Hirdetés

Levegőhöz jutottak a piacok

2019. augusztus 07., 11:31

A hétfői nagy beszakadás után kedden javult a helyzet, a befektetők elkezdtek vadászni a sokat gyengülő papírokra. Ráadásul néhány kedvező adat is napvilágot látott, így a megelőző napok eladói nyomása enyhült. Ugyan a nagy felfordulást most is Donald Trump indította, ám a befektetők abban biznak, hogy az elnök újra mentőövet dob a piacnak.

Hétfőn zuhantak, kedden viszont erősödéssel zártak a New York-i tőzsdék irányadó mutatói. A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 312,66 ponttal, 1,22 százalékkal, 26 030,4 pontra erősödött. Az S&P 500-as mutatója 37,09 ponttal, 1,3 százalékkal gyarapodott, és 2881,83 ponton fejezte be a napot. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 107,23 ponttal, 1,39 százalékkal lett több, és 7833,27 ponton zárt. Többnyire erősödő indexekkel indult a kereskedés szerdán a főbb európai értékpapírpiacokon. Lássuk mik segíthetnek a talpra állásban, illetve mi az, ami ismét lefele húzhatja az árakat.

1. Pillanatnyi fegyvernyugvás a kereskedelmi háborúban

Hirdetés

Hétfőn több olyan hír is jött, ami felkorbácsolta az indulatokat, így a jüan leértékelése és az amerikai élelmiszerek kínai import tilalma is ebbe a kategóriába sorolható. Donald Trump vérmérsékletét figyelembe véve ugyan benne volt a pakliban, hogy megpróbál csípőből visszalőni, és újabb fenyegetést intéz Peking felé, ez szerencsére elmaradt. A piacokon pedig úgy tűnik már az is segített, hogy nem romlott tovább a helyzet. A hírek szerint a befektetők egy része továbbra is arra számít, hogy a helyzet nem fog belátható időn belül javulni. Mások viszont elkezdtek a sokat eső papírokból venni, arra spekulálva, hogy Trump eddig a komolyabb tőzsdei esések után mindig próbálta menteni a helyzetet és pozitív üzenetekkel állt elő. Ezt a jelenséget egyébként a szaksajtóban már el is nevezték, és Trump-put-ként találkozhatunk vele.

2. Jelentős vegyipari ügylet segít a szektoron

Szerdán az európai piacon felfele mozdultak a vegyiparban érintett vállalatok, miután kiderült, hogy a Bayer és a Lanxess német vegyipari csoportok megállapodtak abban, hogy a Currenta vegyipari ingatlankezelő vállalatot eladják a Macquarie Infrastructure and Real Assetts (MIRA) nevű társaságnak 3,5 milliárd euróért. Mindkét, az eladásban érdekelt vállalat részvénye erősödött, 1,7, illetve 3 százalékkal, emellett a vegyipari ágazati tőzsdeindex is erőteljesen nőtt.

3. Most egy gyenge adat jött Németországból

Kedden még annak örülhettünk, hogy az erős külső keresletnek köszönhetően a vártnál is jóval nagyobb mértékben emelkedtek a német gyáripari megrendelések. Szerdán viszont egy kellemetlenebb adat látott napvilágot. Júniusban ugyanis a vártnál nagyobb mértékben csökkent a németországi ipari termelés a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis szerdai jelentése szerint. A szezonális, naptári és árkiigazítással az ipari termelés 1,5 százalékkal csökkent az előző havihoz képest és 5,2 százalékkal csökkent 2018 júniusához képest Németországban. A piac havi bázison 0,4-0,5 százalékos csökkenést várt júniusra.

Az ipari termelésen belül a feldolgozóipari termelés 1,8 százalékkal csökkent júniusban az előző havihoz képest, ezen belül az alapanyagok termelése 2,0 százalékkal, a tőkejavak termelése pedig 1,8 százalékkal csökkent. A fogyasztási cikkek termelése 1,4 százalékkal csökkent az előző havihoz képest júniusban. Az energiatermelés 1,6 százalékkal mérséklődött havi bázison, az építőipar termelése pedig 0,3 százalékkal emelkedett.

4. A vártnál gyengébb számokat közölt a Disney

A Disney elmaradt a várakozásoktól mind profit, mind bevétel soron, írta hírlevelében az Equilor. Az egy részvényre eső igazított nyereség 1,35 dollár volt a negyedévben, ami elmaradt a várt 1,75 dollártól, és 28 százalékot csökkent éves alapon. A cég 20,25 milliárd dollár bevétel ért el, ami 33 százalékos éves növekedés, azonban az elemzők míg optimistábbak voltak, 21,47 milliárd dollárt vártak.

5. Rendkívüli közgyűlést hívott össze a 4iG

Szeptember 5-én rendkívüli közgyűlést tart a 4iG Nyrt., hogy az alaptőke felemelését, kötvénykibocsátást és saját kötvények vásárlását lehetővé tevő felhatalmazásokról, valamint az alapszabály módosításáról dönthessenek a küldöttek.

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján szerdán közzétett tájékoztatás szerint az alaptőke 3 milliárd forintra emelkedhet, és 30 milliárd forintért bocsáthatnának ki vállalati kötvényeket. Az igazgatóság 18 hónapra szóló felhatalmazást is kaphat saját részvények megszerzésére az alaptőke legfeljebb 25 százalékáig - olvasható a közleményben.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Helycserés támadás: a Rosznyefty vásárolná ki a MOL-t az INA-ból

Helycserés támadás: a Rosznyefty vásárolná ki a MOL-t az INA-ból

A zágrábi Nacional exkluzív értesülései szerint Zoran Milanović elnökké választását követően fordulat következhet be a horvát kormány és a MOL közötti vitában. A horvát hetilap szerint az orosz Rosznyefty a horvát állam élén történt személyi változást arra szeretné kihasználni, hogy átvegye az INÁ-t a MOL-tól.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?