Hirdetés
Hirdetés

Halálspirálban a törökök, hogy hatott a fejlemény a forintra?

Eidenpenz József, 2018. július 11., 18:39

A kereskedelmi háborús feszültségek új erővel törtek elő, és szinte az egész világon lenyomták a tőzsdeindexeket. A magyar BUX sem kivétel, de valamivel jobban megúszta az európai átlagnál. A forint is gyengült, egy forinttal van lejjebb az euró, amiben a török helyzet is szerepet kaphat. Erdogan unortodoxiája kezd nagyobb lendületet kapni.

EPA/SEDAT SUNA
Erdogan török elnök - EPA/SEDAT SUNA

Trump újabb 200 milliárd dollárnyi kínai árucsomagra hirdetett ki vámokat, amire a kínaiak is felháborodottan reagáltak. Ez ma csúnyán agyonvágta a napokban egyébként nagyon kedvező tőzsdei klímát. Már reggel Ázsiában is pocsék volt a hangulat, Sanghajban 1,8 százalékkal esett az index.

Hasonlóképpen folytatódott Európában, a német, francia index másfél százalékos, a brit 1,1, a milánói 1,6 százalék mínuszban zárt.

Hirdetés

Az USA-ban megint az ipari részvények esnek jobban, de nem sokkal. Az általánosabb S&P 500 és a technológiai Nasdaq Composite 0,7, a Dow Jones ipari átlag 0,8 százalékos mínuszban van kevéssel hat óra után.

Magyar, lengyel

Budapesten a BUX index egy százalékos mínuszával még egész jól állta a sarat. Közben Varsó is hasonlóképp esett, az isztambuli tőzsde meg egyenesen zuhant. Az OTP 1,4, a Mol 1,1 százalékkal esett (9885, illetve 2670 forintra), a Richter és a Telekom csak kis mértékben süllyedt.

További árfolyamok itt láthatók

A forint is gyengélkedik, akárcsak régiós társai. Az euró árfolyama este 325 forint körül van, egy forinttal a kedd esti felett. Nap közben sem ment egyébként 324 alá az árfolyam.

Dühöng a török unortodoxia

A török líra hatalmasat esett, több mint két százalékot, miután Erdogan elnök elkezdett kamatcsökkentést emlegetni. Nemrég a választások előtt hatalmas kamatemeléssel stabilizálták az árfolyamot, de miután az elnök nyert és még több hatalmat kapott, úgy látszik, ez már nem fontos.

A hét elején, beiktatása utáni egyik első rendelete az volt, hogy a jegybanki tisztségviselők kinevezésébe belepiszkáljon. A Boszporusz Géniuszának régi mániája, hogy a magas kamat magas inflációt okoz, holott a közgazdászok szerint az ok-okozat teljesen fordított: a magas inflációt magasabb kamattal lehet orvosolni.

Befektetésre alkalmatlan

Halálspirál alakult ki a török líra és a bankrészvények között – írta az Asia Times. A török bankok ugyanis rákényszerülhetnek devizakitettségük csökkentésére a romló líra miatt (lírát kell devizára cserélniük), ami még tovább ronthatja a lírát. Az isztambuli tőzsdén hatalmasat zuhantak az utóbbi időben a bankok. A török részvények értéke devizában ma majdnem nyolc százalékkal zuhant.

A Bloomberg is csúnya képet fest Törökország állapotáról. “A befektetők nyugtalanok amiatt, hogy Recep Tayyip Erdogan erősíti szorítását a török gazdaságon.” “A NATO igazi problémája nem Trump, hanem Törökország.” “Erdogan új dinasztiája befektetésre alkalmatlanná teszi Törökországot” – ilyen címeket lehet olvasni. (Az elnök másik sürgős dolga volt ugyanis egyik rokonát pozícióba helyezni.)

Líbia jobban teljesít

A szokásos szerdai amerikai készletadatok után az olaj ára lefelé indult, de ebben legalább akkora szerepe lehetett a líbiai helyzetnek. Bejelentették ugyanis az ország kieső olajtermelése és szállítása egy részének újraindítását. A WTI 72,40, a Brent 76,40, 2-3 százalékos esésben vannak.

Trump, a gazdaság réme

A réz árának 3-4 százalékos esése is a kereskedelmi háborúnak köszönhető. Míg Donald Trump megválasztásától sokan a gazdasági növekedés élénkülését várták, és az ipari fémek árai szépen felmentek annak idején, most a vámok miatt már komoly lassulástól tartanak. Ez a fémeket is visszaveti.

A bitcoin ma enyhe mínuszban van, 6300-6400 dollár között. A hét végén elindul az amerikai gyorsjelentési szezon.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Nem közeledett egymáshoz Orbán Viktor és Angela Merkel

Nem közeledett egymáshoz Orbán Viktor és Angela Merkel

Az ARD híradója, a Tagesschau tegnap este több mint két perces anyagban számolt be a Páneurópai Piknik 30. évfordulójáról, valamint Angela Merkel ez alkalomból tett soproni látogatásáról. Kiállás Európa mellett: igen. Egyezség a vitatott kérdésekben: nem. A két politikus ma igazából nem közeledett egymáshoz - vonta le a következtetést az ARD találkozójuk után.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?