A kereskedelmi háborús feszültségek új erővel törtek elő, és szinte az egész világon lenyomták a tőzsdeindexeket. A magyar BUX sem kivétel, de valamivel jobban megúszta az európai átlagnál. A forint is gyengült, egy forinttal van lejjebb az euró, amiben a török helyzet is szerepet kaphat. Erdogan unortodoxiája kezd nagyobb lendületet kapni.

EPA/SEDAT SUNA
Erdogan török elnök - EPA/SEDAT SUNA

Trump újabb 200 milliárd dollárnyi kínai árucsomagra hirdetett ki vámokat, amire a kínaiak is felháborodottan reagáltak. Ez ma csúnyán agyonvágta a napokban egyébként nagyon kedvező tőzsdei klímát. Már reggel Ázsiában is pocsék volt a hangulat, Sanghajban 1,8 százalékkal esett az index.

Hasonlóképpen folytatódott Európában, a német, francia index másfél százalékos, a brit 1,1, a milánói 1,6 százalék mínuszban zárt.

Hirdetés

Az USA-ban megint az ipari részvények esnek jobban, de nem sokkal. Az általánosabb S&P 500 és a technológiai Nasdaq Composite 0,7, a Dow Jones ipari átlag 0,8 százalékos mínuszban van kevéssel hat óra után.

Magyar, lengyel

Budapesten a BUX index egy százalékos mínuszával még egész jól állta a sarat. Közben Varsó is hasonlóképp esett, az isztambuli tőzsde meg egyenesen zuhant. Az OTP 1,4, a Mol 1,1 százalékkal esett (9885, illetve 2670 forintra), a Richter és a Telekom csak kis mértékben süllyedt.

További árfolyamok itt láthatók

A forint is gyengélkedik, akárcsak régiós társai. Az euró árfolyama este 325 forint körül van, egy forinttal a kedd esti felett. Nap közben sem ment egyébként 324 alá az árfolyam.

Dühöng a török unortodoxia

A török líra hatalmasat esett, több mint két százalékot, miután Erdogan elnök elkezdett kamatcsökkentést emlegetni. Nemrég a választások előtt hatalmas kamatemeléssel stabilizálták az árfolyamot, de miután az elnök nyert és még több hatalmat kapott, úgy látszik, ez már nem fontos.

A hét elején, beiktatása utáni egyik első rendelete az volt, hogy a jegybanki tisztségviselők kinevezésébe belepiszkáljon. A Boszporusz Géniuszának régi mániája, hogy a magas kamat magas inflációt okoz, holott a közgazdászok szerint az ok-okozat teljesen fordított: a magas inflációt magasabb kamattal lehet orvosolni.

Befektetésre alkalmatlan

Halálspirál alakult ki a török líra és a bankrészvények között – írta az Asia Times. A török bankok ugyanis rákényszerülhetnek devizakitettségük csökkentésére a romló líra miatt (lírát kell devizára cserélniük), ami még tovább ronthatja a lírát. Az isztambuli tőzsdén hatalmasat zuhantak az utóbbi időben a bankok. A török részvények értéke devizában ma majdnem nyolc százalékkal zuhant.

A Bloomberg is csúnya képet fest Törökország állapotáról. “A befektetők nyugtalanok amiatt, hogy Recep Tayyip Erdogan erősíti szorítását a török gazdaságon.” “A NATO igazi problémája nem Trump, hanem Törökország.” “Erdogan új dinasztiája befektetésre alkalmatlanná teszi Törökországot” – ilyen címeket lehet olvasni. (Az elnök másik sürgős dolga volt ugyanis egyik rokonát pozícióba helyezni.)

Líbia jobban teljesít

A szokásos szerdai amerikai készletadatok után az olaj ára lefelé indult, de ebben legalább akkora szerepe lehetett a líbiai helyzetnek. Bejelentették ugyanis az ország kieső olajtermelése és szállítása egy részének újraindítását. A WTI 72,40, a Brent 76,40, 2-3 százalékos esésben vannak.

Trump, a gazdaság réme

A réz árának 3-4 százalékos esése is a kereskedelmi háborúnak köszönhető. Míg Donald Trump megválasztásától sokan a gazdasági növekedés élénkülését várták, és az ipari fémek árai szépen felmentek annak idején, most a vámok miatt már komoly lassulástól tartanak. Ez a fémeket is visszaveti.

A bitcoin ma enyhe mínuszban van, 6300-6400 dollár között. A hét végén elindul az amerikai gyorsjelentési szezon.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Szembeszáll a világ Trumppal - veszélyben a szabadkereskedelem jövője?

Szembeszáll a világ Trumppal - veszélyben a szabadkereskedelem jövője?

Donald Trump kereskedelmi háborúja felkavarta az állóvizet, a protekcionista hozzáállás azonban a globális szabadkereskedelem jövőjére is rányomhatja a bélyegét, ugyanis könnyen hasonlóan bezárkózó gazdasági tendenciát válthat ki a fő gazdasági résztvevők körében. Ezzel szembeszállva az EU és Japán új szabadkereskedelmi megállapodást ír alá, ellensúlyozva Trump intézkedéseit.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?