Hirdetés
Hirdetés

Ideje részvényt vásárolni? De melyiket?

Eidenpenz József, 2019. március 05., 18:50

Európában emelkedtek a tőzsdék, az USA-ban viszont inkább egy helyben toporognak. A BUX kissé felment, de úgy, hogy két vezető részvény felfelé, kettő lefelé tartott. A General Electric egyesek szerint a mostani ára kétszeresét éri, más szerint a jelenleginek csak alig több mint a felét.

Hiába lesz megállapodás az amerikai és kínai fél között a kereskedelmi tárgyalások után, ez a jelek szerint már beépült az árfolyamokba. Ismét félnek a tőzsdéken, ezúttal leginkább a globális gazdasági lassulástól, ami rossz kínai makrogazdasági prognózis után jött elő. A tavalyi 6,6 százalék után már csak 6,0-6,5 százalék közötti növekedést várnak az ázsiai óriásnál.

Az amerikai indexek jelen pillanatban semerre sem tartanak, a változások az egy ezreléket sem érik el. A Nasdaq megy pár pontot lefelé, olyan cégek esése miatt, mint a Western Digital vagy a Micron. A nyertesek között a Target van az élen, erős gyorsjelentése nyomán.

Hirdetés

Az európai indexek 0,2-0,7 százalékos pluszban zárták a napot. A DAX-ot az erősödő dollár, gyengülő euró is támogatta. Az amerikai gazdaságból inkább jó hírek jöttek, ez viszi fel a zöldhasú árfolyamát. Ez a nemesfémeknek nem tesz jót.

Száguldott az AutoWallis

Itthon a BUX index 0,3 százalékkal emelkedett, de emögött vegyes a részvények teljesítménye. Az OTP a gyorsjelentése után két napig szépen emelkedett, de a harmadikon 0,7 százalékkal 11 920-ra süllyedt. A Telekom 0,2 százalékkal 469-re esett.

A Mol és a Richter 1,1 százalékkal ment fel, 3286, illetve 5430 forintra. Az AutoWallis 11,5 százalékkal száguldott, 175-re. A Plotinus is 7,8 százalékos emelkedést produkált. A Plotinust névváltoztatása miatt ezentúl “PLOTINUS” helyett “AKKO” kóddal kell majd keresni a tőzsdei rendszerekben.

A forint hajszálnyit tovább erősödött, 315,60 az euró ára. Tizenegy közepes nagyságú magyar részvényre adott elemzői ajánlásokat és célárakat foglaltunk össze délutáni cikkünkben.

Kiadós emelkedés jön?

Mislav Matejka, a JPMorgan globális részvénystratégája szerint nem szabad leírni a részvényeket – írta a Marketwatch. Sőt egy kiadós emelkedésnek nézhetünk elébe, aminek egyik oka a galamblelkű (alacsonykamat-párti) Fed. De a stabilizálódó amerikai hozamgörbe és az USA-Kína kereskedelmi megegyezés is ebbe az irányba mutat.

Az elemző emlékeztetett arra, hogy a 2015-2016-os húsz százalékos korrekciót 43 százalékos emelkedés követte az S&P 500 indexben.

Dupláznia vagy feleződnie kéne a GE-nek?

A General Electric részvényei jelentősen alulértékeltek lehetnek a SeekingAlpha bloggere szerint. A cég ugyanis nemrég eladott két érdekeltséget is, és ezek jelentősen a korábban becsült értékük felett keltek el.

Így feltételezhető, hogy a súlyosan eladósodott konszern egyes részei jóval többet érnek, mint ami a könyvekben van, vagy eddig becsülték. A szerző a cég részvényének értékét a jelenlegi 10,50 dollár kicsivel több mint duplájára teszi.

Mégis csak hat dollár?

Viszont Stephen Tusa, a JPMorgan elemzője továbbra is pesszimista a céggel kapcsolatban és csak hat dollárra tartja az értékét.

A biztosítás-közvetítő Willis Towers Watson több százalékos pluszban jár, miután arról jött hír, hogy az Aon nevű konkurense ajánlatot készül tenni a részvényekre. A vevőjelölt papírja viszont esik.

Ma is négy százalékkal esik a Tesla, a cégnek állítólag a vámokkal kapcsolatos problémái vannak Kínában. Nincs kizárva, hogy mindez valahogy a kereskedelmi tárgyalásokhoz kapcsolódik.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Ismét több száz diák kapott hasznos útravalót a pénzügyek világába

Ismét több száz diák kapott hasznos útravalót a pénzügyek világába

Újabb négy helyszínen folytatódott a Privátbankár.hu Pénzügyi Tudatosság Diákfórum sorozata a Pallas Athéné Domus Educationis Alapítvány támogatásával, ahol a résztvevők több fontos témával is megismerkedhettek. Családi költségvetés, befektetések, a jövő fizetési módszerei - ma már nem kérdés, hogy ezekkel a diákoknak is érdemes foglalkoznia.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?